Моћ Маракане – Хелсинки 1997

8

Дуел против финског Хелсинкија из сезоне 1997/1998 остао је урезан у сећањима свих звездаша по много чему. Након пораза у првој утакмици, која је одиграна у Финској, уследио је нови велики преокрет на „Маракани“, а главни покретач Црвене звезде у том двомечу били су управо навијачи.

‍Двомеч је игран у оквиру квалификација за Куп победника купова. Прва утакмица је играна на стадиону „Олимпија“, а Црвена звезда је поражена резултатом 1:0. Једини гол на утакмици постигао је Петри Хелин у 58. минуту. Мечу је присуствовало нешто преко пет хиљада људи, а главни судија је био Хјуг Далас из Шкотске.

За Звезду су наступили: Драгослав Јеврић, Никослав Бјеговић, Горан Буњевчевић, Дарко Крстески, Зоран Његуш, Срђан Пецељ, Мииодраг Пантелић, Далибор Шкорић, Братислав Живковић, Дејан Станковић и Зоран Јовичић. Са клупе су још у игру ушли Јован Гојковић и Горан Друлић, а тренер црвено-белих је био Милорад Косановић.

Након нешто лошијег издања у првој утакмици, једини који су веровали у пролаз даље су као и увек били навијачи Црвене звезде. Тог 28. августа 1997. године трибине највећег стадиона у Србији су биле одлично попуњене, а атмосфера је била фасцинантна. Када су фудбалери Звезде изашли на терен, по њиховим изразима лица се знало да су спремни да направе нешто велико.

У великом преокрету су учествовали: Драгослав Јерић, Горан Буњевчевић, Дарко Крстески, Зоран Његуш, Срђан Пецељ, Блаже Георгиоски, Миодраг Пантелић, Братислав Живковић, Дејан Станковић, Зоран Јовичић и Перица Огњеновић.

Кренули су од самог старта црвено-бели силно, а да ће ово бити вече за памћење, наговестио је велики Дејан Станковић већ у шестом минуту утакмице. Након корнера који је извео Зоран Његуш, Станковић је био највиши у скоку у петерцу ривала, те је знажно захватио лопту главом и матирао голмана Коивистонена. Након његовог поготка, атмосфера на „Маракани“ је дошла до „усијања“.

Наставили су играчи Црвене звезде да нижу прилике и да буду све опаснији по гол ривала. Потпуни преокрет у укупном резултату је уследио у 25. минуту утакмице. Зоран Јовичић је по десном крилу као „брзи воз“ прошао, а потом „заломио“ левог бека Хелсинкија. Уследио је сјајан центаршут, а Дејан Станковић је волејом са 15 метара „пробушио“ мрежу Хелсинкија. Други гол за њега значио је потпуни преокрет и велики „буст“ самопоуздања за све фудбалере у црвено-белом.

Имали су пуно прилика црвено-бели и за трећи гол, али нису успели да „наплате“ своју доминацију. У другом полувремену су Звездини играчи успорили игру и тотално преузели конторлу над овим двомечом. Мреже су мировале све до 90. минута, када је Зоран Његуш из једанаестерца ставио тачку на овај реванш и погурао Звезду ка Европи.

Претходни текстСпецијални попусти на дресове пред меч против Боде Глимта
Следећи текстМоћ Маракане – Динамо Тбилиси 2009