Упознајте Звездине ривале у плеј-офу Лиге шампиона

22

Фудбалери Црвене звезде ће се у плеј-офу за Лигу шампиона састати са бољим из дуела Боде Глимт – Јагјелонија.

Без обзира на исход, наши момци ће у првој утакмици бити гости 20. августа, док ће осам дана касније на Маракани имати прилику да се пласирају у најквалитетније европско клупско такмичење.

Норвешки Боде је основан 1916. године, а као домаћин утакмице игра на стадиону ”Аспмира”, чији је капацитет нешто више од осам хиљада седећих места, док је терен прекривен вештачком подлогом. Шампион Норвешке је био у три наврата (2020, 2021,2023), док је национални Куп освојио два пута, а последњи 1993. године. Поред тога Боде је и деветоструки освајач Купа Северне Норвешке, такмичења које је основано од стране клубова из те регије.

У групној фази европских такмичења је дебитовао у сезони 2021/22 у премијерном издању Лиге конференције, када је стигао до четвртфинала. Годину дана касније је отишао корак даље и пласирао се у Лигу Европе. Пребродио је успешно прву фазу, да би потом испао од Леха из Познања у шеснаестини финала Лиге конференција.

Претходне сезоне Боде Глимт је одлично играо у Лиги конференција, где су били у групи са Клуб Брижом, Бешикташом и Луганом. Иако је конкуренција била јака, заузели су друго место са 10 бодова, док је Бриж са 16 био испред њих. У шеснаестини финала овог такмичења су се састали са Ајаксом, а у неизвесном двомечу су поражени са 4:3. Важно је и напоменути да су на ”Кројф Арени” одиграли 2:2, да би кући остали поражени са 1:2. Као шампиони своје државе претходне сезоне обезбедили су квалификације за Лигу шампиона. У другом колу квалификационог циклуса су елиминисали летонски РФС са укупним скором од 7:1.

Јагјелонија је настала 1920. године, а највеће успехе је остварила управо у 21. веку. Освојила је Куп и Суперкуп Пољске 2010. године. Пре две сезоне је била на корак од испадања у други ранг, да би претходне по први пут у историји постала шампион Пољске.

У међународним такмичењима се никада није домогла групне фазе, за 104 године постојања. У два наврата је стизала до треће рунде квалификација за Лигу Европе. Мечеве играју на стадиону ”Миејски”. Капацитет овог спортског објекта 22 хиљаде.

У другом колу квалификација за Лигу шампиона, Јагјелонија је избацила литвански Паневежис. Прво су фудбалери из Пољске славили на страни са 0:4, а потом тријумфовали на свом терену са 3:1.

Претходни текстМилсон: Осећам љубав звездаша, желим да их обрадујем голом у суботу
Следећи текстМимовић: Увек се радујем пуној Маракани, бићемо све бољи