Звезда поражена у дербију

28

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у оквиру последњег 26. кола АБА лиге у вечитом дербију од екипе Партизана. Наши кошаркаши пружили су солидну партију, али на крају нису имали довољно концентрације и искуства да стигну до тријумфа.

У лепој атмосфери дворане „Пионир“ пред око 4000 гледалаца, виђен је прави кошаркашки „рат“. Иако, сусрет није имао готово никакав резултатски значaj, и једни и други су били веома мотивисани, па се борба распламсала од судијског подбацивања. Вечити ривали су играли на моменте, све је зависило од инспирације појединаца.  На терену се водила рововска борба која је за резултат имала више него неефикасно прво полувреме. Много набоја довело је до тога да сусрет на тренутке изађе из спортских оквира. Звезда је повела са 5:2, почела да игра веома конкретно и брзо, али је пулене Светисалва Пешића неколико почетничких грешака пуно коштало. Партизан је искористио и стигао до предности од 7 поена. Црвено-бели су дуго држали резултатски прикључак.  Чинило се да је само питање тренутка када ће доћи у егал и напасти на овом судару  условно речено госте.

Наша млада екипа доживела је пад у трећој четвртини. Тим тренера Јовановића  је лако долазио до поена а са друге стране Звезда није успевала да погоди отворене шутеве, па се у тим тренуцима чинило да је питање победника решено. А онда, пет минута пре краја утакмице, изабраници Светислава Пешића после два поготка Бојана Поповића (тројак и шут са полудистанце)  смањују разлику на само пет поена и малтене стигжу до резултатског егала. Шансу да меч уведе у неизвесну завршницу порпустио је Урош Николић. После офанзивног скока и фаула Катића, центар тима са малог Калемегдана није успео да реализује два слободна бацања и одведе црвено-беле на само минус три. На паркету је у тим тренуцима доминирао Доминик Џејмс. Оргнизатор игре Партизана био је нерешива енигма за наше бекове. На његову тројку, надовезао се и погодатак Мачвана ван линије 6, 75, тренутак који је на неки начин ставио тачку на дуел вечитих ривала. Веома поторшени црвено-бели нису имали снаге да се поново приближе и озбиљније припрете.

Одличну ролу на вечерашњој утакмици имао је Омар Томас. Звездин Американац је убацио 16 погодака и био једна од главних нападачких опција Светислава Пешића. Поред њега солидан је био и Бојан Поповић. Искусни плеј је на свој конто уписао 10 поена и четири асистенције.
Најефикаснији актери дуела били су већ поменути Џејмс и Мачван са 20 односно, 18 поена.
Звезда је такмичење у АБА лиги окончала на 10. позицији са учинком од 11 победа и 15 пораза. Тим Светислава Пешића показао је кроз првенство да играчки сазрева и да ће имати важну улогу у Суперлиги која стартује наредне суботе. 

Црвена звезда-Партизан 69:84  (14:17, 15:17, 17:24, 23:26)
Црвена звезда: Човић 2, Марковић, Илић 2, Лазић 2, Недовић 8, Лешић 6, Суботић 5, Николић 4, Томас 16, Милутиновић, Б . Поповић 10, П. Поповић 8.
Партизан: Кецман 2, Радуљица 8, Лучић 8, Милосављевић 2, Богдановић 3, Катић 10, Бешовић, Чакаревић, Џејмс 20, Мачван 18, Анђушић 10, Бертанс 3.

Претходни текстПораз у првој утакмици полуфинала
Следећи текстШампионке повеле у серији