Бонуси обележили Звездину јесен

29

Црвена звезда је у другој половини 2023. године промовисала велики број младих фудбалера, односно „бонуса“, који кроз сјајне партије у првом тиму стасавају у одличне фудбалере. Дакле, за Звезду је током јесени наступило чак 12 фудбалера који су узраста до 21 године, што показује какву будућност имамо.

Међу младим фудбалерима који су одиграли барем један меч од 27 такмичарских ове јесени су: Марко Стаменић, Насер Ђига, Владимир Лучић, Стефан Митровић (2002), Никола Кнежевић (2003), Урош Кабић (2004), Јован Мијатовић, Коста Недељковић, Јован Шљивић (2005), Вељко Вукојевић (2006), Андрија Максимовић и Вељко Милосављевић (2007).

Убедљиво најстандарднији у црвено-белом дресу у првом делу сезоне био је Владимир Лучић са 26 мечева. Редован је био изразити дриблер на суперлигашким теренима, па је тако играо у свих 19 кола, колико је до сада одиграно у јесењем делу шампионата. У окршајима са Манчестер Ситијем, РБ Лајпцигом и Јанг Бојсом је сваки пут био на терену, али некада и са улогом „џокера“ са клупе. Збирно је одиграо 1453 минута наступајући на три фронта, постигао два поготка и уписао пети асистенције. По 19 мечева одиграли су Марко Стаменић и Јован Мијатовић, док је меч утакмицу мање уписао Коста Недељковић. За репрезентативца Новог Зеланда се очекивало да дође до поменуте цифре, с обзиром да је дошао као појачање за Лигу шампиона, те је скупио 1422 минута на терену и постигао погодак против Лајпцига у Лиги шампиона. Од потенцијалних „бонус“ играча до стандардних првотимаца су ове јесени дошли класићи генерације 2005 – Јован Мијатовић и Коста Недељковић. Популарни Бекам је за свега 773 минута на терену постигао чак девет голова и наместио два, док је брзоноги десни бек скупио 1257 минута и асистирао за два гола управо Мијатовићу.

Насер Ђига је дошао у летњем прелазном року на позајмицу из Базела, усталио се у тиму и одиграо 15 мечева. За 1350 минута на терену успео је да упише једну асистенцију, а укупан утисак јесте да је иза њега добра полусезона. Стефан Митровић, повремени репрезентативац Србије је наступио на 13 утакмица, на терену је провео 833 минута и дао један гол у домаћем првенству. По шест утакмица одиграли су Урош Кабић и Јован Шљивић. Придошлица из Војводине је на терену провео 169 минута, а изданак Звездине школе 15 минута мање, с тим што је постигао два поготка против Трајала у шеснаестини финала Купа Србије. Сјајним партијама у дресу ОФК Београда се Никола Кнежевић наметнуо свом матичном клубу, те је тако у финишу јесењег дела сезоне добио шансу да заигра на четири меча, скупи 269 минута и постигне два гола.

По један наступ уписала су и Звездина деца, односно омладинци нашег клуба – Вељко Милосављевић и Вељко Вукојевић, односно првотимац Графичара, Андрија Максимовић. Имењаци су шансу добили против Трајала у шеснаестини финала Купа Србије, а популарни Звездин Меси у наредној рунди, против Радничког из Ниша на стадиону „Рајко Митић“. Вељко Милосављевић је тако постао трећи, а Андрија Максимовић пети најмлађи дебитант у историји нашег клуба, с обзиром да су обојица у години за нама тек напунили 16 година. Такође, са Црвеном звездом су тренирала и браћа близанци – Никола и Јован Митуљикић, који заједно са својим вршњаком, Николом Кнежевићем наступају за ОФК Београд и једни су од најбољих играча тима који ће највероватније изборити улазак у Суперлигу Србије.

Закључак је да је ове јесени за Звезду наступило 12 фудбалера који су рођени 2002. године или касније, а да појединци чекају своју шансу. Да Звезду чекају још светлији дани када је реч о младим фудбалерима говори чињеница да се у Омладинску школу сада улаже више него икада, те да је покренута и „Елитна школа“ која је окупила 18 најталентованијих фудбалера са којима се посебно ради, како на фудбалској, тако и на личној едукацији.

Претходни текстКК Црвена звезда Меридианбет – Топићу следи пауза, Боломбој и Митровић ускоро на терену
Следећи текстКК Црвена звезда Меридианбет у посети Звечанској