Обећано – учињено

68

Пошто су на јавној аукцији, одржаној на недавној донаторској манифестацији „Звездино вече за Звездино сутра“, купили тениски рекет Слободана Живојиновића којим је играо у полуфиналу Вимблдона против Ивана Лендла и флорет Вере Јефтимијадес са Олимпијских игара у Риму 1960. године, председник Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда Слободан Вучићевић и члан УО СД Слободан Петровић данас су ова два историјска спортска реквизита предали на чување Музеју ФК Црвена звезда.

На пригодној свечаности, уприличеној у Музеју на западној страни „Маракане“, Бобин рекет који је купљен за 9.000 евра и Верин флорет који је достигао цену од 4.100 евра, поносно су стајали међу бројним вредним трофејима.

 

Донаторима, нашим прослављеним спортским звездама и новинарима први се обратио домаћин овог скупа, председник Фудбалског клуба Црвена звезда Топлица Спасојевић.
„Желим, најпре, све да Вас поздравим и захвалим Вам се што сте баш данас, на славу Свети Никола, одвојили време да дођете и увеличате овај догађај. Такође, желим да се захвалим донаторима, господину Вучићевићу и господину Петровићу, као и легендама Црвене звезде, што су омогућили да ова два славна реквизита уђу у наш Музеј и постану део његове сталне поставке“, рекао је председник Спасојевић.

Овом приликом, први човек нашег Фудбалског клуба, открио је још једну идеју коју ће, како каже, наредне године спровести у дело.
„И сами видите ово богатство у трофејима, пехарима, другим успоменама на велике мечеве и успехе из Звездине славне фудбалске прошлости. Нажалост, у нашем Музеју нема места за све, па је сигурно да у депоима имамо бар још оволико, ако не и више трофеја. Зато намеравамо да у непосредној близини овог наредне године изградимо нови Музеј – пространији, још лепши, модернији, сав у стаклу, који ће споља бити архитектонски украс, а изнутра садржати све оно чиме се Фудбалски клуб Црвена звезда с разлогом поноси“.

Реч је, потом, узео председник Управног одбора Спортског друштва Слободан Вучићевић.
„Веома сам задовољан што смо се окупили на овом месту овим лепим поводом. Лично, морам да истакнем да је Бобин рекет веома вредан, да је из угла историје српског спорта чак непроцењив и да је мој син, иначе тенисер, изразио велику жељу да тај рекет остане у нашој породици. Тако ће на крају и бити, с том разликом што ће он бити предат на чување – породици црвено-белих. Велико хвала Боби и Вери што су – Звездаши“.

Слободан Живојиновић, човек који је и буквално проходао на Звездиним тениским теренима и, касније, постао први „мускетар“ српског белог спорта, истакао је да је поносан што његов рекет завршава у Музеју.
„Овај рекет, стар 21 годину, за мене има велику вредност и драго ми је што исто мисле у клубу у коме сам одрастао и провео читаву каријеру. Хвала свима што сте ми указали ову велику част“.

Вера Јефтимијадес, која је била и остала синоним за српско мачевање, дуго је разгледала изложене Звездине фудбалске трофеје, а потом нагласила:
„Ја сам велики Звездаш, у крви и одувек, и све победе, медаље и трофеје освајала сам за Звезду. Увек сам истицала да је лако бити велики спортиста у великом клубу. А, Звезда је – највећа. Из тих шампионских дана имам сачувано два или три флорета, али овај стари ратник који је сада изложен овде је најстарији и са њим сам највише прошла. Од срца Вам хвала што сте ми указали ту част да буде изложен на овом дивном месту“.

На то је Слободан Петровић, члан Управног одбора Спортског друштва, одмах додао:
„Ви сте нама указали част и Ви сте, Вера, први и прави донатор тиме што сте га донели Звезди. Ја сам само скромно припомогао да се усели у Музеј, где му и јесте место“.

Овој лепој свечаности присуствовали су и генерални секретар Спортског друштва Иван Тодоров, члан Управног одбора СД Александар Боричић, Зоран Аврамовић, директор Црвене звезде Маркетинг, Стефан Ивановић, директор маркетинга ФК Црвена звезда…

Претходни текстПрипреме почињу 11. јануара
Следећи текстДупли одбојкашки програм