Стоти дерби

170

Милојевић, Стефановић, Г. Ђоровић, Сакић, Радмановић, Стојковски, Бајчетић, Аџић (од 65. минута Живковић), Крупниковић, Ковачевић, Петковић (од 80. минута Перовић).

Овај састав је ушао у историју Црвене звезде или боље речено у анале окршаја са вечитим ривалом пошто је на данашњи дан пре 13 година – 6. маја 1995. године, славио победу над Партизаном од 2:1. Ако се питате по чему је та победа била толико посебна, знајте да је реч о чувеном, јубиларном стотом дербију. Ђурђевданском!

Уочи ове утакмице предност црвено-белих над Партизаном била је три бода и пошто је до краја шампионата остало још само четири кола победа је нашем тиму готово осигуравала титулу. Због тога је, а и због самог јубилеја, интересовање у нашој фудбалској јавности било огромно. На „Маракану“, која је била у слављеничкој атмосфери, слило се више од 80.000 гледалаца – што је била и последња велика посета некој фудбалској утакмици пошто су пар година касније и на северну и јужну трибину постављене столице, чиме је капацитет стадиона смањен на 54.000 места.

Нашем тиму, који је са клупе предводио Љупко Петровић, титула је била на дохват руке, а у дерби су ушли са серијом од десет утакмица без пораза. Ипак, Партизан је повео и то у 76. минуту, после велике ровоске битке која се углавном водила на средини терена. На лопту пред Милојевићевим голом стартовали су Бјековић и Радмановић, један у жељи да је угура у мрежу, други у намери да је избије што даље од гола. На несрећу нашег првотимца и целог тима, лопту је Радановић последњи дотакао и – од њега се одбила у мрежу.

Петнаестак минута до краја, био је то знак за тоталну офанзиву црвено-белих. Почели су да се ваљају напади ка голу Пандуровића. У јурише је све чешће кретао и наш либеро Митко Стојковски и – ти његови излети су се исплатили! Најпре је у 84. минуту оборен у шеснаестерцу Партизана, па је за наш тим оправдано досуђен пенал који је хладнокрвно у погодак за изједначење претворио Дарко Ковачевић.

А онда, само четири минута касније, Стојковски је једну одбијену лопту топовским шутем закуцао у мрежу црно-белих. Гол за коначних 2:1, за победу која је Звезди донела шампионску титулу.

Уз ово лепо подсећање на 100. дерби, свим навијачима Црвене звезде честитамо данашњи Ђурђевдан.

Претходни текстКук доминира
Следећи текстМлади џудисти за пример