ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ВЕНТСПИЛС 7:0 (4:0)

415

СТАДИОН: Црвене звезде. ГЛЕДАЛАЦА: 40.000. СУДИЈА: Руди Хејтмен (Немачка). СТРЕЛЦИ: Мартинез у 13 (аг), Калуђеровић у 23, 54,  Лазовић у 26, Борха у 41, 75, Мезенга у 60.
ЖУТИ КАРТОНИ: Мијаиловић – Лаизанс, Сукманов, Шубимура. ЦРВЕНИ КАРТОН: Ругинс.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић, Микић, Мијаиловић, Вилотић, Тошић, Ковачевић (од 62. Ћосић), Каду (од 67. Јанковић), Димитројевић, Борха, Лазовић, Калуђеровић ( од 57. Мезенга).
ВЕНТСПИЛС: Власовс, Постников, Космачовс, Тукура, Вишнаковс (Абудлатофикс), Савченковс, Лаизонс (Мукинс), Мартинез (од 45. Сукманов), Шибамура, Ругинс, Габовс.

Фудбалери Црвене звезде су на спектакуларан начин отворили нову сезону на Маракани. Својим навијачима су на премијери сервирали голеаду и убедљив пролаз у одлучујућу рунду квалификација за Лигу Европе. Насупрот је баш као и прошле недеље стајао Вентспилс, с тим што је овога пута у ревашн мечу Звезда била далеко боља и квалитетнија, тачније боља за чак седам голова! Последњи пут наша екипа овако убедљив тријумф у Европи забележила је против Кохетија, 1998. године.
У односу на прошлонедељни дуел у Вентспислу, тренер Роберт Просинечки је у реванш мечу Летонцима супроставио нешто другачији тим. С обзиром на то да је „помиловао“ Вилотића, у задњој линији је самим тим уследила ротација. Вилотић је са Мијаиловићем чинио штоперски тандем, а уз леву аут линију стао је Тошић. Друга промена је, међутим, била условљена повредом Евандра, те се уместо „Маестра“ од првог минута на терену нашао Каду.

Да је Звезда и заиста имала само лош дан прошле недеље у Летонији потврдили су уводни минути меча. Наша екипа деловала је знатно сигурније, сконцентрисаније и чувена игра кратких пасова одмах је профункционисала, а брзо је и дала резултате. Могли су црвено-бели до првог поготка већ у четвртом муинуту, када је Микић пронашао Борху у шеснаестерцу гостију, међутим, шут Колумбијца је на једвите јаде осујетио голман Вентспилса. Ређале су се шансе као на траци. Тошић, те поново Борха… Потпуна офанзива нашем тиму донела је жељено у 13. минуту, када је лопту коју је Каду упутио из корнера противнички играч Мартинез послао у сопствену мрежу. Нисмо дуго чекали да проради шут и нашим играчима. Микић је упослио Калуђеровића који у 23. минуту доноси нову радост на Маракани. Славље овог гола још се није завршило, а било је време за ново. Дарко Лазовић је одлично извео слободан ударац са око 20 метара, и голман Власовс је поново морао да вади лопту из мреже. Његов посао се није ту завршио. За промашаје са почетка Борха се искупио у 41. минуту и то на какав начин. Прецизно је шутирао са ивице шеснаестерца и  донео нову „експлозију“ навијачких емоција на нашем највећем стадиону.

У наставку- одмах узбуђење. Сукманов је у оборио Тошића у казненом простору, судија је показао на белу тачку, међутим капитен Ковачевић уместо гола погодио је стативу. Упркос том промашају,  све је ишло на ногу нашем тиму, те је од 52. минута Звезда имала и играча више на терену, јер је Ругинс за минут зарадио два жута картона и заслужио одлазак у свлачионицу. Одмах су црвено-бели искористили ту предност. Каду је извео слободан ударац, а одбијену лопту спремно је дочекао Калуђеровић и још једном на овом мечу ефектно послао лопту у циљ! На семафору је стајало – 5:0! Али, не задуго. Баш као и у Вентспилсу, одмах по уалску у игру у листу стрелаца уписао се Мезенга. Акцију је креирао Лазовић, а ефектно је у 60. минуту завршио новајлија из Бразила. Шансу да на терену искуси ово сјајно вече на Маракани добио је и млади и изузетно талентовани Филип Јанковић, који је у 67. заменио Кадуа. Јанковић је тако постао један од најмлађих дебитаната у историји Црвене звезде. На првом месту је и даље Милко Ђурвоски, који је дебитовао са 16 година, пет месеци и седам дана, а Јанковић је то учинио са 16 година, шест месеци и 18 дана, а само један дан био је старији Дејан Станковић када је уписао свој први наступ за први тим.
Да се ово вече дуго, дуго памти постарао се још једном Борха. Незадрживи офанзивац црвено-белих послао је још једну лопту у мрежу Вентсписла за 7:0. Могло је и на крају да буде и убедљивији резултат, с обзиром на индирект из 80, али и овако било је и  више него довољно и био је ово и више него добар увод у нову сезону!

Претходни текстДевето Звездино појачање – Суџум
Следећи текстПросинечки презадовољан игром