Звезда убедљиво победила у 174. вечитом дербију

13

Славили су фудбалери Црвене звезде резултатом 0:4 у 174. вечитом дербију и још једном показали да су без премца најбоља екипа у Србији. Демонстрирао је Шериф Ендиаје са три поготка колико воли утакмице против највећег ривала, док је првенац у црвено-белом дресу уписао Силас. Владан Милојевић је указао шансу тинејџеру Андрији Максимовићу који му је то узвратио асистенцијом, а проигравање за гол уписали су Тими Макс Елшник и Јегор Пруцев. Памтиће се 174. вечити дерби као најубедљивија победа на гостујућем терену у историји највеће утакмице српског фудбала.

Партизан – Црвена звезда 0:4 (0:2)

Стадион: „ФК Партизан“.

Судија: Новак Симовић.

Стрелци: Ендиаје у 24, 55. и 65, Силас у 45. минуту.

Жути картони: Мујакић, Илић, Јовановић (Партизан), Елшник (Црвена звезда).

Партизан: Јовановић, Филиповић, Мујакић, Илић, Јурчевић (од 46. Антић), Аријага, Ковач, Натхо (од 46. Гох), Зубаиру (од 76. минута Трифуновић), Захид (од 56. Лазаревић), Калулу (од 56. Јовановић).

Резерве: Крунић, Антић, Јовановић, Овусу, Грималдо, Ђурђевић, Фурер, Трифуновић, Стјепановић, Лазаревић, Гох.

Црвена звезда: Глазер, Сеол (од 83. Канга), Ђига, Спајић, Олањинка, Крунић, Елшник, Максимовић (од 63. Пруцев), Силас (од 63. Милсон), Иванић (од 67. минута Катаи), Ендиаје (од 67. минута Дуарте).

Резерве: М. Илић, Лековић, Далсио, Канга, Л. Илић, Шљивић, Милсон, Пруцев, Радоњић, Катаи, Дуарте.

Услед бројних проблема са повредама које је Звезда имала пред 174. вечити дерби, Владан Милојевић је морао да импровизује, па смо видели Олањинку на позицији леог бека, премда се наша формација мењала у складу с тим да ли нападамо или се бранимо. С друге стране, лепа вест је била та да се у стартној постави нашао седамнаестогодишњи Максимовић, који је уз Ђигу покрио позицију бонуса о којој се много говорило претходних дана.

Фантастично је Елшник ушао у утакмицу и у неколико наврата дугачким лоптама правио вишак по боковима за наш тим, а конкретна прилика уследила је у петом минуту. Избацио је Ендиајеа на леви бок, сенегалски нападач одиграо повратну за Силаса, али је наш офанзивац гађао преко гола са неколико метара, иако му је Јурчевић прописно засметао. Фантастичан потез Максимовића из 20. минута када је петом избацио Елшника, а он шутирао, те Ковач намерно играо руком и зауставио лопту која је ишла ка голу Јовановића, довео је до тога да ВАР соба интервенише. Епилог је био заслужен пенал за наш тим, а сигурна егзекуција виђена је од стране Шерифа Ендиајеа који је у 24. минуту погодио угао са „креча“ за велику радост наших навијача. Затресла се пречка у 32. минуту када је Јурчевић главом погодио оквир гола после центаршута Зубаируа.

Несигуран је био Олањинка у 35. минуту када се нашао пред голом Јовановића после центаршута Иванића, али је био неодлучан у томе да ли ће да шутира или дода, те је на крају погрешио пас. Запретио је Елшник у 38. минуту када је са ивице казненог простора показао колико разорну левицу има, те гађао, али тик преко пречке. Дошла је Звезда до заслуженог гола у 45. минуту када је Максимовић уштоповао додавање Иванића за Силаса који је мајсторски „отворио“ стопало и савладао Јовановића са 10 метара, чиме је наш тим отишао на одмор са два гола предности.

Умало да Звезда искористи кикс одбране Партизана у 52. минуту када је Иванић узео лопту Илићу, да би затим терен отежао Силасу да пошаље лопту у мрежу, али је Максимовић из одбитка шутирао у Јовановића. Није се чекало на нови гол Звезде, а поново је све кренуло од Максимовића. Играо се 55. минут када је талентовани тинејџер избацио Елшника који је повукао лопту и затим фантастично асистирао за Ендиајеа који је погодио кроз ноге Јовановића. Шансу је имао Ендиаје и у 60. минуту када је Елшник центрирао из слободног ударца, али је наш центарфор главом шутирао преко гола.

Мењао је Милојевић па су се на терену нашли Пруцев и Милсон уместо Максимовића и Силаса. Одмах је Пруцев унео нешто ново у игру, те у 65. минуту прошао по десном боку, послао оштру лопту у петерац за Ендиајеа који је уписао хет-трик. Наставио је да мења Милојевић, па су ушли у игру Катаи и Дуарте, а ван терена се нашли Иванић и Ендиаје. Убрзо је и Канга ушао на терен уместо Сеола. Мирно је Звезда утакмицу привела крају, и данас је уписана најубедљивија победа на гостовањима када су вечити дербији у питању.

Претходни текстЏудо спектакл у Београду у организацији Црвене звезде
Следећи текстНаубедљивија победа на гостовањима у историји вечитих дербија