Звезда у полуфиналу Еврокупа

60

Кошаркаши Црвене звезде Телеком прошли су трновит пут до првог полуфинала у историји Еврокупа где их чека руски представник Уникс. У спектакуларном амбијенту Комбанк арене, у којој је било рекордних 24.232 поестилаца, црвено-бели су славили након продужетка и на тај начин сломили жесток отпор Будивељника.

Велика драма виђена је највећој хали у Србији. Будивељник је током већег дела меча водио, али су захваљујући великој борбености, још већем карактеру и брилијантном Чарлсу Џенкинсу црвено-бели славили.

На тридесет секунди до краја било је нерешено, а онда је на сцену ступио феноменални Чарлс Џенкинс. Погодио је прво бацање, промашио друго, али се изборио за нови напад. На само три секунде до краја брзоноги бек је поентирао из продора и одвео меч у продужетак (63:60).

Међутим, Џенкинсова магија је тада тек била у зачетку. Почетак продужетка донео је две његове тројке, затим поене из продора, а онда и трећу тројку. У дворани су се мешала осећања неверице и одушевљења, а Џенкинс се са карактеристичним осмехом прекстио својом феноменалном десницом. Све је било јасно – из Комбанк арене у полуфинале Еврокупа иде Црвена звезда и то по први пут у својој историји.

Енергија са трибина од самог почетка меча се пренела и на играче који су одлично играли у одбрани. Будивељник није могао до коша првих четири и по минута утакмице па је Звезда водила са 6:0. Ипак, игра у нападу је затајила, а Украјинци су почели да погађају па су узвратили серијом 9:2 и повели са 9:8.

Чета тренера Радоњића није могла да пронађе ритам у нападу па су гости наставили да повећавају вођстство све до 17:11. Из јаке одбране стизали су лаки поени па је Звезда изједначила резултат 17:17. Међутим, догодио се нови пад у игри црвено-белих што су Украјинци оберучке прихватили и половином другог периода по први пут стекли двоцифрено вођство (29:19).

Звезда се по истом рецепту вратила у меч, захваљујући  одличној роли Раденовића на чијих шест поена се надовезао Блажич закуцавањем које је додатно распалило публику, па су црвено-бели пред велики одмор имали само два поена заостатка (31:29).

У другом полувремену је виђен готово исти сценарио. Будивељник је држао предност, а када год би Звезда пришла или изједначила резултат зафалило би концентрације и среће па црвено-бели нису могли да преокрену резултат. Велики број зицера је у тим тренуцима просто исцурео из обруча, а ни проценат са линије пенала није био на довољно високом нивоу.

У последњој деоници је виђена велика борба. Нико ништа није могао да замери изабраницима тренера Радоњића на борбености који су, иако их није хтело, дали максимум својих могућности уз помоћ феноменалне публике. Коначно, велика борбеност и стрпљење дошли су на наплату на четири минута пре краја када је Џенкинс погодио за три поена, Нелсон одиграо сјајну одбрану из које је фантастични Џенкинс положио и донео својој екипи жељено вођство (58:53) на три минута пре краја.

Међутим, искусни играчи Будивељника Лавринович и Ејхрен су тада преузели одговорност и успели су да искористе нешто слабија решења у нападу Звезде па су пришли на само два поена заостатка 40 секунди пре краја. Уследио је напад чете тренера Радоњића, али Нелсон није био прецизан при тешком шуту за три поена. Фаулиран је Ејхрен који је успео да одоли притиску са тирибина и погоди два бацања за изједначење (60:60).

Уследила је права драма и пуно срећних околности за црвено-беле који нису били довољно прецизни, али им се лопта увек враћала у руке. Тако су после једног промашеног слободног бацања Џенкинса успели да се домогну лопте, иако је она у једном тренутку била у поседу Ејхрена и имали девет секунди на располагању. Лопта је ишла у руке Џенкинса који је поентирао после сјајног продора и одвео меч у продужетак (63:60).

У додатних пет минута се кренуло од нуле, али је феноменални Чарлс Џенкинс задржао врућу руку и за три минута својим 29. поеном донео Звезди 12 поена предности (74:62). Славље у препуној Комбанк арени је могло да почне!

Црвена звезда Телеком – Будивељник 79:70 (11:15, 18:16, 10:11, 24:18, 16:10)

Црвена звезда Телеком: Ребић, Митровић, Лазић 5 (5ск), Блажич 10 (7ск), Симоновић 2, Марјановић 4, Раденовић 11 (11ск), Катић 7, Тејић, Нелсон 8 (4ск), Џенкинс 29, Драгићевић 3.

Будивељник: Ејхрен 10 (4ас, 4ил), Лавринович 17 (9ск), Шаленга 2, Горбенко 5, Неруш, Стрелниекс 11 (4ас), Ансимов 2, Лебендицев, Тишченко, Минард 10 (4ил), Самер 13 (7ск).

Претходни текстДелије за памћење и рекорде
Следећи текстРадоњић: Веровали смо