СЕЋАЊЕ: Проф. Др Гашо Кнежевић (1953-2014)

90

У Београду је у 61. години живота преминуо члан Скупштине фудбалског клуба Црвена звезда и редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду проф. Др Гашо Кнежевић.

Рођен је 15. септембра 1953. године у Београду где је завршио основну и средњу школу. Правни факултет у истом граду уписао је 1972. године, а завршио 1976. године са просечном оценом 9,56. Магистарски курс уписао је 1977, а окончао га 1984. Докторирао је 1987. године с тезом Меродавно право за трговачки уговор о међународној продаји робе, такође на Правном факултету у Београду. У два наврата боравио на специјализацији у Холандији.

Од 1980. године био је запослен на Правном факултету београдског Универзитета. Каријеру је започео као асистент-приправник и прошао је кроз сва звања до звања редовног професора. У периоду од 1991. до 1993. године био је продекан за финансије.
Из области међународног трговачког и међународног грађанског процесног права на Constitutional and Legislative Policy Institute (CОLPI – Будимпешта) држао је курсеве и био професор по позиву на Central European University.

Руководио је и курсом о Европском суду правде у оквиру Академске алтернативне образовне мреже. Одржао је велики број предавања у оквиру курсева људских права организованих од стране Београдског центра за људска права. Од октобра 2000, па до краја јануара 2001. био је Министар за високо и више образовање у Прелазној влади Републике Србије, а од 25. јануара 2001, па до марта 2004. г. Министар просвете и спорта у Влади Републике Србије.

Оснивач је и члан Савета Београдског центра за људска права.

Као аутор, или коаутор објавио је седам књига. Аутор је и великог броја чланака и учесник бројних саветовања одржаних у земљи и иностранству.

Иза себе је оставио супругу и двоје деце.

Претходни текстЗвезда лако са Шумадијом
Следећи текстЦрвено-бели гостују Задру