Куп је опет наш!

67

Трофеј Купа Радивоја Кораћа поново је у рукама црвено-белих! Црвена звезда Телеком имала је тежак пут до првог пехара у овој сезони, морала је да савлада два абалигаша и у томе је успела. Након рутинске победе над Борцем у четвртфиналу и драматичног полуфиналног сусрета са крагујевачким Радничким, ништа мање неизвесно није било ни у финалу против Мега Визуре.

Веома талентована и млада екипа из Смедерева, потпомугнута прекаљеним Ратком Вардом пружила је жесток отпор чети тренера Радоњића, чак имала и шут за победу, али црвено-бели нису поклеки. Снажна одбрана која их карактерише ове сезоне их ни сада није изневерила.

Наиме, на семафору је остало нешто мање од пет секунди, а Звезда је имала пола коша предности након једног убаченог слободног бацања Нелсона (81:80). Агресивна одбрана црвено-белих је једва дозволила Мега Визури да изведе лопту, она је ипак стигла до Јокића који није могао да поентира из тешке позиције. Лопту је после промашај покупио СИмоновић, а затим је бацио високо у ваздух. То је био знак да славље са фантастичним навијачима може да почне.

А, радост играча и многобројних навијача је дуго трајала и ескалирала у тренутку када је Ђорђе Кораћ, брат легендарног Радивоја по коме ово такми;ење и носи име, предао капитену Марку Симоновић трофеј популарне Жућкове левице.

У тешким тренуцима за црвено-беле лопта је ишла у руке фантастичног Рашка Катића који је бриљирао и потпуно надоместио изостанак прехлађеног Бобана Марјановића. Искусни центар је уписао 21 поен, био најбољи стрелац финалног сусрета и уз то придодао чак 12 скокова. Никако не треба заборавити и Џенкинса који је поново имао врућу руку и уписао чак 20 поена, укључујући и важне тројке у последњој деоници.

Црвено-бели нису ушли добро у утакмицу. Карактеристично добра одбрана чете тренера Радоњића је изостала у првој деоници што је Мега Визура оберучке прихватила и одиграла сјајно. Предвођени Мицићем и Јокићем Смедеревци су искористили све слабости Звездине дефанзиве па су почетком друге деонице имали чак 18 поена вишка (15:33).

Тренер Радоњић није седео скрштених руку, реаговао је зоном и на тај начин изненадио ривала. У нападу је екипу покренуо Катић, а убрзо су му се придружили Блажич који је препознатљивом борбеношћу покупио велики број ничијих лопти и Џенкинс са својим убитачним продорима. Захваљујући сјајној одбрани Звезде, изабраници тренера Милојевића сведени су на свега девет поена у другом периоду па су црвено-бели до великог одмора успели да изједначе резултат (42:42).

У трећој деоници Звезда је задржала неопходну агресивност у нападу, а након поена Катића у другом минуту наставка, црвено-бели су први пут повели још од 11:10 из четвртог минута сусрета. На поене снажног центра надовезао се Џенкинс са две тројке и тако донео својој екипи седам поена предности (52:45).

Ипак, убрзо је уследио пад у игри чете тренера Радоњића што је Мега Визура преко контри искористила и серијом 10:2 пришла на само пола коша заостатка (59:58) у 29. минуту меча.

У наставку је виђена права борба достојна финала Купа Радивоја Кораћа. Црвено-бели нису дозволили захукталом ривалу да поврати вођство, али ни Мега Визура захваљујући тројкама Мицића није губила прикључак, Преко Катића Звезда је успела у два наврата да стекне нешто осетнију предност, седам (72:65) и шест поена (78:72), али борбени Смедеревци нису посустали.

Након тројке Варде 50 секунди пре краја Мега Визура је успела да изједначи резултат (80:80) и све је слутило на драматичну завршницу. Ниједна екипа није поентирала до последњих десет секунди, а тренер Милојевић је тада одлучио да прави фаул и пошаље Нелсона на линију пенала. Амерички плејмејкер је био половично прецизан па је Смедеревцима остало пет секунди за последњи напад.

Звездина одбрана није заказала и уследило је велико славље. Црвено-бели су тако први пут у историји одбранили пехар у националном Купу освојивши ово такмичење седми пут у својој историји.

Црвена звезда Телеком – Мега Визура 81:80 (15:31, 27:11, 19:18, 20:20)

Црвена звезда Телеком: Ребић, Лазић, Блажич 12 (7ск), Симоновић 7 (10ск), Марјановић, Раденовић 6 (10ск), Казић 21 (12ск) Тејић, Нелсон 15 (4ас), Џенкинс 20 (5ас), Стојановић, Драгићевић.

Мега Визура: Рељић, Крстић, Дангубић 10 (7ск), Ђоковић, Аврамовић 1 (5ск), Мицић 18 (9ас, 4ас, 4ул), Луковић 4, Радовић 12 (5ск), Миљеновић 7 (4ас), Јокић 10 (9ск), Варда 18 (4ск), Тијанић.

Претходни текстУбедљив тријумф Звезде
Следећи текстМлади пливачи освојили 32 медаље