Клипа: Трофеј који пуно значи

38

 Јуниори Црвене звезде Телеком одиграли су готово без грешке Фајнал ејт у Милану и подигли трофеј намењен освајачу Евролиге. Пут до највреднијег европског пехара у јуниорској конкуренцији није био ни мало лак, али су црвено-бели јуниори успешно премостили све препреке. Изабранике Слободана Клипе красила је чврста одбрана која је посебно дошла до изражаја у финалном мечу када су црвено-бели свели снажни Реал Мадрид на само 42 поена.

Тренер Звездине селекције до 18 година Слободан Клипа био је веома задовољан по доласку из престонице моде. У свом уводном излагању захвалио се клубу и својим изабраницима на великој борби.

Морам да се захвалим клубу који нам је омогућио овакав резултат тиме што нам је обезбедио добре услове за рад. Желео бих и да се захвалим људима који су пре мене радили са овим момцима у Црвеној звезди, али и ван ње. Они су сјајно селектирани и одлично утренирани тако да није било тешко радити са њима – рекао је Клипа, а потом се осврнуо на финални меч:

Ми смо финале играли у хали која прима 14.000 гледалаца. Вероватно нико од њих не само да није играо, него није ни ушао у тако велику дворану ако изузмемо Арену у Београду. У првих десет минута загревања нико није могао да добаци ни до првог обруча. Тада сам се забринуо, а знајући да они имају снажне центре, мислио сам да су ближи победи. Било нам је неопходно да погодимо спољне шутеве, што смо и учинили, а при том смо потпуно затворили Реалове спољне играче. Честитам момцима што су оставили срце на терену, показали велику памет и заслужено подигли трофеј – истакао је тренер црвено-белих јуниора.

Клипа се потом осврнуо на податак да су јуниори Црвене звезде били најмлађи учесници завршног турнира у Милану.

Седам играча из овог тима има право да игра јуниорску Евролигу и следеће године. Њима овогодишње искуство и трофеј много значе, као тиму, али и њима лично. Сматрам да већина њих треба да игра сениорску кошарку за Црвену звезду или ФМП, иако су још увек јуниори јер је то важно за њихов развој – закључио је Слободан Клипа.

Један од тројице 16-огодишњака у редовима црвено-белих јуниора био је Александар Аранитовић. Иако је био један од најмлађих актера турнира Звездин бек то ни у једном тренутку није показао. Играо је веома зрело и са 12.2 поена у просеку био један од најзаслужнијих што се чета тренера Клипе домогла трофеја.

На почетку сезоне смо зацртали циљ да освојимо Евролигу. Добар почетак тог пута био је квалификациони турнир у Београду који смо убедљиво освојили. Одиграли смо сјајно у Милану, остварили све три победе у групи, а потом захваљујући великој борбености у финалу дошли до трофеја – рекао је Аранитовић, а потом се осврнуо на изузетно важан меч против Хувентуда након којег су црвено-бели изборили пласман у финале:

Ушли смо мало мекше у меч и губили у једном тренутку 15 разлике. Ипак, стегли смо одбрану и на крају направили велики преокрет. Они су били актуелни шампиони Европе и веома јака екипа, Када смо њих савладали знали смо да можемо до трофеја – рекао је бек црвено-белих, а затим рекао коме саиграчи и он посвећују трофеј:

Ситуација у земљи нас је додатно мотивисала. Искористио бих прилику да трофеј посветим нашем народу у Србији и Босни и Херцеговини – завршио је излагање Александар Аранитовић.

Капитен екипе Стефан Лазаревић истакао је да су саиграчи и он напорно радили да би остварили највиши циљ који су себи поставили ове сезоне.

Исплатио се сав труд који смо уложили ове године. Све што смо радили вратило нам се у право време и на прави начин. Испоштовали смо све договоре и били смо тим цео турнир што је на крају пресудило  – рекао је он, а затим истакао да су црвено-бели јуниори највећу мотивацију пронашли пратећи лоше вести из домовине:

Пратили смо константно све што се догађало у земљи. Испоставило се да је кулминација несрећних догађаја на дан наше финалне утакмице. То нам је дало огромну мотивацију да се боримо још више и тај трофеј посвећујемо нашем народу и свим балканским земљама које су погодиле поплаве – рекао је Лазаревић.

Капитен црвено-белих се затим осврнуо на интересантан ритуал приликом дизања пехара:

Начин дизања трофеја је нешто што се у Звезди наслеђује из генерације у генерацију. Ми смо ту да наставимо традицију и драго ми је што смо ми били ти који су на тај начин подигли пехар Евролиге – завршио је причу Стефан Лазаревић.

МВП турнира и члан идеалне петорке Војислав Стојановић истакао је да је било посебно тешко доћи до трофеја преко три шпанске екипе.

Шпанска кошарка је једна од најбољих у Европи и они за разлику од нас имају саставе пуне страних играча. Било је тешко носити се са њима, али ми смо успели – рекао је Стојановић, а потом изнео утиске са финалног меча против Реал Мадрида:

Био је изузетно тежак меч на мали број поена, ми смо се боље снашли и тријумфовали. Трофеј нам пуно значи за даљи рад и надам се да ће неко од мојих саиграча заиграти у првом тиму Црвене звезде – закључио је Војислав Стојановић.

Претходни текстЈелача преко 61,50м
Следећи текстЧовић: Имамо систем