Јиангсу бољи од Звезде

51

Фудбалери Црвене звезде одмерили су снаге са још једним кинеским клубом, Јиангсуом. Након јучерашњег минималног пораза од кинеског Теда, била је ово прилика да играчи у црвено-белом поправе утисак, и остваре повољан резултат који би им још више значио на пољу самопоуздања пред наставак припрема. Тренер Роберт Просинечки на терен је извео сада већ стандардну линију одбране коју су чинили Младеновић, Тошић, Максимовић и Микић, на позицији задњег везног деловао је Милош Димитријевић, Каду и Дарко Лазовић чинили су основу на средини терена, Вешовић и Перовић нападали су са бока, док је у самом шпицу напада био Кристијан Борха.

Утакмица је од самог почетка била доста отворена, а први су запретили Кинези у 5. минуту, када је након контра напада Румун Кристијан петом пронашао Александра Јевтића, а бивши Звездин нападач са 10 метара покушао из прве левом ногом, али поред гола. Неколико минута касније, видели смо два везана напада Црвене звезде, оба по десној страни. Најпре је Вешовић пронашао Кадуа чији је ударац ка голу изблокиран, а већ у наредном нападу након одузете лопте на средини терена, поново је Вешовић упутио центаршут са десне стране, а Борха био за мало кратак и није успео да закачи лопту главом. У 14. минуту, Перовић је лепо пробио по левој страни, успео поред једног играча да уђе у казнени простор где је дошло до контакта, али није се зачула пиштаљка главног арбитра. Само минут касније, још један напад Звезде по десној страни и поново Вешовић у улози асистента, овога пута лопту је главом успео да захвати Марко Перовић, али је шутирао изнад гола. 17. минут даонео је ново узбуђење. Звезда је овога пута налапа по левој страни, комбиновали су Младеновић и Лазовић који је ушао у казнени простор, упутио пас ка Борхи који су дефанзивци Јиангсуа успели да пресеку.
Средина првог полувремена у потпуности је припала Звездиним играчима, а кинески тим у овом периоду није успео да створи нити једну полуприлику. У 23. минуту Младеновић и Перовић одиграли су одличну акцију која се завршила центаршутем Младеновића по земљи, на ивицу казненог простора. Тамо је лопту сачекао Димитријевић који је шутирао снажно, али поред стативе. Пет минута касније Младеновић је одузео лопту играчима Јиангсуа док су трчали у полу-контру, уследила је реконтра и још једна акција Перовића и Младеновића на левој страни коју је поново крунисао Младеновић добрим центаршутом, на лопту је натрчао Лазовић и шутирао левом ногом, али је још један ударац наших фудбалера завршио ван оквира гола, овога пута изнад пречке кинеског голмана. Да је веома расположен за игру, Младеновић је доказао и у 31. минуту када је поново упутио добар центаршут ка Борхи, овај у ваздуху покушао да захвати лопту левом ногом, али није успео да нациља оквир гола, већ је лопта поново прохујала поред стативе.
Након овог покушаја уследило је мирнији темпо утакмице, у кома је Звезда држала лопту, али нису виђене прилике за гол. Кинески тим је у два наврата покушао брзим контра нападима да створи прилику својим нападачима, али су у оба наврата на висини задатка били Тошић и Максимовић, и успели су да отклоне сваку опасност по свој гол. До краја полувремена мреже су мировале, па се при резултату 0:0 и отишло на одмор.

Тренер Роберт Просинечки није се одлучио ни за једну измену, па је истих 11 играча истрчало на терен хотела „Калиста“ и у другом полвремену. Звезда је прва запретила у 47. минуту, Вешовић је након једног продора по десној страни центрирао на другу стативу, али је за мало закаснио Марко Перовић. Минут касније, управо је Перовић забележио шут, лопта је напокон била прецизна, али је голман Денг био на висини задатка. У 55. минуту, фудбалери Јиангсуа извели су брз контра напад, који се окончао ударцем Суна са 14 метара, али ни он није био прецизан – лопта је прелетела гол.
Црвена звезда је дошла до предности у 58. минуту. Микић је најпре добио лопту у простор, наизглед прејаку, али је капитен црвено белих борбеношћу и пожрвованошћу успео да је сустигне и заради фаул. Скраћени корнер извео је Марко Перовић, а највиши у скоку на првој стативи био је Кристијан Борха, који је главом са 6 метара успео да затресе мрежу кинеског тима. Након водећег гола Звезде, борба се распламсала на обе стране. У 63. минуту Борха је украо једну лопту штоперу Јиангсуа, послао повратну до Лазовића који је шутирао са 11 метара, али је голман успео да интервенише и одбије лопту у корнер. Након корнера, поново је покушао Борха, али овога пута нешто слабије, право у руке голмана кинескг тима. Три минута касније, виђена је гужва у нашем казненом простору. Јиангсу је имао најпре корнер, а потом и скраћени корнер у року од једног минута. Створила се гужва у срцу казненог простора нашег тима, али је одбрана оба пута успешно отклонила опасност.
Ипак, Звездина предност није потрајала дуго. Играо се 66. минут када је Борху лопта погодила у руку у живом зиду, и судија показао на белу тачку. Најстрожу казну прецизно је извео Кристијан, тако да је од 67. минута резултат гласио 1:1 У наредном минуту, Марко Перовић је извео одличан слободан ударац са 25. метара, гађао је доњи леви голманов угао, али је успешно интервенисао чувар мреже Јиангсуа. Након тога извршене су и две измене, Мијаиловић је заменио Вешовића и заузео позицију задњег везног, а Лазовић је прешао на десни бок. Такође, Милуновић је ушао у игру уместо Марка Перовића. У 75. минуту мрежа кинеског тима се затресла, али са погрешне стране – Борха је примио лопту у шесаестерцу, окренуо се, шутирао левом ногом гађајући “малу мрежу”, али је успео да погоди само њен спољни део.

Нови шок за црвено-беле уследио је у 78. минуту. Након једне полу-контре кинеског тима, лопта је стигла до Кристијана који је био у очигледном офсајду, али турске судије поред мноштва грешака које праве на свим припремним утакмицама, направиле су још једну, не свирајући офсајд румунском играчу који је потом асистирао до Јевтића. Бивши играч црвено-белих ушао је у казнени простор, и са десетак метара шутирао под пречку гола који је чувао Кировски, за вођство кинеском тима од 2:1. Могла је Звезда да узврати само минут касније, да је Борха био само мало концетрисанији – шутирао је Колумбијац са шест метара, али поред стативе. Убрзо је једини стрелац за Звезду на овој утакмици замењен, а уместо њега у игру је ушао Асамоа.
До краја утакмице нису виђене озбиљније прилике, тако да је Црвена звезда забележила и други пораз у два дана. Звезда је одиграла добру утакмицу током првог и већег дела другог полувремена, али Јиангсу је показао да је квалитетна екипа која уме да искористи шансе. Свакако да пораз не прија, али оно што је најважније је да је екипа показала да може да игра у високом ритму током већег дела сусрета. Такође, чињеница је и да је кардинална грешка судије овога пута одлучила победника, али играчи Црвене звезде не треба да размишљају о томе, већ да наставе са тренинзима и уигравањем јер припреме управо за то и служе.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЈИАНГСУ 1:2 (0:0)
Терен хотела „Калиста“, Судија: Хасан (Турска), Стрелци: Борха у 58. минуту за Црвену звезду, а Кристијан у 67. (пен) и Јевтић у 78. за Јиангсу.
Црвена звезда: Кировски, Микић, Тошић, Максимовић, Младеновић, Димитријевић, Лазовић, Каду, Вешовић, Перовић, Борха
Јиангсу: Денг, Рен, Ли, Мола, Дадијев, Ји, Сун, Лиу, Лу, Кристијан, Јевтић

Претходни текстТријумф над Радничким
Следећи текстЈевтић: „Нема разлога за песимизам“