Неколико информација о Арису

66

Наредни противник фудбалера Црвене звезде у Групи Ф Лиге УЕФА – Арис, клуб је богате историје. Основан је 25. марта 1914. године у Солуну. Име је добио по античком богу рата – Аресу или Марсу како се он у римској култури називао. Међу најватренијим присталицама овог тима влада легенда да је у години оснивања Зевс схватио да му на Олимпу недостаје један – бог. Био је то управо Арес који се од свог вође сакрио управо – у Солуну. Традиционални противник Ареса у грчкој митологији је Еракла, па су ураво градски ривал Ариса понео име – Ираклис. Уз антички лик Бога рата, на грбу Звездиног сутрашњег ривала налазе се традиционалне клупске боје – жуто-црне које су усвојене из поштовања према Византији, у којој је Истанбул током 11. и 12. века имао значајно место. Фудбалере Ариса зову и по надимку – „императори“ (грчки „афтокараторас“).

Знатно дужа историја него Црвене звезде, Солунцима није донела пуно трофеја. У својим витринама имају свега три титуле националног шампиона (1928, 1931, и 1946. године), док је 1970. освојен један једини Куп Грчке. Управо је период пре и непосредно после Другог светског рата био најплодоноснији за Арис. У новијој историји запаженији резултати забележени су 1980. (друго место у лиги), односно 2003. и 2005. године када су се пласирали у финале Купа. Знатно успешнија је кошаркашка секција чију су славу 1980-тих година пронели чувени Галис, Јанакис, Фасулас…

Уз Ираклис и комшијски ПАОК, Арисов највећи и вероватно најљући ривал је атински Олимпијакос, клуб побратим Црвене звезде. Додатну везу са нашим црвено-белима представља добро познати податак да ће Солунце у сутрашњем дуелу предводити Душко Бајевић тренер који је до пре шест месеци водио клуб са „Маракане“. У саставу Ариса налази се још један Србин – Владимир Ивић, бивши везиста Партизана, који је опет са Звездом повезан јер је његов рођени брат Илија био један од наших најбољих фудбалера 1990-тих. Уз Ивића јуниора, за кога морамо да напоменемо да никада није дао гол у српском „вечитом дербију“, ударну снагу представљају Бразилци – Нето и Марко Аурелио, те ССпанци Фелипе, Тони Калво, Хавито и посебно Коке (број десет) који је богатој каријери стигао до Малаге, Олимпик Марсеја и Спортинга из Лисабона. У свом саставу Арис има и Роналда, али је то само искусни португалски дефанзивац, а не чувени „кариока“.

Колико је грчки представник незгодан и тежак ривал говори податак да су у 1. колу Купа УЕФА изненадили Сарагосу. У Солуну је било 1:0, док су у реваншу Сспанци остварили приову победу од 2:1. Ссто се тиче грчког првенства тренутно се налазе на четвртом месту са 13 бодова из седам утакмица (три победе, четири нерешена). У прошлом колу код куће су савладали новог прволигаша Верију (1:0) коју тренира Ратко Достанића, а игра још један бивши Звездаш – Радован Кривокапић.

Претходни текстСрећно у Солуну
Следећи текстВажна победа у Чешкој