Јуниори путују у Мадрид

41

Јуниорски тим кошаркашког клуба “Црвена звезда” у среду путује у Мадрид где ће учествовати на Финал 8 турниру најбољих европских младих екипа, у организацији Евролиге. Турнир се одржава у склопу Финал 4 турнира Евролиге. Црвено-бели ће бити у групи са Барселоном, Лијетувос Ритасом и Цибоном, а у случају освајања првог места, у недељу, 4. маја играће финални дуел против првопласираног тима у групи у којој су ФМП, Реал Мадрид, Жалгирис и Макаби.

 

“На овом турниру учествују клубови који у овом тренутку најбоље у Европи раде са млађим категоријама. Заједно са ФМП-ом, кроз тешке квалификационе турнире успели смо да се пласирамо на овај еминентни турнир и тиме, на неки начин, поново доказали да долазе бољи дани за српску кошарку и за Црвену звезду. Наше амбиције на овом турниру су високе. Мислим да имамо доста добре шансе да направимо запажен резултат, па и да направимо подвиг и освојимо Европу. Сам пласман на овај турнир је потврда нашег доброг рада у прошлих шест година од како је Црвена звезда поново почела од нуле да се озбиљно бави млађим категоријама. Стрпљење, континуитет и рад нам се враћа кроз резултат и даје нам подстрек за будућност. Да се мало осврнем на прошлост и захвалим се господину Марину Седлачеку који је пре шест година направио један озбиљан кошаркашки програм. То је био један амбициозан и изузетно сложен пројекат, али таква је и Звезда и не би требало да тражи ништа мање. Циљ тог програма је стварање врхунског играча, који ће у дресу Црвене звезде да игра на највишем могућем нивоу у континуитету. Тадија Драгићевић је управо прави пример момка-играча који је дошао као кадет из Борца у Црвену звезду и све време је са нама. Он је догурао до МВП-ја НЛБ лиге и мислим да су његови домети у будућности неограничени. Црвена звезда мора да има такве играче”, истакао је заменик спортског директора Црвене звезде Мирко Павловић и додао елементе које мора сваки кошаркаш Црвене звезде да поседује:
 
Сваки кошаркаш Црвене звезде мора да буде кошаркашки талентован. То се постиже добрим скаутингом и рекрутингом. Мислим да ту радимо одличан посао. Овом приликом се захваљујем свим пријатељима клуба који у томе помажу и дају нам драгоцене информације. Црвена звезда има пријатеље клубове са којима има добру сарадњу и још много њих са којима има одличну комуникацију. Овом приликом се специјално захваљујем КК Шампион из Ужица, КК Његуш Ловћенац, КК Неготин и КК Срем. Звездин играч мора да буде физички спреман на нивоу вишебоја: брзина, издржљивост, снага, скочност, истрајност. Предраг Зимоњић води овај део плана и програма, а кондициони тренер Радивој Мандић ове године је одлично спровео тај програм у дело. Ови момци стрпљиво из тренинга у тренинг дижу физичку спрему до жељеног нивоа, а тај ниво је модеран европски-светски кошаркаш. Звездин играч мора да буде кошаркашки образован – интелектуалац, што се постиже усвајањем великог броја информација којим наш програм рада оптерећује играче. На том плану наши тренери обављају и обављали су изванредан посао. Садашњи тренер ове екипе је Саша Никитовић који је системом тренинга подигао квалитет ове екипе, како тимски, тако и индивидуално. Дужност Црвене звезде је да осим што мора да ствара врхунског кошаркаша је и да исто тако ствара врхунског тренера. Ову генерацију 90. годиште је успешно тренирао Александар Петковић, који је тренер и менаџер у КК Срем. Генерацију 91. годиште је тренирао Иво Симовић који тренутно ради у КК Тореродонес у другој шпанској лиги. Такође, са овом генерацијом је радио и Немања Јовановић који је од пре три дана званично постао помоћни тренер у стручном штабу Милана Шкобаља. Ово је велики успех за нас јер је процењено да овај млади момак може пуно као тренер. И остали тренери млађих селекција Марко Радовановић и Ненад Јерковић изванредно раде свој посао и њихов рад, одрицање и посвећеност кошарци су једини пут да Црвена звезда у будућности профитира. И даље у Црвеној звезди ће радити тренери који су бескомпромисни, организовани, систематични и који на тренингу непрекидно инсистирају да играчи испуњавају постављене задатке. Звездин кошаркаш мора да има изграђене радне навике и етику, спортско и кућно васпитање у складу са Звездиним имиџом. Дужност и обавеза свих нас који радимо у клубу је да ове младе момке водимо у том правцу”, закључио је Павловић.
 
“Желим овом приликом да кажем нешто и о нашим плановима за будућност. Црвеној звезди је следеће године потребан млади Б тим који ће се такмичити или у првој Б или у првој српској лиги. То је овим момцима, а и будућим врло талентованим генерацијама потребно као један степеник играња сениорске кошарке и стицања потребног искуства до момента док не заслуже да обуку сениорски дрес Црвене звезде, а то могу само невероватним одрицањем, радом и посвећености кошарци.Потребно је у будућности паметно да водимо ову, а и будуће генерације талентованих кошаркаша. У том континуитету доброг рада желимо да добијемо играче који ће својим талентом, срцем и понашањем заједно са старијим играчима који их чекају у првом тиму формирати шампионе. Мислим да смо на добром путу и да је стратегија клуба, како сениорског, тако и млађих категорија компатибилна и да ће у врло блиској будућности оваква политика клуба донети толико жељену титулу на Мали Калемегдан“, истакао је Мирко Павловић.
 
Тренер јуниорске екипе Саша Никитовић рекао је да добро познаје противнике у Мадриду и да је реч о веома квалитетним екипама.
 
„Очекује нас тежак посао, али смо спремни на све изазове. Сматрам да играмо квалитетну тимску кошарку, са којом можемо да се боримо са сваким. На почетку сезоне наш примарни задатак је да младе играче уводимо у сениорски режим рада и да од њих правимо кошаркаше на којима Звезда може да гради будућност. Сам резултат био је у другом плану, али је испливао захваљујући веома вредном и преданом раду. Ушли смо међу осам најбољих у Србији, ушли смо и међу осам најбољих у Европи. Наша предност је што су чак десеторица момака 91. годиште, па ће и наредне сезоне играти у млађим категоријама“, казао је Никитовић.
 
Капитен сениорске екипе Црвене звезде Тадија Драгићевић посетиће тренинг јуниора пред одлазак у Мадрид како би им пружио подршку и пожелео много среће на евролигашком турниру.
 
Поред јуниора и кадети Црвене звезде ове недеље учествоваће на изузетно јаком европском турниру који се одржава у Словенији.

Претходни текстТитула на прагу
Следећи текстПашански у другом колу