Прекинут други меч

53

Други меч финала плеј-офа измедју Црвене звезде и Партизана прекинут је почетком последње четвртине, због жестоког сукоба полиције и навијача црвено-белих. У тренутку сукоба резултат је био 63:56 у корист Партизана.

Инцидент је настао крајем треће четвртине када је дошло до мањег сукоба припадника Жандармерије и навијача Звезде поред паркета, али је то убрзо попримило шире размере и преселило се на трибине, када је полиција жестоко реаговала и почела да потискује навијаче због чега је попустила ограда на трибини „Пионира“.

Том приликом више десетина навијача попадало је са два метра висине, приликом чега је већих број њих задобило повреде, а неколицина и теже природе.

Полиција је званично навела да је један навијач задобио тешке повреде, док су петорица навијача и три полицајца лакше повређени. Припадници министраства унутрашњих послова саопштили су и да је ухапшено 20 особа.

Делегат меча Суботић је после получасовног прекида, када је већ хала Пионир добрим делом испражњена, затражио да се играчи врате на паркет и да се меч настави. Пошто је руководство тима са Малог Калемегдана, а посебно играчи Звезде, донело одлуку да нема смисла да меч после инцидената треба да буде окончан, судије су у присуству екипе Партизана и његових малобројних навијача, одсвирале крај.

Директор кошаркашке Суперлиге Предраг Бојић изјавио је да ће епилог прекинуте утакмице између Партизана и Црвене звезде бити познат у петак, након што буде утврђено шта налажу правила у таквим ситуацијама.

„Мој основни принцип је стриктан – придржавање правила у свакој ситуацији. Али ја, тренутно, не знам каква су правила када се овако нешто деси. Молим вас, немојте ме ништа питати, морам да проучим правила па ћемо причати у петак“, рекао је видно потресен Бојић новинарима у хали „Пионир“.

Он је потврдио да је утакмица готова јер се кошаркаши Црвене звезде нису вратили на терен након прекида изазваног сукобом навијача и полицајаца, али да се епилог још не зна.

„Изузетно се лоше осећам, само сам се овога плашио. На свим састанцима са представницима клубова сам наглашавао да не сме да се деси овако нешто. Зар да оно што највише вреди у нашој кошарци доживи овакав крај“, казао је Бојић.

Сукоби полиције и навијача пресељени су и на улице око хале „Пионир“, а како је пренела агенција Танјуг најжешћи сукоб десио се у Булевару деспота Стефана непосредно код зграде Градског СУП-а. Очевици су посведочили да је полиција пуцала у ваздух, после чега је настао прави стампедо и хаос, па је и саобраћај у тој улици накратко био прекинут.

Кошаркаши Црвене звезде рекли су на конференцији организованој после завршетка утакмице да су сами одлучили да не изађу на терен и наставе утакмицу са Партизаном после прекида у коме је теже повредјено неколико особа.

„Наша је одлука да не изађемо на терен. Много пута смо показивали да смо солидарни са људима и никоме од нас није било до наставка утакмице. Ко може да мисли на кошарку када види како страдају деца“, рекао је новинарима Звездин капитен Горан Јеретин.

Звездино крило Милан Гуровић био је изузетно узбуђен, а у обраћању је оптужио судије да су највише криве за инцидент.

„Шта је ово људи? Јел’ ово 21. век? Знамо ко стоји иза овога, знамо ко није дозволио слободну продају улазница. Немам речи, увек стојимо иза својих навијача. Ово што се десило је срамота“, рекао је узбуђени Гуровић новинарима, а онда наставио у истом даху.

„Судије су највише криве. Онај (Миливоје) Јовчић и (Драган) Нешковић суде Звезди већ пет утакмица у плеј-офу, па јел’ то није намештено? Не суде неке очигледне фаулове на мени, а зна се колико сам задужио ову земљу, говорим у овим садашњим оквирима. Ове судије не треба ништа више да суде“, причао је Гуровић.

Када су му Јеретин и Радивојевић дошапнули да ћути, Гуровић је узбуђено то одбио, а онда је поменуо „Доминикану“ и „прање новца“. Генерални менаџер Црвене звезде Игор Жежељ рекао је да му је драго што су играчи пред новинарима рекли да неће да играју.

„Драго ми је да сте чули све и јасно је ваљда да овде говоре емоције. Овако нешто се слути већ 15 дана. Волели бисмо само да нема жртава, а ми као клуб ћемо учинити све да вратимо у оквире кошарке“, рекао је Жежељ.

Играчи и управа нису могли да кажу да ли ће играти неке нове евентуалне утакмице, пошто се директор лиге Предраг Бојић није изјаснио како ће се завршити плеј-оф серија.

Жежељ је пре конференције за новинаре разговарао са извештачима у сали и ту је позвао државу да „покаже колико је ефикасна“, али није знао да каже шта ту може да се уради.

„Управи Партизана могу да поручим само једно: срам вас било! Идите из ове земље“, додао је Жежељ.

Према раније утврђеном распореду, трећи меч требало би да се игра у недељу, када је Звезда домаћин.

Претходни текстГеоргијев прво појачање
Следећи текстМеч регистрован у корист Партизана