ЖФК Црвена звезда угостио легенде грчког фудбала

170

Фудбалеркама Женског фудбалског клуба Црвена звезда припала је част да угосте ветеране и легенде грчког фудбала, међу којима су били: ГРАМАТИКОС , ЈОАНИДИС, ЦЕГЕЛИС, СУГИУЛЦИС, КУРСОС, КАМПАКС, КУКУЛИС, ГАМАНИС, ПОЛИХРОНУ, ПАПАХАРИСИС, ПАРАМАЦИДИС, ПАРАМАЦИДИС, ТИМИОПУЛОС, ТЕОФАНОПУЛОС, МПАВИОЛИС, ВЛАХОС, ПАПАТАНАСИУ, ЈОСИФИДИС, ВАФИАДИС, КОФОДУКИС, МАРУСИС и ХАЦОПУЛОС.

У утакмици која није имала такмичарски карактер, Звездине фудбалерке на челу са капитенком Милицом Мијатовић, победиле су ривалску екипу резултатом 5:1, а у стрелце су се уписале четири домаће фудбалерке, Јована Стојановић (два), Дина Благојевић, Мирела Тенков и Маја Милицевић, док је гол за екипу грчких легенди постигао Влахос.

Пред почетак утакмице гости су обишли Звездин музеј и просторије женског фудбалског клуба, не скривајући нити једнога тренутка своје одушевљење са оним што су видели у витринама нашега најтрофејнијег клуба. Фотографисање уз Звездине трофеје, а поготову уз пехаре европског и светског шампиона, потрајало је поприлично дуго. Након тога Звездини гости обишли су Делије бутик и Ред Стар шоп, а препуне кесе само су још један доказ њиховог одушевљена и нескривене жеље, да се у своју отаџбину врате са што већим бројем поклона и сувенира.

Окрепљење у Звездином ресторану једно су искористили и за то да би из Свечане ложе, окружени фотографијама 5 Звездиних звезда, посматрали и сагледавали сву импозантност и лепоту највећег и једног од најлепших стадиона у Југоисточној Европи, популарне Звездине Маракане.

Звездини стратези Дарко Стојановић и Александар Петровић искористили су овај ревијални сусрет, да би додатно уиграли и у једној изузетно пријатељској, али ипак такмичарској атмосвери, припремили своје девојке за предстојећи дерби, који Звездине црвено-беле Вучице играју на свом терену против екипе Спартака већ у среду 12.10. са почетком од 13:30 часова.

У првом полувремену на терену су биле углавном искусније и стандардне Звездине првотимке, а у другом полувремену шансу су добиле готово све млађе наде Звездине омладинске школе фудбала, предвођене након повреда опорављенима Катарином Ђорђевић и Јованом Стојановић. Право задовољство није представљало само то што смо видели 5 прелепих голова, већ и начин на који су те голове поздрављале играчице које су у том тренутку биле ван терена, предвођене својим тренерима, Звездине девојке су наизменично сваки од постигнутих голова поздрављале ухваћене под руке играјући грчки сиртаки, што је изазвало опште одушевљење присутних. Пред сам крај овог јединственог фудбалског сусрета, уз громогласни аплауз, црвено-бели дрес обукао је и тренер Александар Аца Петровић, те и на тај начин дао подршку Звездиним девојкама.

По завршетку утакмице следио је коктел и наставак дружења у Медија центру, том приликом домаћини су уручили посебне захвалнице секцији грчких ветерана и његовој екселенцији, амбасадору Грчке, господину Елиасу Елиадису. Председник Скупштине ЖФК Црвена Звезда, наш прослављени глумац, господин Иван Бекјарев, на себи својствен начин захвалио се на посети и на првом месту указао на вековну традицију пријатељства наша два братска народа. Захвалност је исказао и председник клуба господин Света Мирковић, који је уједно и прихватио позив грчких ветерана и њихову жељу да и Звездине девојке у наредном период буду њихове гошће у Атини. Црвена звезда представља најмоћнију спортску институцију југоисточне Европе и као таква велика је инспирација и најпозитивнији узор спортским колективима широм Грчке, њена организованост у апсолутно сваком сегменту, а поготово посвећеност раду са млађим категоријама и женским фудбалским клубом, пример су вредан сваког дивљења, биле су речи легенде грчког фудбала, великог Граматикуса.

А, када је у питању организованост и тежња ка томе, да овај и женски клуб на било који начин не заостаје за мушком секцијом и да је прати у корак, желимо посебно да истакнемо рад генералног секретара Женског фудбалског клуба, овде присутнога господина Раденка Стевовића, дугогодишњег спортског радника, великог професионалца, човека неисцрпне енрргије и који је у великој мери заслужан за подизање степена професионалности и осетног уважавања не само нашег клуба, већ и целокупног женског фудбала у Србији. Представник Грчке амбасаде, господин Вангелис Хатзопулос, један од организатора манифестације, уручио је плакете легендама ФК Црвена звезда, господину Драгану Џајићу и господину Владимиру Петровићу Пижону. Специјална плакета Амбасаде Грчке и секције грчких ветерана и легенди уручена је потпредседнику клуба Мирославу Млинару, као знак захвалности за организацију овог сусрета и дугогодишње пријатељство, са представницима дипломатског кора Грчке амбасада.

На самом крају свечаности и све Звездине девојке су добиле прелепе златне медаље, у знак сећања на прву утакмицу у историји српског фудбала, коју су одиграле жене са легендама и ветеранима мушког фудбала Грчке. И када су сви већ помислили да је то заиста био и крај једног прелепог дружења, уследило је право изненађење, а то је био силазак кроз легендарни Звездин тунел и излазак на травнати тепих српског Храма фудбала. Оно што су сви присутни видели у том тренутку, готово да је немогуће описати било којим речима, из простог разлога што су у питању тако снажне емоције, које напросто леде крв у жилама. По киши која је у том тренутку почела падати без престанка, видети заиста велике легенде грчког фудбала, које су клекле на колена и поче са сузама у очима љубити травнати терен, по коме су пре 25 година газили европски и светски шампиони, тренутак је вредан не само дубоког дивљења и још дубљег поштовања, већ тренутак вредан историје. Био је то непобитан доказ да дела говоре неупоредиво више него милиони изговорених речи. Звездине девојке и сви присутни, били су сведоци нечега што је напросто непоновљиво, нешто што ће управо Звездиним девојкама бити највећа инспирација и мотивација, да и саме у предстојећем дербију дају све од себе и оставе срце на терену за свој вољени клуб. Велико, огромно, највеће и до неба хвала православној Грчкој браћи!

Претходни текстДесета јубиларна акција давања крви!
Следећи текстЗвездини „манекени“ и „RANCCO“