Поправити утисак

54

Фудбалери Црвене звезде данас у поподневним часовима отпутовали су у Португалију, где их очекује последњи овосезонско европско искушење – сутра увече у 20.45 почеће утакмица последњег, 5. кола Лиге УЕФА, у којој ће против тамошње Браге покушати да поправе утисак на међународној фудбалској сцени. Прича која је почела мечевима са Левадијом и Глазгов Ренџерсом у
квалификацијама за Лигу шампиона, а настављена дуелима са Бајерном, Арисом и Болтоном, завршиће се – помало симболично, на терену, у граду и против ривала на који је наш тим пре две године кренуо са много више мотива…

Ипак, по речима шефа стручног штаба црвено-белих Александра-Саше Јанковића, Звезди ни сада неће недостајати мотива, иако је пред њом утакмица без икаквог резултатског значаја.

„Тачно је да смо се већ опростили од даљег такмичења, тачно је и да имамо кадровских проблема изазваних пре свега здравстевним билтеном, али и поред свега тога ово за нас није неважна утакмица. Далеко од тога… Не волимо да изгубимо ни на тренингу, ни на утакмици, а камоли у Европи. Зна се да је Звездина обавеза, као некадашњег европског и светског шампиона, да увек врхунски игра највеће мечеве на међународној позорници и с том мишљу прилазимо и овој утакмици. Јесењу сезону у Меридијан Суперлиги смо архивирали, сад је пред нама утакмица у којој ћемо дати све од себе да поправимо утисак у Лиги УЕФА. Не каже се узалуд да је тај последњи утисак најбитнији. Жеља свих нас је да у Браги остваримо добар резултат и да се из Португалије вратимо у лепом расположењу, како бисмо после зимског одмора кренули у оно што нас на пролеће очекује“, у даху је причао тренер Јанковић.

У сличном тону пред пут је размишљао и наш првотимац Ненад Милијаш.

„Нисмо оптерећени резултатом, чека нас дуел са добрим ривалом и то на одличном терену, на каквом заиста дуго нисмо играли, и сви желимо да пружимо максимум и изборимо добар резултат. Без обзира на све околности, утакмица са Брагом за нас је веома важна и будите сигурни да ћемо се потрудити да је – не изгубимо“.

Тренер Јанковић је на пут повео 19 фудбалера, али данас ипак није могао да саопшти којих 11 ће и почети утакмицу.

„Неки момци нису могли јуче да тренирају, неки од њих неће моћи ни вечерас, кад стигнемо у Португалију, али сви желе да буду на располагању. Одлуке ћемо доносити у ходу, али уверен сам да ће ко год истрчи на терен дати све од себе да достојно представља наш фудбал и Звезду“.

Пожелимо нашим фудбалерима много среће, а овом приликом подсећамо да је сутра увече на програму и утакмица Арис – Бајерн, док је Болтон у овом колу слободан.

За крај, ево по старом обичају и мало статистике кад је реч о дуелима црвено-белих са Португалцима у европским куповима…

– Као што смо већ рекли, Црвеној звезди се посрећила Брага у сезони 2005/06. пошто се преко ње наш клуб тада пласирао у Лигу УЕФА. Тада је у двомечу 1. кола на „Маракани“ било 0:0, а голом Пуровића наш тим је у реваншу стигао до 1:1

– Пре Браге, црвено-бели су само једном на европској сцени поделили мегдан са Португалцима, и то са славном Бенфиком. У сезони 1984/85. после 3:2 на „Маракани“ у Лисабону је било 0:2 и Јањанин и другови већ у 1. колу Купа победника купова опростили су се од даљег такмичења. Биланс је, дакле:

4 1 2 1 4:5

Претходни текстУз Мивелу кроз Европу
Следећи текстКук за победу