Раденовићев интервју о важности образовања

50

У оквиру недеље посвећене едукацији КК Црвена звезда је активно промовисала значај образовања. Тројица Звездиних првотимаца Бранко Лазић, Марко Симоновић и Лука Митровић добили су стипендије „ITAcademy“ и „BusinessAcademy“ и на тај начин је Звезда са „LINK Group“ проширила сарадњу. Такође, промовисана је и прва спротска гимназија – Колеџ Београд која се налази у систему Црвене звезде Телеком, а претходно је инзедрила бројне успешне спортисте.

Када се разговара о повезаности образовања и спорта вероватно најбољи саговорник је првотимац Црвене звезде Телеком Иван Раденовић. Сјајни крилни центар је провео четири године и дипломирао на престижном америчком Универзитету Аризона. Поред врхунског образовања, имао је прилику и да развија кошаркашки таленат радом са једним од најбољих колеџ тренера у Сједињеним Америчким Државама.

Ипак, пре приче о времену проведеном на колеџу Раденовић је одабрао најбоље питање које му је уз бројне честитке, а било их је преко 200, стигло на званичној фацебоок страници клуба поводом његовог 30. рођендана. Питање је послао навијач Никола Николић, а оно је гласило:

Све најлепше Иване! Да прославиш титулу и да нам останеш и наредних година! Да те заобиђу повреде! Да ли мислиш да ти је после колеџа, ово једна од бољих сезона и поред проблема с коленом? Да ли сматраш да си, и у којим то сегментима игре могао боље да пружиш ?

–  Свакако добра сезона за мене, али увек може боље. Пре свега у погледу атлетике, као што сте навели, било је проблема са повредом и то у кључном делу сезоне. Атлетски ме је лимитирало, али нисам желео да паузирам и поред болова, наставио сам да играм – рекао је крилни центар црвено-белих који се захвалио свим навијачима на бројним честиткама.

Николино питање је било права увертира за разговор па смо упитали Раденовића која су му прва сећања на долазак на Универзитет Аризона у Америци и како је донео такву одлуку?

Оно што ће вам сви рећи, то су најбоље године, нешто што се памти целог живота и свако ко је био на колеџу има велику жељу да се бар на кратко врати и осети ту атмосферу поново. То је било велико искуство за мене, одлични услови за рад и могућност за образовање. Што се тиче саме одлуке, то је сплет неких околности. Аризона је сазнала за мене, понудили су стипендију коју сам прихватио. То је било веома важно за мене јер сам у том период излазио из тешке повреде. Време проведено на колеџу је можда и најбољи период за мене.

Како изгледа амерички систем образовања и колико се разликује у односу на систем у Србији? Колико је било тешко да се прилгодиш томе?

Систем се доста разликује. У Америци је све брже, упрошћено је како би се завршио Универзитет и како би било времена касније за мастер и докторске студије. Моје мишљење је да је овде доста теже стећи потребно образовање.  Било је тешко прилагодити се, пре свега због језика. Све је дошло на своје место када сам усавршио језик и потпуно се привикао на систем рада.

Колико је значајно да млади играчи не запоставе образовање и поред спортске каријере?

Могу да кажем из мог примера, да је одлазак на колеџ био веома добра одлука. Поред спорта имао сам прилику да наставим са образовањем. Треба размишљати о животу после играчке каријере, зато је боље на време бринути о образовању. Стечена диплома ће сигурно касније пуно значити у животу.

Црвена звезда Телеком у свом систему има и Колеџ који је прва спортска гимназија у Србији. Поред врхунског образовања који млади добијају професори имају разумевања за њихове обавезе у спорту. Шта мислиш о таквом концепту?

То је велики корак ка стварању система. Спортска гимназија је одлична ствар, деца имају смештај, сале, све што је потребно за развој младог човека. Управо то је веома битна ствар, кроз образовање извести те младе људе на прави пут. Треба размишљати и у правцу отварања Универзитета у Србији, како би спортисти могли да наставе са образовањем и после гимназије – закључио је Раденовић.

Претходни текстПионири трећи, Ракочевић најбољи блокер
Следећи текстПионири Црвене звезде шампиони Србије