Отворено писмо

34

Отворено писмо српској јавности и државним институцијама

Кошаркашки клуб Црвена звезда испунио је, заузимањем 13. места НЛБ лиге, први спортски циљ постављен на почетку ове сезоне. Тај резултат обезбеђује јој могућност да се кроз домаће првенство поново избори за учешће у регионалној лиги. Тиме бисмо се задржали међу најбољим екипама са ових простора где је Звезди увек и било место. Овај резултат постигнут је искључиво великом упорношћу нас који радимо и играмо за Звезду, али и захваљујући фантастичној подршци коју су нам из недеље у недељу, пунећи халу Пионир, пружали наши навијачи.

Да неко не би помислио да смо ми, који у овом тренутку предводимо клуб, неамбициозни јер смо поставили овакве циљеве, желимо да подсетимо целокупну јавност одакле смо кренули и са чиме смо се носили од лета 2010. године до данас:

• На иницијативу државних органа је од 01. јула до 20. децембра 2010. године, трајао предстечајни поступак пред Трговинским судом у Београду, који нам је додатно отежавао пословање и створио алиби за државне институције да не помажу Црвеној звезди.

• Са стварањем тима смо кренули 15. јула 2010. У том тренутку нисмо имали ни једног играча

под важећим уговором. Уговори појединих играча су истекли, а неки су раскинути кроз арбитражни поступак Кошаркашког савеза Србије.

• 20. јула 2010. на снагу је ступио “ФАТ”, односно забрана доводјења играча из иностранства изречена од стране ФИБА, која нам је онемогућила доводјење странаца и српских играча који су претходне сезоне наступали у иностранству. Забрана је трајала све до половине октобра месеца.

• Ставови државних функционера и дежурних спортских радника су били крајње недобронамерни према нашем клубу. Спремност да помогне је изразило јако мало њих, али су и они често били упозоравани да није добро помагати Звезди.

•У таквој атмосфери, први пут у историји клуба, у сезону се ушло без спонзора.

Када овоме додамо изазове са којима се сусрећу сви клубови у Србији, од којих ни један нема горе наведене проблеме, као и чињеницу да смо се на терену ослонили на младе играче које развијамо тако да донесу резултате у наредним сезонама, може се рећи да су циљеви реални.

Али, овако више не може.

Да није било финансијске помоћи неколицине заљубљеника у наш клуб и континуиране помоћи Града Београда који је једини помагао и у кризним ситуацијама током ове сезоне, питање је да ли би Звезда уопште дочекала крај сезоне у НЛБ лиги.

Реалност је да даљи опоравак Црвене звезде сада искључиво зависи од подршке државних структура. Када бисмо били помогнути са 15 одсто средстава која су јавна и државна предузећа дала нашем највећем
ривалу ми бисмо све своје обавезе везане за ову сезону испунили. То би обезбедило и довољно средстава за наставак програма, који сматрамо адекватним економском стању у држави и друштву. Подсећамо надлежне, да је Звезда и према новом предлогу Закона о спорту класификована као клуб од Националног интереса.

Уколико се у наредних седам дана нешто не промени и држава се активно не укључи и помогне, Црвена звезда ће бити принуђена да се пред почетак домаће лиге одрекне својих најискуснијих играча и наступи са битно подмладјеним тимом, а можда чак и са јуниорском саставом.

О детаљима наших проблема, актуелној ситуацији, као и опструкцијама са којима се сусрећемо смо обавестили Председника Владе Србије, Градоначелника Београда и Министарство за спорт и омладину.

У Београду, 15.марта 2011.године

Генерални менаџер
Мирко Павловић

Претходни текстЗорана Аруновић на припремама у Сулу
Следећи текстЗапажени резултати младих мачевалаца