Прослављен 64. рођендан

157

Спортско друштво Црвена звезда, данас је у Медија центру фудбалског клуба прославила свој 64. рођендан уз 44. по реду проглашење најбољих спортиста и клубова у предходној години.



Пре почетка уручења награда подсетили смо се оних који су својим успесима градили велико име Црвене звезде, али су нас на жалост напустили у протеклих годину дана.

На почетку данашње свечаности присутнима у препуном Медија центру обратио се Слободан Вучићевић, председник Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда, који је рекао:



– Искористићу ову прилику да вас подсетим да смо прошле године у ово доба констатовали да ће атмосфера за укупан развој, не само спорта него и генерално друштва, економије и привреде у 2009. бити веома тешка. Ми у Црвеној звезди свакако делимо и добро и лоше економског момента у коме се налазимо и зато осврћући се на спортске резултате у предходној години могу са сигурношћу једно да констатујем – да упркос томе што Звезда није била прва у фудбалу, кошарци, да упркос и неким негативним импликацијама у штампи и у овој години која је за нама спортисти СД Црвена звезда су у сениорској конкуренцији освојили 11 првенствених титула и два купа Србије и то у одбојци, рукомету, тенису, атлетици, стрељаштву, мачевању и бриџу.
Оно што посебно радује је велики број младих талената који се такмиче у клубовима породице Црвене звезде од пионира до сениора тако да то признавање имиџа који има Црвена звезда, пре свега код родитеља је велика обавеза за све нас који радимо у Црвеној звезди и покушавамо да дамо свој допринос што бољем организовању СД Црвена звезда.
Међутим можда је управо и та јединственост препознатљивост популарност Црвене звезде један од главних разлога зашто баш сад и у овако свечарској атмосфери морамо признати пре свега себи, да је све теже радити у клубовима, обезбеђивати основна средства за функционисање, да спонзорства тако рећи у спорту, код нас више и нема, да се помало, али сигурно у многим елементима круни она солидарност која је некад красила спортисте.
Време за промене, време за нека друга решења у спорту, организацији спорта је ту, пред нама. Ја желим и верујем да ћемо и ми који смо сада на одговорним позицијама у СД Црвена звезда, али и одговорни људи у клубовима наше спортске породице схватити да иза нас јесте велика армија навијача која очекује акцију и која нама још увек верује. Једноставних решења нема.
Црвена звезда је изузетно спортско друштво које ево и 2009. уз прославу свог 64. рођендана шаље поруку – спорт, резултати ипак бар једним својим делом зависе од овако дивног заједништва какво ми имамо и данас.

Рођендан је била и прилика да се подсетимо да су тачно пре 30 година у марту 1979, наше кошаркашице освојиле прву титулу европског првака убедљивом победом у Ла Коруњи. Букете цвећа звездиним звездицама уручио је наш прослављени кошаркаш, освајач Купа победника Купова, данас председник Кошаркашког савеза Србије Драган Капичић.

Обележен је још један јубилеј у 2009. – 20 година, од освајања тиуле европских шампиона у атлетици освојене у Београду. Црвено-беле букете атлетичарима предао је Ненад Стекић.

Проглашење најбољих почело је од оних најмлађих који су будућност Црвене звезде.

Најбољи пионир нашег Спортског друштва у минулој години је Филип Јанковић, 14-есто годишњи фудбалер, најталентованији играч црвено-белих у том узрасту. По речима својих тренера и познавалаца фудбалске игре Филип је далеко испред своје генерације. Игра на месту полушпица, а осим што је перспективан на терену узоран је и ван њега. Стандардни је репрезентативац Србије и Београда. Признање Филипу је предао Ненад Милијаш, капитен нашег фудбалског клуба.

Као најозбиљнијег кандидата за освајање медаља на највећим светским такмичењима за младе атлетски стручњаци препознају, не без разлога, Сандру Раичковић, 15-естогодишњу пионирку атлетског клуба Црвена звезда. У 2008. испунила је дата обећања и поставила рекорд Србије у троскоку, рекорд Београда у скоку у даљ, испунила норму за Светско првенство за млађе јуниорке, освојила бронзу на Балканском шампионату за млађе јуниорке, првакиња Србије у троскоку у категојији старијих и млађих јуниорки, пионирска првакиња Србије у скоку у даљ. Много трофеја заиста. Са разлогом верујемо да ће и наредним годинама обећања испуњавати као и до сада. Признање најбољој Звездиној пионирки уручио је Борислав Писић, велико име српске и звездине атлетике

Најмлађи нараштаји нашег тениског клуба у минулој години осим масовности, јер број најмлађих чланова удвостручио, показали су и квалитет. Пионири су постали шампиони Србије, а међу њима има изузетно перспективних тенисера. У нашем клубу раде четири категорије најмлађих и сви поред тениских вештина уче како се воли свој клуб и како се бране Звездине боје на екипним такмичењима. Браво најмлађи шампиони! Награду Милошу Тодоровићу, председнику клуба предао је Драган Вуксановић, члан управног одбора СД Црвена звезда

У 2008. Александар Протић је са јуниорима хокејашког клуба дошао до најважнијег трофеја. Иако ти момци раде у тешким условима, боре се максимално и добро напредују, а најбољи показатељ је чињеница да су четворица јуниора из шампионске екикпе прекомандована у сениорски састав и већ су показали да се Звезда на њих може ослонити. Тренер Протић је шест сезона играо за Звезду и има шта да им покаже. Сада на лед ступају нови, „Протини“ момци. и верујемо да ће се у леденом „Пиониру“ ако не тражити карта више као некад, оно бар окупљати добар број гледалаца. Тренер Протић верује да долазе бољи дани, има победничку визију и звездашки оптимизам. Александар Протић је Звездину годишњу награду добио од Ђорђа Колашинца, члана управног одбора СД Црвена звезда

Звездин џудиста Дарко Стошић је у 2008. години остварио одличне резултате. У категорији до 90 кг освојио је прво место и титулу првака Србије на државном првенству, а постао је и кадетски првак Балкана у истој категорији. Постао је првак Београда, победник на турниру у Темерину, на Мемо-ријалном турниру „Милић Рашовић – Миго“ и на међународном турниру „Срем 2008“. У протеклој години борио се у 50 мечева, учествовао у првој џудо лиги Србије (у екипној конкуренцији за сениоре) и пред њим је лепа каријера. Признање Дарку Стошићу предао је Богдан Кузмановић, члан управног одбора СД Црвена звезда
 
Заблистала је у прошлој години невероватним сјајем. На кадетском првенству света у Словачкој окитила се сребрном медаљом и одушевила рукометне стручњаке, толико да је сврстана у сениорску репрезентацију Србије у којој је на првенству Европе била једна од најбољих. Без страха, без респекта према противницама, одлично се снашла у најбољој постави наше земље. Драгана Цвијић, најбоља кадеткиња са Црвеном звездом добро „граби“ и у домаћем првенству и доказује да је прави спортски драгуљ. Драгани Цвијић признање је уручио Зоран Ђурђевић, председник Надзорног одбора СД Црвена звезда.

Из прошле године треба издвојити кадетски тим стонотенисера Црвене звезде који је понео титилу првака државе. Тим трофејом наш стонотениски клуб наставља ниску титула последњих година. Титулу кадетског првака државе освојили су победама над Вршцом и Чоком, а шампионски састав представљали су Драган Суботић, Кристијан Далеа и Бојан Павловић, а тренер је био Милош Ђукић. Награду Слободану Тасковићу. директору клуба предо је Властимир Пурић, један од оснивача Црвене звезде.

Јуниори су осветлали образ нашег трофејног кошаркашког клуба. Млади плејмејкер наших кошаркаша предводио је другове до титуле јуниорског првака Србије за 2008. годину. Немања Недовић, рођен је 1991. године, висок је 191 цм и један је од најперспективнијих кошаркаша. Опробао се и у сениорској конкуренцији. Недовић је финални сусрет одиграо у великом стилу и постигао 15 поена. Награду Немањи Недовићу је предао Бранко Ковачевић, наш истакнути кошаркаш

Протекла мачевалачка година била је у знаку црвено-беле даме Александре Јевремовић. Блистала је на свим такмичењима на којима је учествовала. У дисциплини мач освојила је титулу екипних првакиња Србије у јуниорској конкуренцији и титулу јуниорске појединачне државне првакиње. На првенству Балкана за јуниоре у Зрењанину освојила је две медаље и то златну у појединачној конкуренцији у дисциплини мач и бронзану у екипној конкуренцији. Наступила је и на сениорском екипном првенству Србије и допринела да Звезда одбрани титулу у мачу. За Александру Јевремовић, најбољу кадеткињу у 2008. може се рећи да је девојка од сувог злата. Александри Јевремовић ово високо признање уручио је Миодраг Николић Роче, потпредседник СД Црвена звезда.

Комплетан погон нашег Атлетског клуба у 2008. години био је у шампионском замаху. У свим категоријама били су или најбољи или међу најбољима. Ипак, јуниорима припадају све почасти. Освојили су прво место на екипном првенству Србије за старије јуниоре и представљаће Србију на јуниорском купу шампиона где су до сада имали великих успеха, 2007. освојили су титулу првака Европе. Освојили су прво место на финалу Купа Србије за старије јуниоре и у црвено-белом саставу налазе се веома талентовани момци жељни доказивања и афирмације. Награду за најбољу јуниорску екипу примио Љубиша Стевановић, шеф стручног штаба атлетског клуба, из руку Данета Корице, дугогодишњег истакнутог атлетског радника.

У протеклој 2008. години тенисери Црвене звезде освојили су четири титуле екипних првака Србије (сениори, сениорке, кадети и пионири), а костур екипе чине момци и девојке поникли на теренима на Карабурми. Тренери Ненад Трифуновић и Драган Шерер, најбољи тренерски тандем у 2008. су једна од главних тимских карика. Водили су као успешан тандем сениорску екипу која је освојила шампионат. Поносни су на чињеницу да су сви играчи поникли из Звездине тениске школе, да су Виктор Троицки, Никола Ћирић, Иван Бјелица, Давид Савић… направили прве кораке на нашим теренима.Тимски дух је увек био главни покретач црвено-белих тенисера и тенисерки и веома су значајна екиипна такмичења јер се на њима одсликава јединство клуба, играча, управе и тренера. Ненаду Трифуновићу признање је уручио Чедомир Јаневски, шеф стручног штаба фудбалера Црвене звезде, док је Драгану Шереру признање предао Жељко Булатовић, шеф стручног штаба наших одбојкаша

Постао је појединачни првак Србије у конкуренцији за младе јуниоре (до 17 година), појединачни шампион Србије за старије јуниоре (до 20 година), екипни шампион за млађе јуниоре и освајач Купа за сениоре. Уз то сениорски је вицешампион у појединачној конкуренцији и члан сениорске екипе која је постала првак Београда. Добитник Специјалног признања СД Црвена звезда за 2008. годину, Немања Алимпијевић је најбољи репрезент Звездиног истрајног рада . Специјално признање нашег Спортског друштва Немања Алимпијевић примио је од Зорана Мићовића, члана управног одбора СД Црвена звезда

Шампионска ера црвено-белог рукомета на кратко је прекинута ове сезоне после три шампионска трофеја освојена узастопно и две дупле круне. За тај период у коме је трајала Звездина шампионска мисија рукометаши заслужују све похвале. Крунисање девете титуле у дербију вечитих ривала у „Шумицама“ и прослава у Косовској Митровици памтиће се и препричавати још дуго. Било је то рукометно време, верујемо да ће се ускоро опет вратити. Специјално признање у име Рукометног клуба примио Добривоје Главонић, председник рукометног клуба, из руку Ивана Тодорова, генералног секретара СД Црвена звезда

Један од најбољих режисера са простора бивше Југославије, Здравко Шотра, је са пуним правом проглашен је за медијску личност 2008 године Спортског друштва Црвена звезда. Поред тога што је члан управног одбора Спортског друштва Црвена звезда, велики Звездаш који то истиче у свакој прилици, он је човек који је вратио српску публику поново у биоскопе, а његови филмови Зона Замфирова, Ивкова слава, а данас и серија Рањени орао достигли астрономску гледаност. Велики професионалац у свом послу увек је спреман да помогне својој вољеној Црвеној звезди. Зравку Шотри награду је предао Зоран Аврамовић, директор Црвене звезде Маркетинг.


 
Сигурни смо да не постоји ниједан звездаш на планети, који ће наћи замерку одлуци да после готово пет деценија рада и живота у црвено белој породици, Александру Боричићу припадне награда за животно дело СД Црвена звезда. Актуелни директор Одбојкашког клуба Црвена звезда, председник Одбојкашког савеза Србије, потпредседник Светске одбојкашке федерације и један од најутицајнијих људи светске одбојке, имао је само 13 година када је приступио Црвеној звезди. Био је у Звезди и уз Звезду и кад је било лепо и кад је било тешко. Сведок је учесник многих периода до данас када је Звезда пример у свему. Са поносом истиче да је част и срећа бити члан Црвене звезде, а Звезда ће увек бити захвална њему. Имали смо изузетну част да је рођендану Црвене звезде присуствовао председника Светске одбојкашке федерације господин Ђижонг Веј, који борави у Београду као гост Одбојкашког савеза Србије, и који је заједно са Владицом Поповићем, прошлогодишњим добитником ове награде, предао признање Александру Боричићу.

Иако је 27. фебруара тек напунио 23 године, иза себе има многобројне награде, што колективне са клубом и репрезентацијом, што појединачне. Ипак, најзначајнија и најдража од свих је за Томислава Докића, најбољег спортисте СД Црвена звезда, прошлогодишња, када је после четири сезоне наступања за први тим Звезде, као капитен подигао највећи пехар намењен шампиону Србије. Убојити коректор, најбољи играч домаћег шампионата, на Црвену звезду гледа као на своју другу кућу, људе који раде у њој на породицу, јер од свог првог доласка на тренинг па до данас прошло је тачно 11 година. Пре само четири дана са својим друговима освојио је и први трофеј у 2009. години пехар Купа Србије. Томислав Докић је награду за Спортисту године добио из руку госпође Ђурђе Ћерамилац, члана управног одбора СД Црвена звезда.

У нашем 44. Избору најбољих спортиста Црвене звезде по 11 пут проглашена је за најбољу. То вероватно ни у овом веку који је почео тешко да ће икоме поћи за руком. Јасна Шекарић најбоља спортискиња СД Црвена звезда за 2008. годину је прва дама не само нашег стрељаштва и спорта него и прва дама светског стрељаштва. Поред „мора“ медаља и првих места није је напустила жеља за победама, али ни нас да јој аплаудирамо, да је бодримо, да је волимо и да јој се дивимо. Уверени смо да ће њено име бити инспирација многим девојчицама да почну да се баве спортом и – побеђују за црвено-беле боје. Признање Спортисткиња године Црвене звезде Јасна Шекарић примила је од Мирослава Поповића, председника Савета СД Црвена звезда.

Понос Црвене звезде су одбојкаши коју су после пет дуго чеканих сезона освојили пехар намењен државном шампиону. Радост на Маракани била је још већа јер су одбојкаши изборили и место у Лиги шампиона. Изабраници Жељка Булатовића после невероватних 2:0 за Раднички из Крагујевца, стигли су до 3:2, и заслужено освојили трофеј. Одбојкашице су на крају сезоне заузеле друго место, али оно што је свакако остало забележено као невероватан успех је освајање бронзане медаље ЦЕВ Купа, као и организација истог. Велики успех у 2008. години имао је и Звездин подмладак. Пионирке су на првенству Београда, као и Србије, освојиле прво место, кадеткиње су се такође окитиле златом на шампионату Србије. Награду за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда у име одбојкаша примила је Ана Аврамовић, генерални секретар одбојкашког клуба, од Слободана Вучићевића, председника управног одбора СД Црвена звезда.

После заједничког фотографисања свих награђених настављено је дружење на коктелу.

Срећан рођендан драги звездаши!

Фотографије са овог догађаја погледајте у фото причи која следи.

Претходни текстНова титула за одбојкаше
Следећи текстФото: 64. рођендан СД Црвена звезда