Нови тријумф Звезде у Словенији

30

Дан пре повратка за Београд из Порторожа, са прве фазе припрема, фудбалери Црвене звезде одиграли су трећи контролни меч, а други у Словенији, против екипе Триглава и победили са 3:1 (3:0).

 

Изабраници Славише Стојановића у претходном мечу савладали су Анкаран са 7:0, а мрежу словеначког друголигаша погодило је седам играча. Најважније је свакако да из тешке фазе припремног периода у којем је акценат на физичкој спреми, сви изађу здрави и без повреда. Данашњи ривал најтрофејнијег српског клуба налази се на дну словеначке прве лиге.

У односу на дуел са Анкараном, стручни штаб црвено-белих променио је стартни тим, па су се на терену стадиона у Копру од првог минута нашли: Бајковић, Петковић, Крнета, Лазић, Мијаиловић, Ковачевић, Милијаш, Печник, Нинковић, Мрђа и Дауда.

Насупрот нашем тиму за Триглав су играли: Точкај, Пелко, Млакар, Шиљег, Ђукић, Клеменчић, Поплатник, Крчић, Букара, Крижај, Мојцен, Реџић.

Данашњи сусрет судио је словеначки интернационалац Дамир Скомина, а помагали су му Видали и Потларић.

Играо се други минут када је Милијаш дубинском лоптом одлично упослио Мијаиловића чији је шут искоса са леве стране завршио преко гола. Приметно је такође било, да од самог старта меча црвено-бели имају иницијативу и да поседују већи квалитет у односу на ривала. Са друге стране, Словенци су покушали тврдом и агресивном игром да се супроставе Црвеној звезди. У жару борбе Дарко Лазић је у 15. минуту зарадио посекотину усне, међутим, након указане лекарске помоћи без проблема је наставио сусрет.

Јак пресинг фудбалера у црвено-белим дресовима уродио је плодом у 25 минуту. Печник је одузео лопту на средини терена, упослио Дауду, који се ослободио чувара и маестрално упослио Мрђу коме није било тешко да из непосредне близине затресе мрежу Триглава. Три минута, касније готово пресликана акција, с тим што је овога пута Нинковић украо лопту на центру, проиграо Мрђу, а овај Дауду. Нажалост Нигеријац није био прецизан са неких десет метара и његов ударац завршио је мало поред стативе голмана Точкаја. Недуго затим, Печник није успео у ситуацији „један на један“ да матира чувара мреже Триглава, затим је Даудин ударац са 12 метара изблокиран, да би у 32. минуту на центаршут Николе Мијаиловића замало закаснио Мрђа. Ређали су се напади Црвене звезде, па је тако Нинковић за делић секунде закаснио да спроведе лопту у мрежу испред голмана Точкаја кога је минут касније из непосредне близине погодио Дауда. Нигеријац се коначно уписао у стрелце и тако крунисао добру игру у 38. минуту. Акција је запоочела протурањем лопте кроз ноге противнику од стране Нинковића, затим је Милијаш сјајно упослио популарног Абија, који се лако ослобађа чувара, вара голмана и убацује лопту у небрањену мрежу. Само два минута касније, већ је било 3:0. Поново је словеначки тим скупо коштала грешка на средини терена и поново је њихов кикс искористио Нинковић, упослио Мрђу који се лепо заградио, сачекао Печника који је долазио из другог плана, оставио му одличну повратну лопту, а словеначки репрезентативац шутем са пеналтика постиже трећи гол за Црвену звезду и поставља коначан резултат првог дела игре.

Друго полувреме почело је корнером за Триглав, створила се гужва пред голом Бајковића, у којој је судија Скомина проценио да је један играч словеначког тима непрописно заустављен и показао на белу тачку. Пенал је извео Мајсен, али је Бајковић успео да заустави његов ударац. Ипак, само минут касније, Словенци смањују на 3:1. Фудбалери Црвене звезде кренули су у контра-напад, међутим то нису извели на најбољи начин, уследио је против удар Триглава из кога се створила стопроцентна прилика за противника. Овога пута Бајковић је био немоћан. Примљен погодак није оставио трага на игру црвено-белих који су поново преузели контролу на дешавањима на терену. Печник је направио одличан соло-продор, центрирао на другу стативу, одакле је Нинковић тукао главом, али се истакао голман Точкај. У 60. минуту извршене су и прве измене у београдском тиму, уместо, Дауде и Мијаиловића, ушли су Касалица и Ненадић. Много мука и неприлика противнику задавали су прекиди које је изводио Ненад Милијаш. У једној таквој ситуацији у 69. минуту Касалица је закаснио за трен да лопту спроведе у мрежу. Одмах потом уследиле су нове измене, изашли су Ковачевић и Нинковић, а на терен су ушли Гогић и Милуновић. Честе измене успориле су иначе одличан ритам сусрета, па се у периоду од 75. до 80. минута углавном играло између два шеснаестерца. У међувремену, прилику да заиграју добили су и Јокић, Михајловић и Вукан Савићевић који је од Ненада Милијаша преузео капитенску траку. У 81. минуту Петковић је одлично прошао по десној страни, још боље центрирао на Луку Милуновића који главом шутира поред гола. Идеалну прилику за постизање гола имао је и Касалица који се након паса Милуновића у пријему ослободио чувара, али је са десетак метара шутирао непрецизно. Последњу прилику за промену резултата имао је Гогић, али је његов шут завршио на пречки.

Радује приступ и квалитет игре који су изабраници Славише Стојановића показали на данашњој утакмици, посебно у првом полувремену. Већ сутра, односно у уторак 28. јануара следи повратак у Београд, где ће се црвено-бели задржати три дана, након чега следи нови, двонедељни одлазак у Словенију током којих ће бити одигране четири контролна сусрета.

Претходни текстЧачански Борац прва препрека у Купу
Следећи текстМарић други у цикло кросу