Звезда победила Хорсенс

67

У утакмици са данском екипом Хорсенс, Црвена звезда је покушала да поправи утисак са припрема, макар када су резултати у питању.

Роберт Просинечки је одлучио да међу стативе пошаље првог чувара мреже, Бобана Бајковића, док је одбрану „саставио“ од истих играча који су започели утакмицу против Јиангсуа у суботу. На позицији задњег везног играо је Срђан Мијаиловић, док су испред њега, задужени за креацију игре били Евандро и Лука Миливојевић. Бочно су деловали Дарко Лазовић и Лука Милуновић, а поново најистуренији у нападу био је Кристијан Борха, који је имао прилику да настави голгетерску серију. Утакмици су присуствовали и Звездан Терзић, Зоран Филиповић, Марко Мишковић, Владимир Матијашевић, Драган Окука…
Црвена звезда је повела већ у првом минуту! Одмах на старту Звезда је изборила корнер који је Лазовић извео кратко до Милуновића. Уследила је комбинација њих двојице након чега је лопта поново стигла до Лазовића који је са линије казненог простора шутирао и погодио стативу. Лопта се одбила до Борхе који је затресао мрежу и на сјајан начин отворио утакмицу.

Деловало је да фуриозан почетак меча обећава доста отворену и брзу утакмицу, али у наредних двадесетак минута виђено је доста погрешних додавања, поготово од стране Данаца. Црвена звезда је лако долазила до казненог простора данске екипе, али је у неколико наврата изостао завршни пас ка нападачима. Ипак, 22. минут донео је стопостотну прилику за наш тим. Микић је додао лопту до Борхе на десној страни, Колумбијац је потом утрчао у казнени простор искоса са десне стране, и натерао голмана да напусти своју позицију. Борха је потом упутио повратну лопту на петерац, али је до ње ипак први стигао дефанзивац данске екипе избивши је у корнер. Ударац са угла извео је поново Лазовић, штопери Хорсенса је одбијају само до Младеновића који је враћа у средину до Борхе. Стрелац водећег гола уместо да је пропусти Миливојевићу који се налазио у доброј позицији петнаестак метара од гола, одлучио се да покуша да се ослободи свог чувара и притом је изгубио лопту. Већ у наредном минуту, након дуплог паса Евандра и Миливојевића. Бразилац је шутирао са 18 метара, али изнад гола. Два минута касније, Тошић је испуцао једну лопту далеко ка голу противника, и Борха и голман Ронов су се у исто време затрчали ка њој. Наш нападач је први стигао до лопте, али није успео да је протури поред чувара мреже Хорсенса, који је ипак успео да приграби лопту.

У 30. минуту виђена је још једна полу-контра Црвене звезде која се завршила шутем Милуновића. Лука је шутирао са двадесетак метара, али по средини гола, па је голман успео да одбрани, но пет минута касније ипак је био немоћан. Била је то лепа комбинација на средини терена Миливојевића и Евандра, који шаље феноменалну лопту ка Микићу. Десни бек Црвене звезде утрчао је у шеснаестерац, упутио повратну лопту ка Евандру који левом ногом погађа леви доњи угао голмана, за предност Звезде од 2:0.
Одмах после гола узвратио је Хорсенс који је имао прилику преко Тофта, али се истакао голман Бајковић. Био је то први ударац у оквир гола који су упутили дански играчи. У 42. минуту, након корнера за Хорсенс, Бајковић је интервенисао на гол линији, том приликом сигнализирајући судији да је над њим начињен прекршај, али се главни арбитар није огласио. До краја полувремена није било прилика, па се на одмор отишло при резултату 2:0 за Црвену звезду.
У другом полувремену, уместо Максимовића у игру је ушао Јован Крнета. Наш штопер је у финишу првог полувремена добио један ударац у скочни зглоб, а Роберт Просинечки је одлучио да га превентиве ради, изведе из игре. Данци су наставили да играју оштро, па је у 50. минуту Абсалонсен зарадио црвени картон, са правом замене. Одмах након тога, Звезда је имала одличну прилику. Након комбинације Младеновића и Евандра, Бразилац је послао лопту у простор за Борху, који је ушао у шеснаестерац са леве стране, дошао до петерца и одлучио се да пошаље лопту на другу стативу ка Лазовићу, али је наш крилни нападач за мало закаснио. Одмах у следећем нападу виђена је још једна прилика за Данце, али се поново истакао Бобан Бајковић.
Након тога, поново се створила гужва на терену због још једног оштрог старта над Микићем од стране данских фудбалера, који су у овај меч помало беспотребно унели тензију. У наставку, Шпелман је након контра напада изашао сам на Бајковића, али је из стопостотне прилике шутирао поред гола. У 57. минуту, Младеновић је упутио одличан центаршут ка Борхи који се добро наместио, али му је голман Ронов у последњем тренутку скинуо лопту са главе.

Да и овај меч не може да прође без срамних судијских одлука, видели смо у 65. минуту. Наиме, Милуновић је лопту послао у простор, Борха је био у пасивном офсајду и враћао се назад без намере да утиче на игру, док се за то време из другог плана сјајно убацивао Душко Тошић. Ипак, помоћни судија је ову ситуацију окарактерисао као недозвољену, подигао је заставицу и тиме изазвао негодовање код фудбалера у црвено-белом. У наставку утакмице у игру је ушао Каду, заменивши Мијаиловића, и заузео је позицију на којој је до тада играо Лука Миливојевић, који се „преселио“ на место задњег везног. Такође, уместо Евандра заиграо је Марко Вешовић, и то на десном боку уместо Лазовића који је отишао у везни ред. Данци су наставили са оштром игром, захваљујући пре свега делиоцу правде из Казахстана, који је пропустио да у неколико наврата казни фудбалере Хорсенса, чак и приликом очигледно безобразнх удараца од стране Данаца. Бајковић је био тај кога је један фудбалер Хорсенса шутнуо директно у стомак након једне интервенције, али судија је досудио само фаул. Ипак, наши играчи нису остали дужни, те су Данцима почели да узвраћају истом мером.
У 75. минуту, уместо Луке Милуновића заиграо је Марко Мирић и то по десном боку, а Вешовић се том приликом пребацио на леви. Данци су покушавали да смање предност Звезде, али је у тим тренуцима наш тим показао одличну игру у дефанзиви, па су фудбалери Хорсенса били онемогућени да приђу голу Бајковића. Ипак, у 85. минуту након једне дубинске лопте између наших штопера, Андерсон је шутирао са 15 метара и том приликом успео да затресе мрежу нашег тима. Пре гола Данаца, терен је напустио Миливојевић, а у игру је ушао Милош Димитријевић. Хорсенс је желео да изједначи резултат, и у самом финишу меча углавном се играло на нашој половини. У 88. минуту, након још једног покушаја Данаца са двадесетак метара, истакао се Бајковић добром интервенцијом.
То је уједно био и последњи занимљив детаљ, па је судија након истека 90. минута одсвирао крај утакмице. Била је ово добра провера за наше фудбалере, у којој су у првом полувремену показали допадљиву и ефикасну игру, док је у другом делу виђена пре свега велика борба, проузрокована грубом игром данске екипе. Победа и општи утисак може да охрабри пред наставак припрема, а очекујемо у скоријој будућности још бољу и ефикаснију игру нашег тима.
Црвена звезда следећу утакмицу на припремама у Анталији игра против Шахтјора, 17. фебруара у 16 часова, на стадиону Мардан у Лари, предграђу Анталије.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ХОРСЕНС 2:1 (2:0)

Терен хотела „Калиста“, Судија: Вишњичевка (Казахстан), Стрелци: Борха у 1. и Евандро у 35. минуту за Црвену Звезду, а Андерсон у 85. за Хорсенс
Хорсенс: Ронов, Нор, Расмусен, Аслам, Абсалонсен, Шпелман, Лодберг, Тофт, Ретов, Мел, Драхман
Црвена звезда: Бајковић, Микић, Тошић, Максимовић, Младеновић, Мијаиловић, Миливојевић, Евандро, Лазовић, Милуновић, Борха.

Претходни текстЗвезда један од фаворита
Следећи текстПросинечки: „Квалитетна игра“