Сећање на Ла Коруњу

60

Само једном у животу – орила се песма Звездашица једне блиставе вечери која је ушла у историју југословенског спорта. Беше један четвртак, 29. марта 1979. године. И беше један „Кристални град“ – шпанска Ла Коруња у којој су се, у 21. финалу Купа европских шампионки, славом овенчале кошаркашице – Црвене звезде.

Биљана Марковић, Јасмина Милосављевић, Весна Ковачевић, Гордана и Анђелка Вукмировић, Вукица Митић, Драгана Пандуров, Споменка Мрђеновић, Зорица Ђурковић, Наталија Бацановић, Јасмина Калић и Софија Пекић, предвођене са клупе тренером Страхињом Брацом Алагићем и његовим помоћником Петром Зимоњићем, савладале су у финалу мађарски БСЕ са рекордних 35 поена разлике (97:62) и постале прва југословенска екипа на клупском трону Европе.

На путу до европске титуле црвено-беле су најпре у четвртфиналу биле боље од француског Кика (77:69 и 97:86), потом од првакиња Старог континента италијанског ГБЦ, бившег Ђеаса (69:67 и 86:67) и од пољског АЗС (98:71 и 110:93). Уследио је тежак, драматичан дуел у полуфиналу са бугарским Мињором, Минус из првог меча (66:79) надокнађен је у другом продужетку реванша, одиграног у крцатој београдској дворани „Пионир“ – 110:93.

Ова незаборавна генерација Звездиних кошаркашица није знала за границе. Ла Коруња и Куп шампиона као да јој нису били довољни, па се у укупно десет дана још једном уписала у историју – као прва југословенска екипа која је освојила „триплу круну“. Наиме, недуго после европске титуле, капитен Вукица Митић подигла је и пехар за тријумф у Купу, после победе над Монтингом у Београду од 83:67, а онда и онај за 21. „звездицу“ државних првакиња, пошто су црвено-беле у „мајсторици“ финала плеј-офа, одиграној у Бањалуци, поново биле боље од Загрепчанки – 77:75.

Све ово био је фантастичан повод да се, на молбу екипе „ТВ издања Звездине ревије“,  већина наших славних играчица, појачане за легендарну Снежану Зорић и тренера Зорана Ковачића-Чивију, поново окупе тамо где је и све почело – на терену за женску кошарку подно зидина Калемегдана. Једна за другом евоцирале су успомене из шампионског доба, сећале се неких занимљивих детаља са тог пута у спортску бесмртност, али и упознале нас где су и шта данас раде.

Овом приликом захваљујемо се Јасмини Милосављевић која је своје бивше саиграчице још једном окупила, а још више свима њима на силним трофејима и радости које су нам подариле. А, вас драги посетиоци сајта СД Црвена звезда подсећамо – шири прилог о нашим чувеним Звездашицама моћи ћете да видите у четвртак, 3. априла, у ТВ издању „Звездине ревије“ на „СОС каналу“.

Претходни текстПротив Партизана у Купу
Следећи текстОде бод у Лучане