Звезда без финала Еврокупа

25

Кошаркаши Црвене звезде Телеком нису успели да изборе пласман у финале Еврокупа. Црвено-бели су поражени од Уникса у Казању резултатом 84:67 и нису успели да одбране 11 поена предности стечених у Комбанк арени. Руси су показали сву своју снагу и потпуно оправдали епитет јаке екипе на домаћем терену о чему најбоље сведочи податак да су досадашње ривале у Еврокупу побеђивали са просечном разликом од 21.7 поена.

Иако је чета тренера Радоњића имала добру прилику за пласман у финале превише разлога за очајавање нема јер су црвено-бели ове сезоне направили сјајан успех. Наиме, Црвена звезда је по први пут у историји играла полуфинале Еврокупа и упркос поразу од јаког Уникса стекла искуство које ће црвено-белима пуно значити у највећим изазовима који тек предстоје.

Кључни тренуци утакмице догодили су се крајем првог и почетком другог полувремена када се догодио велики пад у игри изабраника Дејана Радоњића. Снажни Уникс је то оберучке прихватио и направио серију 15:2 којом је повео са потребних 53:38.

Нешто касније Симоновић и Блажич су тројкама вратили Звезду у игру, али је разиграни Никос Зисис сваки пут имао одговор. И поред велике борбе црвено-бели нису могли да преокрену исход и обрадују своје навијаче којих је било чак и у далеком Казању.

Важност меча је утицала на обе екипе од почетка па је након пет минута игре на снази био резултат 3:3. У првој деоници срећа није била савезник црвено-белима па су у раној фази утакмице Катић и Раденовић задобили неугодне ударце у дуелима и морали су да напусте паркет. Терет је тада спао на Марјановића који је фантастично одиграо и брзо убацио десет поена и био најзаслужнији за вођство Звезде почетком друге деонице (21:17).

Међутим, Уникс је одговорио са три узастопне тројке, а потом и лаким поенима па су серијом 11:2 преузели вођство (28:23). Џенкинс и Нелсон су се разиграли, вратили потпуно своју екипу у игру, али је онда у неугодном тренутку уследио пад концентрације. Неколико брзоплетих грешака у последњем минуту прве деонице домаћин је знао да искористи и да на велики одмор оде са шест поена вишка (42:36).

Чета тренера Радоњића је лоше започела друго полувреме. Уникс је наставио са добром игром из завршнице првог полувремена и наставио да наплаћује Звездине грешке. Серијом 11:2 Руси су повели 53:38 и успели потпуно да анулирају предност од 11 поена црвено-белих из првог полуфиналног сусрета.

Звезда је узвратила, али само на кратко. Изабраници Дејана Радоњића никако нису могли да пронађу ритам у нападу, док су се кошаркаши Уникса растрчали и у завршници треће четвртине стекли чак 18 поена предности (65:47).

Улазак Луке Митровића учврстио је одбрану црвено-белих, а на другој страни Симоновић је везао две тројке и приближио екипу на 13 поена заостатка (70:57). Међутим, расположени Зисис је спречио потпуни повратак црвено-белих који се нису предавали. По угледу на Симоновића Блажич је погодио две тројке и довео своју екипу на нулу, односно 11 поена заостатка (76:65). Ипак, незаустављиви Зисис је на тројку Словенца одговорио истом мером и својом четвртом тројком на утакмици одбио налет изабраника Дејана Радоњића.

Црвено-бели су и даље имали шансу, али Нелсон и Блажич нису поентирали из изгледних позиција. Јака екипа каква је Уникс је искористила указану прилику и тријумфовала са 84:67.

Уникс – Црвена звезда Телеком 84:67 (15:15, 27:21, 23:13, 19:18)

Уникс: Мекки 4, Зисис 26 (5ас, 4ск), Харангоди 8 (4ск), Сергејев, Веременко 8 (5ил), Соколов 2, Кајмакоглу 12 (8ск), Антипов, Гадлок 17 (6ас, 4ск), Еидсон 4 (6ск, 5ас), Курбанов 3, Шелекето.

Црвена звезда Телеком: Ребић, Митровић 2 (4ск), Лазић 2, Блажич 7, Симоновић 6, Марјановић 12 (11ск), Раденовић 5, Катић 10, Тејић, Нелсон 11 (5ск), Џенкинс 9, Драгићевић 3.

Претходни текстПораз пред плеј-оф
Следећи текстЦрвено-беле нису успеле да одбране титулу