Реми против Винтертура

47

Фудбалери Црвене звезде су у првој пријатељској утакмици на припремама у Анталији ремизирали са швајцарском екипом Винтертура, а резултат је након 90 минута игре гласио 1:1.

Обе екипе отворено су ушле у меч, али је почетну иницијативу наметнула Црвена звезда. Прва ситуација која је мирисала на гол догодила се на половини Винтертура. Након контра напада по средини терена, лопта је стигла до Кадуа, бразилац ка Младеновићу шаље нешто јачу лопту, те је наш бек једва сустигао и упутио не баш добар центаршут, након којег није било опасности.
У 11. минуту, Црвена звезда је изгубила лопту на средини терена, Винтертур је имао контру, а акција се окончала Тошићевом интервенцијом у казненом простору, након које је оборен нападач швајцарског тима, а судија је показао на белу тачку. Најстрожу казну извео је Лушер, али је Бајковић успео да прочита и заустави његов шут по земљи – тачније, након Бајковићеве интервенције, лопта је завршила на стативи, тако да је резултат ипак остао непромењен.
Добар напад наших фудбалера виђен је у 20. минуту. Након неколико лепих додавања на средини терена, лопта је поново стигла до Младеновића на левој страни који овог пута одлично центрира, али је Борхи приликом скока недостајало неколико центиметара да лопту спроведе у мрежу противника. Неколико минута касније, још једна изгледна ситуација за Звезду. Након слободног ударца са леве стране, Лазовић је послао повратну лопту до Кадуа, али његов шут одлази изнад гола.
Од самог почетка меча није престајала да пада киша, због чега је терен помало клизав и лопта се нешто брже креће, али захваљујући доброј дренажи, терен је ипак у солидном стању за игру.. Покушао је Лазовић у 36. минуту да искористи клизав терен, шутирао је снажно са двадесетак метара, али право у голмана који хвата живу лопту. Четири минута касније, након корнера и одличног цензаршута Лазовића, Микић и Борха су кренули на ту лопту и када се чинило да ће је један од њих двојице спровести у мрежу, у последњем моменту је један дефанзивац Винтертура успео да интервенише и отклони опасност по свој гол. До краја полувремена виђен је још само један опасан напад Винтертура, који је окончам офсајдом.
Након првих 45 минута, утисак је да су наши фудбалери имали доста погрешних пасова, да су мало компликовали и показали непотребну нервозу. Судија је неким својим одлукама проузроковао реакције наших играча, што је створило нервозу и грешке након којих је Винтерстур извео неколико опасних контра напада, али осим пенала нису то успели да крунишу неком изгледнијм приликом.

У другом полувремену, Роберт Просинечки измениће комплетну поставу, па ће на терен истрчати:Весић, Крнета, Михајловић, Петковић, Стојковић, Димитријевић, Вешовић, Ђурчковић, Јанковић, Ожеговић и Калуђеровић.
Друго полувреме почело је стопостотном приликом за, на овом мечу, момке у плавим дресовима. Након једног напада који су дефанзивци Винтертура успели да зауставе, лопта је стигла до Димитријевића – уследио је добар центаршут са 25 метара након којег је лопта „пронашла“ Калуђеровића који, иако сам, са осам метара главом шутира преко гола.
У другом полувремену Звезда је деловала знатно сигурније, и играла је са доста мање грешака. Виђена је велика борба на средини терена оба тима, али сада су Звездини играчи били ти који су освајали такозване „ничије лопте“, и самим тим стекли иницијативу. Ипак, и поред боље игре, у првом делу другог полувремена нису виђене прилике за гол, осим шансе Калуђеровића на самом почетку. Међутим, у 72. минуту, Винтертур је изненада дошао у стопостотну прилику. Поново су наши фудбалери изгубили лопту на средини терена, ње се дочепао Лењани који је сам претрчао тридесетак метара, изашао један на један са Весићем, и у том дуелу био успешнији – шутирао је снажно, Весић је успео да закачи лопту али не и да је скрене довољно да она не уђе у гол.
Предност Швајцараца била је краткотрајна – већ у наредном нападу, слободан ударац искоса са десне стране, са око 25 метара удаљености, одлично је извео Милош Димитријевић. Чава је упутио оштар центаршут на другу стативу, а најбољи у скоку био је Данијел Михајловић који са пет метара тресе мрежу Винтертура, и резултатски нас поново враћа на почетак. У наставку је Звезда била та која је покушавала да стигне до предности. У 82. минуту бележимо снажан ударац Ђуричковића са 25 метара, али је лопта прохујала поред леве стативе. Три минута касније, Петковић је упутио оштар центаршут по земљи, на лопту је натрчао Марко Вешовић и са 18 метара из прве шутирао левом ногом, али ипак није успео да погоди оквир гола јер је лопта за мало отишла преко пречке.
То је била и последња изгледнија ситуација на овој утакмици, на којој су наша два тима одиграла по полувреме. Још увек се види да нема потребне мирноће у игри, нити спровођења зацртаних идеја, али с обзиром да су фудбалери јуче допутовали, може се констатовати да времена за напредак има. Оно што је похвално је да је екипа сјајно реаговала након примљеног гола, а прилику за бољи утисак имаће већ сутра, када Црвена звезда од 17 часова по нашем времену игра против Жилине.

Уласком у другом полувремену против Винтертура Марко Вешовић је још једном доказао да са правом од њега можемо много очекивати у наствку шампионата. Продори по десној страни, правовремена додавања и брза предаја лопте само су неки од детаља који су красили Марка током премијере у Анталији.
Простора за напредак има, а тога је свестан и крилни нападач црвено-белх.
Трудим се. Од почетка припрема покушавам да играм ближе голу и будем офанзивнији. Надам се да ћу наставити у овом ритму, да користим брзину, да стварам вишак након којих ћу на најбољи могући начин упошљавати Звездине нападаче – започео је Марко Вешовић.
Вешовић не може бити у потпуности задовољан након премијерног меча у склопу друге фазе припрма за пролећни део шампината. Међутим, без дана тренинга у Анталији, по јакој киши која је доминирала током читавог сурета и укупно 22 играча на терену разлози су због којих наш офанзивац објективно гледа на реми против швајцарског Винтертура.
Ово је била прва утакмица после пута који је за нас био веома исцрпљујућ. Без одрађеног тренинга, по киши и тешким условима одиграли смо меч против „тврдог“ противника. Простора за напредак има. Морамо да се уиграмо, постоје сегменти игре које треба унапредити пре свега на тактичком плану и сигуно да ће до почетка шампионата све бити како треба – закључио је Вешовић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ВИНТЕРТУР 1:1 (0:0)

Терен хотела Калиста, Гледалаца: 50, Судија: Гил, Стрелци: Лењани у 72. минуту за Винтертур, Михајловић у 74. минуту за Црвену звезду.
Црвена звезда: Бајковић, Микић, Младеновић, Тошић, Максимовић, Мијаиловић, Перовић, Лазовић, Каду, Мирић, Борха.
Винтертур: Лајте, Егзозидис, Фон Нидер Хојзерн, Цуфи, Сераиниг, Антић, Шпрунгер, Лењани, Лушер, Фројлер, Бенгондо

Претходни текстЈаком одбраном до победе
Следећи текстСлавље Звезде у Крагујевцу