Обележен 63. рођендан Црвене звезде

114

Спортско друштво Црвена звезда, данас је у Медија центру фудбалског клуба прославила свој 63. рођендан уз 43. по реду проглашење најбољих спортиста и клубова у предходној години.Пре почетка уручења награда подсетили смо се оних који су својим успесима градили велико име Црвене звезде, али су нас на жалост напустили у протеклих годину дана.

На почетку данашње свечаности присутнима у препуном Медија центру обратио се Александар Влаховић, председник Спортског друштва Црвена звезда.

– Драги Звездаши, данас наша Звезда прославља 63. рођендан и уједно 43. пут бира најбоље појединце и клубове из наших редова, од најмлађих категорија до најстаријих, од пионира до сениора. Прошла 2007. година била је успешна по многим резултатима и остварењима, рођене су и неке нове Звездине звезде, али је и у појединим тренуцима била веома тешка. Звезда живи у Србији и заједно са Србијом пролази кроз све тешкоће. Данас кад делимо награде за спортска достигнућа хоћемо да поручимо и да Звезда мора и може да има и вере и наде да преброди све потешкоће које је прате као и Србију и да крене у нову, лепшу будућност. Звезда за то има снаге. Срећан нам рођендан!

Проглашење најбољих почело је од оних најмлађих који су будућност Црвене звезде.

Најбољи пионир нашег Спортског друштва у минулој години је Урош Спајић, капитен наше младе фудбалске екипе коју тренира бивши Звездин првотимац Ивица Момчиловић. Спајић има 14 година, командант је одбране и највећа му је жеља да једног дана, као и његов идол Немања Видић, заигра пред пуном „Мараканом“ и да са траком на руци поведе Звезду до Лиге шампиона. Признање му је предао Митар Мркела, директор омладинске школе нашег фудбалског клуба.

Као и на прошлом рођендану и овог пута најбоља спортисткиња Црвене звезде у пионирској конкуренцији долази из нашег Џудо клуба. Сада је то Ангелина Познановић, која се вредним и преданим радом у више него оштрој конкуренцији међу својим вршњкињама изборила за ово ласкаво признање. Ангелина се тренутно такмичи у категорији до 40 килограма и пред њом је, кажу стручњаци, више него сјајна будућност. Награду најбољој пионирки уручила је Јасна Милосављевић, кошаркашица легендарне генерације која је освојила титулу шампиона Европе.

У нашем Тениском клубу расту и стасавају неке нове будуће звезде. Један од најважнијих циљева је рад са најмлађима и они увек враћају одличним резултатима. У прошлој години титулу екипно освојиле су наше девојчице, а Александра Крунић и појединачно, ушавши баш као и Стеван Ристић и Наталија Костић у репрезентацију. А, кад се зна да је и Огњен Васиљевић био први на свим ранг листама дечака до 14 година, онда је јасно због чега су наши мали тенисери најбоља пионирска екипа Црвене звезде у 2007. Награду је примио Ненад Трифуновић, тренер нашег клуба из руку Тодора Димитријевића, члана Управног одбора СД Црвена звезда.

Кад је прошлог лета на свечаности „Звездина младост – будућност српског спорта“ за успехе његових ученика добио диван ручни сат, Милош Ђукић је одмах себи дао нови задатак – да Стонотениски клуб Црвена звезда освоји титуле првака државе у све три старосне категорије. Први од три корака начинио је недавно са јуниорима у Параћину. Сад јуриша на трон и са кадетима и сениорима. Али, његови прави трофеји су Црепуља, Суботић, Калеа и остали суперталентовани „пингићари“, и зато је Милош Ђукић најбољи Звездин млади тренер за 2007. годину. Ђукић је Звездину годишњу награду добио од Стевана Караџића, тренера првог тима Кошаркашког клуба Црвена звезда.

Да српска „краљица игара“ има светлу будућност видело се прошлог лета кад су разне млађе националне селекције Србији донеле прегршт медаља. Међу „орлићима“ се одличним играма истакао и Никола Рондовић, бисер наше кошаркашке школе, који је са Првенства Балкана у Бару и Првенства Европе на Крфу донео златне медаље. Због сјајних предиспозиција и жеље за сталним напредовањем, млади крилни центар је велика нада нашег Кошаркашког клуба, а за сјајне игре и успехе проглашавамо га најбољим кадетом Спортског друштва Црвена звезда. Николи Рондовићу признање је уручио Небојша Илић, легендарно име нашег кошаркашког клуба.

Почела је каријеру као техничарка, а онда се преселила на позицију либера и – најавила врхунске домете. Нина Росић је један од бројних изданака нашег Одбојкашког клуба, па је логично што је научена да побеђује. У 2007. години са својим вршњакињама је ређала успехе на такмичењима широм света, а од најбоље кадеткиње нашег Друштва тек очекујемо оне праве трофеје. Најпре са Звездом, а онда и са државним тимом.  Признање Нини Росић предала је Ана Аврамовић, једна од најбољих одбојкашица нашег клуба.

Најпре су били непобедиви у лиги Београда, у којој су у десет мечева нанизали исто толико победа. Потом, у Лиги Србије, побољшали су скор на осам победа из осам утакмица. Веровали или не, и у Суперлиги су наставили у истом стилу. Дечаци рођени 1989. године једноставно прошле године нису имали правог ривала! Чак осморица из ове фабрике талената: Зеленовић, Петровић, Глишић, Стојаковић, Ћирић, Алчаковић, Ивошевић и Ненадић прикључени су раду с првим тимом, а захваљујући успесима и оволиком играчком богатству наш Рукометни клуб је и најбоља Звездина кадетска екипа у 2007. години. Награду је примио Немања Зеленовић, један од најбољих младих рукометаша из руку Зорана Мићовића, члана Управног одбора СД Црвена звезда.

Његова златна медаља са Европског првенства за јуниоре сија нарочитим сјајем. Велики таленат, рођени победник. И пре свега борац. Ватерполиста Петар Томашевић после завидних успеха у млађим категоријама сада са саиграчима из првог тима даје све од себе да се Звезда и у овом спорту врати на трофејни пут. Тежак, претежак задатак, али за најбољег јуниора црвено-беле породице не и неостварив. Награду Петру Томашевићу награду је преда Ђорђе Колашинац, члан Управног одбора СД Црвена звезда.

Из утакмице у утакмицу Звездине кошаркашице потврђују да су поново екипа за велика дела. У пажљиво склапаном и укомпонованом тиму ове сезоне блистају многе играчице које су се првим корацима училе у табору бившег европског шампиона. Међу њима нарочитим сјајем сија Нина Богићевић, врсни бек, решена да једном и у сениорској конкуренцији поново оно што што је у јуниорској урадила прошлог лета. Злато са Европског првенства у Новом Саду и бронза са Светског првенства у Братислави чине је најбољом јуниорком нашег Спортског друштва. Нини Богићевић ово високо признање уручио је Бранко Јоцић, председник Женског кошаркашког клуба Црвена звезда.

Лакше је попети се на врх него остати на њему. Знају то добро и у нашем Атлетском клубу, чији су јуниори после титуле најуспешније екипе Црвене звезде за 2006. годину уложили много труда да надмаше себе. Треће место на Купу шампиона у Москви било је инспирација пред прошлогодишњи завршни турнир овог такмичења. Црвено-бели су у Брну поновили успех из 1990. и поново освојили европску круну, а кад се зна да су у богату ризницу трофеја унели и Куп, као и титулу екипних првака државе у нешто млађем узрасту, онда је јасно због чега су наши атлетичари поново најбоља Звездина јуниорска екипа. Награду шефу стручног штаба АК Црвена звезда Љубиши Стевановићу уручио је Зоран Аврамовић, директор Црвене звезде Маркетинг.

Стрељаштво је, помало неправедно, спорт који доспева на насловне стране само кад наши асови донесу златна одличја са највећих такмичења. А, овој држави је подарило толико радости, толико поноса, такву хероину српског олимпизма, да би једном морало да изађе из сенке неких других, назови већих спортова. Али, стрелци су скромни и вредни људи. А тек њихови учитељи! Иза сваког „убијеног“ круга, иза сваке победе, медаље и титуле, стоје сати, дани и године рада у стрељанама. И увек је ту човек који ће Јасни, Зорани, Јасмини, Димитрију, Милошу… помоћи саветом. Иван Кнасневски, човек без кога шампиони не могу да замисле свој излазак на стрељачку линију, човек који је због бронзе са Светског купа,  јуниорског европског сребра, две титуле државних првака и још много одличја са међународних такмичења тренер године у читавој црвено-белој породици. Ивану Квасневском признање је уручио Александар Јанковић, тренер фудбалског клуба Црвена звезда.

Гледамо га на великом платну и малом екрану. Најчешће на даскама које живот значе. Гледамо га како глуми, води, плеше… Сваким даном иде из улоге у улогу. Скине једну да стави другу маску. А кад је без маске, кад не глуми, он је – Звездаш од главе до пете. Са дугим стажом у нашем фудбалском клубу, са још дужим на северу „Маракане“. И уз то, човек великог срца. Који је увек спреман да учествује у разним акцијама свог вољеног клуба. Прошле године сјајно је водио хуманитарни концерт Делија за Косово. Милан Калинић – медијска личност 2007. године у избору СД Црвена звезда. Нашем драгом Милану награду је предао Небојша Недељковић, директор маркетинга РТС-а и члан УО СД Црвена звезда.

Од прошле године уведена је нова категорија признања за оне који на пословном плану подржавају активности црвено-беле породице. Да ли можете да замислите своје детњство без чоколадних бананица, Смокија, Најлепших жеља,  “Прима”  штапића, па и пишкота од  којих су и наше баке правиле  колаче? „Соко Штарк“ једна је од највећих кондиторских индустрија у региону и 85 година лидер на домаћем тржишту. Фабрика брендова која је савршеним спојем традиције, брижљиво негованих рецептура и савремених техничких достигнућа успела у ономе што је сан сваке компаније у свету – да створи „лов маркс“ производе које једноставно волите – без обзира на све. Штарк је пуним срцем био уз Црвену звезду у 2007. У име Штарка награду је примила Ивана Симић, директор маркетинга, из руку Ане Вукојевић, ПР директора Ласте, компаније која је прошлогодишњи носиоц овог признања.

За једну нашу девојку целокупна спортска јавност тврди да ће постати голман светског ранга. Она је будућност Звездиног и српског рукомета. Али и садашњост. Марија Чолић већ сада својим одбранама многе противничке играчице доводи до очајања. Претплаћена је на успехе, па је у прошлој години била најбољи чувар мреже у Србији у чак три старосне категорије. Учествовала је и на ЕЈОФУ у Београду и – поново била најбоља. Биће то и убудуће, у то смо уверени, као и да ће јој ово специјално признање Спортског друштва бити велики подстрек да – остане најбоља. Специјално признање нашег Спортског друштва Марија Чолић примила је од Ненада Перуничића, врхунског рукометаша нашег клуба.

Звездини мачеваоци су и у прошлој години радили оно што иначе чине – освајали су трофеје. На „Маракану“ су стигле две титуле сениорки – у мачу и флорету и једна сениора – у сабљи, потом по две јуниорске екипне и појединачне и још једна кадетска у појединачној конкуренцији. Број екипних титула и трофеја у Купу повећан је на 75, што наш Мачевалачки клуб чини једним од најбогатијих, не само у нашој држави. Мускетари и мускетарке легендарног Миодрага Николића Рочеа где год се појаве увек јуришају на одличја, а судећи по бројним талентима у свим категоријама тако ће и надаље бити и зато заслужују Специјалну награду Спортског друштва Црвена звезда за континуитет у раду и успесима. Награду у име Мачевалачког клуба примио је Миодраг Николић, потпредседник СД Црвена звезда и председник нашег мачевалачког клуба.

Владица Поповић. Фудбалер, тренер, аутентични „звездаш“. На речима и поступцима увек одмерен и џентлмен. Човек који је читав живот подредио вољеном клубу. Са пет титула првака Југославије и још три трофеја Купа државе један је од најтрофејнијих играча које смо имали. Од свих фудбалских тренера у нашој земљи само он може да се похвали да је био светски првак, и то опет са – Црвеном звездом. Али Владица Поповић се никад неће хвалити. Све победе које је остварио, све титуле које је освојио… учинио је то само зато што је увек сматрао да је то дужност сваког Звездиног војника. Тако је васпитавао и играче које је водио, тај дух и сада као члан Управног одбора задржава у нашем највећем клубу. Владица Поповић ће за све што је у животу и каријери постигао увек бити захвалан Звезди, али и Звезда је захвална њему. Владици Поповићу ову награду предао је Владимир Јевтић, прошлогодишњи добитник ове награде, дугогодишњи тренер Јасне Шекарић и спортски директор Стрељачког клуба Црвена звезда.

Ујединио је све титуле. Баш као што је и обећао кад је после златне медаље на шампионату Старог континента први пут постао наш Спортиста месеца. То традиционално признање заслужио је још једном, кад је европској додао и светску круну. Драган Јовановић Гаги, суров у рингу, див меког срца ван ринга, понос је нашег Кик-бокс клуба и читавог нашег Друштва. Шампион над шампионима поносно улази у галерију Звездиних асова. Спортиста за 2007. годину остаје великан за сва времена. Драган Јовановић је награду за Спортисту године добио из руку доктора Мирослава Поповића, председника Савета СД Црвена звезда

Четврту годину међу нама је тиха и скромна девојка од које на мрежи већ сада стрепе све ривалке црвено-белих и српских одбојкашица. Ивана Исаиловић, незаменљиви средњи блокер екипе Ратка Павлићевића, данас постаје Звездина легенда. Уверени смо да је њено прошлогодишње сребро са Европског шампионата само наговештај нових подвига и да ће неким будућим генерацијама Црвене звезде њено име, баш као и Вере Јефтимијадес, Зорице Ђурковић, Јасне Шекарић и наших других спортисткиња године, бити инспирација да почну да се баве спортом и – побеђују. Признање Спортисткиња године Црвене звезде Ивана Исаиловић примила је од Ивана Тодорова, генералног секретара СД Црвена звезда.

Освојити дуплу круну у фудбалу успех је над успесима. Одбранити једном освојену – то код нас још никоме није успело. Бар до 2007. године. Тада су се, после још једног фуриозног пролећа, оног чувеног Звездиног, наши фудбалери поново уписали у историју. Два лепа трофеја, пехар Купа и шампионски, изашли су из нашег Музеја само накратко – да их наш капитен Миловановић у своје, Звездино и име својих другова још једном високо подигне изнад главе. Овим подвигом Фудбалски клуб без поговора је заслужио звање најбољег у Спортском друштву Црвена звезда, а ми са овог места нашим фудбалерима желимо срећу, знање и умешност да дупла круна остане на „Маракани“, али и да потом у Европи буду много успешнији. Награду за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда Топлици Спасојевићу, председнику ФК Црвена звезда, уручио је Александар Влаховић, председник нашег Спортског душтва.

Топлица Спасојевић је у име ФК Црвена звезда као најаву акције оживљавања чланства и Клубова навијача предао прве, почасне, чланске карте људима који су уз клуб били од првих дана Властимиру Пурићу, Мићи Јовановићу и Влади Митровићу.

После заједничког фотографисања свих награђених настављено је дружење на коктелу.

Срећан рођендан драги звездаши!

Фотографије са овог догађаја погледајте у фото причи која следи

Претходни текстКосово је Србија
Следећи текстФото: 63. рођендан Црвене звезде