Јуниори Звезде освојили Евролигу!

37

Јуниори Црвене звезде Телеком освојили су Евролигу! Мирном, зрелом и сталоженом игром, што посебно задивљује ако се зна податак да у овој селекцији јуниора црвено-белих има чак три 16-огодишњака, савладали су Реал Мадрид са чак 55:42 и потпуно заслужено се попели на трон Европе. Селекција Црвене звезде до 18 година је овим тријумфом крунисала брилијантно издање на Фајнал ејту у Милану и окончала турнир без пораза. Редом су пред црвено-белима падали осваја; квалификационог турнира у Риму – Кахасол из Севиље (78:63), бранилац трофеја Хувентуд (69:67), јуниорска селекција Бразила (78:54) и на крају Реал Мадрид.

Изабраници Слободана Клипе у финалу су одиграли брилијантно у одбрани и свели Мадриђане на само 42 поена, од тога само седам поена у последњој деоници. Кључни тренуци утакмице догодили су се у завршници друге и почетком теће четвртине. Звезда је у тим моментима одиграла брилијантно, пре свега у одбрани и серијом 17:2 је успела да заостатак од пет поена претвори у двоцифрени плус (34:24).

Од тог тренутка све је протицало у знаку црвено-белих који су задржали потребну агресивност и на крају заслужено славили. Након последњег звука сирене уследило је велико славље, а капитен Стефан Лазаревић је у већ препознатљивом стилу подигао највреднији трофеј у јуниорској конкуренцији.

Почетак утакмице донео је очекивано чврсте одбране, али и нервозну игру у редовима обе екипе. Виђено је јако мало поена, свега 24 у првој деоници након које су црвено-бели јуниори имали на свом конту два поена предности. У наставку је виђена велика борба, а Реал Мадрид је имао благу предност понајвише захваљујући доминантном центру Вали Ниангу који је убацио чак 15 од 24 поена у првом полувремену за своју екипу.

Међутим, изабраници Слободана Клипе нису очајавали. Од резултата 17:22 за Мадриђане у 18. минуту меча кренула је фуриозна серија црвено-белих. Јуниори Звезде су поставили зонски пресинг и лако украли две лопте, а потом из контри и атрактивно поентирали. Уследила је тројка Војислава Стојановића уз готово звук сирене, да би се налет црвено-белих наставио и почетком другог полувремена када су направили серију 6:0 и стекли прву двоцифрену предност на утакмици (34:24).

Захваљујући сјајној одбрани чета тренера Клипе је успешно одржавала предност до краја треће деонице, а почетак последње четвртине је почео сјајно по Звезду. Наиме, захваљујући брилијантној одбрани црвео-белих Мадриђани више од четири минута последње деонице нису могли до коша. На другој страни су редом погађали Братислав Јековић, Александар Аранитовић, Марко Радовановић па поново Аранитовић и Звезда је стекла највеће вођство на мечу (53:35).

До краја утакмице јуниори Црвене звезде Телеком нису ни у једном тренутку дозволили ривалу да помисли да може да направи преокрет. Агресивна одбрана је свела Мадриђане на само седам поена до краја и донела велику радост црвено-белима.

Црвена звезда Телеком – Реал Мадрид 55:42 (13:11, 15:13, 16:11, 11:7)

Црвена звезда Телеком: Кенић, Анђелковић 2, Остојић 2, Стојановић 9 (7ск, 4ас), Ракићевић 9 (5ас), Јековић 6, Раданов, Миладиновић 4 (5ск), Радовановић 6, Симанић, Аранитовић 15, Лазаревић 2 (7ск, 4ас).

Реал Мадрид: Јуста 4, Рико 1, Де ла Руа 3, Магдевски 2 (6ск), Диез де ла Фаја, Ндиаје 2 (4ск), Касибабу 7 (8ск), Бланко, Мулеро 2, Нианг 19 (12ск), Кејт 2.

Претходни текстСМС број за помоћ угроженима у поплавама
Следећи текстЗлато за Немању Мајдова у Румунији