Делије за Космет

81

„Јака снага воље и бег од заборава, две су ствари које су нам у овим тешким временима најпотребније“, речи су намесника београдске епарије, протојереја ставрофора Владимира Вукашиновића, којим се обратио, присутнима на синоћном концерту на северној трибини нашег највећег стадиона.

Уједно је пренео благослов патријаха Павла и архиепископа цетињског и митрополита црногорско- приморског Амфилохија.
 

Управо те две ствари које је истако протојереј Вукашиновић, главне су особине које красе организаторе ове хуманитарне акције, Делије. Они, не само да имају јаку свест о потребама српског народа на Косову и Метохији, претежно оних најмлађих, већ су показали изузетну упорност да истрају у намери да овај хуманитарни концерт постане и традиционални, што он, већ сада свакако и јесте. Окупило се синоћ на северној трбини наше Маракане више од 8000 људи, претежно омладине, и тиме покали да поседују јаку свест о хуманитарној страни ове манифестације.

Залазак Сунца над Београдом, као да је и означио почетак концерта, а први на бину су изашли девојчице и дечаци окупљени у хору „Косовски божури“, предвођени нашом истакнутом глумицом Иваном Жигон. Емотине сцене, сјајан наступ као и предивни гласови „Божура“, остаће заувек урезани у памћење сваком ко их је те вечери слушао. Сјајан наступ, достигао је свој врунац у тренутку када су Божури и Делије песмом подржале „ђенерала Вељка“. Сјајни интеракцију између бине и публике украсила је феноменална слика са јужне трибине, на којој су Делије бакљама исписале назив наше јужне покрајне – КОСМЕТ. Тренутак за памћење.

Наставак концерта имао је исти ритам, а на бину су изашле „Рашанке“, девојке и момци из истоименог новопазарског културно-уметничког друштва, песма је је натерала све на ноге, а у једном тренутку су и гости Делија на вечерашњем концерту, деца са Косова и Метохије испред бине заиграла коло, што је измамило велики аплауз свих присутних на стадиону.

И поред свих приватних проблема које је имао, ова хуманитарна акција никако није могла да прође без, живе легенде, Боре Ђорђевића. Право са операционог стола, дошао је да подржи идеју Делија, и да допринесе колико је у његовој моћи. Ређали су се хитови Рибље чорбе један за другим, а наравно, свој наступ је на најефектнији начин завршио песмом Анђеле која је и Борин, својеврсни заштитни знак.
„Увек сам уз народ на Косову и Метохији. Како ја тако и сви моји пријатељи и веома смо свесни чињенице колико има је наша подршка потребна. Презадовољан сам врхунском организацијом овог концерта и честитао бих свима који су допринели да ова манифестација настави да живи“, изјавио је популарни Бора, одмах након свог наступа.

Након Бориног наступа на бину су изашле две веома популарне групе, које су редовне када је у питању помоћ онима којима је најпотребнија.

Тако је било и сада, Ђорђе Давид са својом групом, као и „Неверне бебе“, показали су да знају да анимирају публику која је у глас певала све њихове хитове.

 Следећи на бину је изашао велики звездаш, Момчило Бајагић, наравно заједно са својим инструкторима. Већ приликом првих тактова песме „плави сафир“, могло се наслутити да ће то бити једна веома квалитетна свирка и да ће публика моћи да ужива. Међутим, ниједна њихова песма није изазвала толико одушевљење присутних као она посвећена Делијама. Тада су сви са трибина устали и длановима пратили ритам ове рок групе.

„Други пут учествујемо у акцији коју организују Звездини највернији навијачи, и надамо се да ћемо овог пута сви заједно надмашити успех прошлогодишњег хуманитарног концерта. Верујем и знам да ће сав приход са овог концерта отићи у праве руке и онима којима је то најпотребније. Драго ми је да делије имају јако развијену свест о томе како треба помоћи најугроженијима, а на нама је да их испратимо и подржимо увек када смо у могућности“, пренео нам је своје задовољство учешћем на концерту Момчило Бајагић.

На крају вечери, ионако већ добру атмосферу довели су до усијања чланови београдског састава „357“, и уз звуке труба привели овај хуманитарни концерт крају на најбољи могући начин. Након заврешеног наступа, када су се светла угасила, имали смо прилику да разговарамо са човеком, који је можда и најзаслушнији што је организација концерта била на врхунском нивоу, а то је један од вођа Делија, Владимир Шавија.

„Прибојавао сам се да ли ће све проћи у најбољем реду, али како је време одмицало схватио сам да су моје сумње биле неосноване и да ће све проћи онако како смо и желели. Ово нам је други концерт овог карактера и видимо да има много више људи него предходне године, што ме јако радује јер је показатељ да чинимо правиу ствар и да су људи то умели да препознају. Као највећи добитак овог концерта сматрам, присуство малишана из разних крајева Космета. Сваки могући тренутак провео сам са њима, трудећи се да им овај концерт остане дуго у лепом сећању. Најискреније се надам да смо у томе и успели. Захвалио бих се овом приликом свима који су се одазвали нашем позиву, и надамо се да ће се и догодине појавити на нашој бини“, кратко нам је изјавио, видно уморни Владимир Шавија.

Фотографије: Дамир Каран

Претходни текстВелика разлика
Следећи текстДејан мења средину?