Тријумф црвено-белих над Слободом

22

После 23 године, фудбалери Црвене звезде и Слободе из Тузле одиграли су пријатељски меч у Копру. Некадашњи велики ривали, из времена велике Југославије овога пута нису играли за бодове, али су мечу приступили као да је такмичарски.

Тренери Славиша Стојановић и Мирослав Ћиро Блажевић на словеначком приморју припремају своје тимове за освајање шампионата, односно за повратак у елитну лигу Босне и Херцеговине, и данашњи сусрет умногоме им је помогао да се увере у тренутну форму својих изабраника.

Дуел старих ривала почео је опрезно са обе стране, а први су запретили гости у десетом минуту преко Хусића, који је из велике удаљености шутирао, међутим, Бајковић је лако укротио његов покушај. Игра се углавном одвијала између два шеснаестерца. Црвено-бели су имали више лопту у поседу и чешће су били на половини Тузлака, али нису успевали да у првих 45 минута створе много прилика. Вредни помена су покушаји Мрђе након дубинске лопте Милијаша у 31. минуту, после којег је најбољи стрелац најтрофејнијег српског клуба погодио спољни део мреже. Само три минута касније, Хусеинбашић је имао најбољу прилику, испоставиће се на утакмици, за свој тим. Нашао се сам на пет метара од гола Бајковића, али мало због лошег пријема, мало због пожртвованог старта Мијаиловића није успео да одреагује како је желео и прилика је отишла у неповрат. До одласка на одмор пажњу је завредео још само слободњак са 18 метара за наш тим, који је извео капитен Милијаш, шутиравши преко гола.

Током 15-оминутне паузе тренер, Стојановић извршио је три измене: уместо Бајковића, на гол је стао млади Рајковић, уместо Цилиншека ушао је Петковић, а уместо Дауде Лазовић. Управо овај последњи је, испоставиће се, својим квалитетом преломио меч и у великој мери захваљујући њему, Црвена звезда је забележила убедљиву победу. Покушај Крнете у 47. минуту након корнера био је наговештај боље игре београдског тима. Само два минута касније, Ковачевић је био одлучнији у једном дуелу са противником, одузео му лопту, упутио добар пас пред гол Слободе, где је најбржи и најспретнији био Мрђа. Његов шут је са саме гол линије руком зауставио Ефендић, а судија Понис сасвим оправдано показао прво на белу тачку, а потом и фудбалеру босанског тима пут у свачионицу. Једанаестерац је сигурно извео Нинковић. После само шест минута игре у наставку одлучено је питање победника. Маестрални Лазовић који је и на данашњој утакмици био један од најбољих, одиграо је сјајан дупли пас са Петковићем, који центрира по земљи на другу стативу, а Печник шутира из непосредне близине за 2:0.

Ту није био крај Лазовићевим бравурама. Играо се 56. минут када је рођени Чачанин извео соло-акцију, тукао спољним делом копачке, али нажалост, лопта је одсела на стативи. Уследили су нови покушаји Милијаша и Мрђе, међутим, без промене резултата. Фудбалери тима из Љутице Богдана потпуно су притисли бројчано слабијег ривала, и углавном се играло пред голом Хаџића. Коначан резултат у 75. минуту поставио је Милуновић. Голу је претходио центаршут Петковића са десне стране на Мрђу који је покушао да упосли Савићевића, реаговали су дефанзивци условно речено гостију, али ту се нашао Милуновић и одличним ударцем искоса са десне стране из прве, по трећи пут матирао чувара мреже Слободе. До краја утакмице забележен је и повратак на терен Ђорђа Ракића после вишемесечне паузе услед повреде. Могао је искусни нападач „деби“ да крунише голом, али је лопта након његовог ударца главом у 88. минуту завршила мало поред гола. Убрзо након тога судија Роберто Понис одсвирао је крај сусрета. Треба истаћи да су у другом полувремену наступили и Ненадић, Гогић и Михајловић.

Нова победа, добра игра, посебно у другом полувремену треба да храбре све у црвено-белом табору. Разлог за забринутост може да буде само принудни излазак Николе Мијаиловића са терена због повреде скочног зглоба.

Следећи меч Црвена звезда игра против Копра 8. фебруара од 14 часова, такође на стадиону „Бонифика“.

Црвена звезда – Слобода 3:0 (0:0)
Главни судија: Роберто Понис,
Помоћници: Елвис Пиштелац и Адис Хабибовић.
Црвена звезда: Бајковић, Мијаиловић, Крнета, Павићевић, Цилиншек, Милијаш, Ковачевић, Нинковић, Печник, Мрђа и Дауда.
Слобода: Хаџић, Кудузовић, Морањкић, Салиховић, Ефендић, Омић, Хусић, Капић, Хусеинбашић, Јахић и Крпић.

Претходни текстРадоњић: Против Борца очекујем добру игру
Следећи текстВатерполисти потопили и ЖАК