Црвено-беле после два продужетка срушиле Сепси

56

Кошаркашице Црвене звезде савладале су после два продужетка румунски Сепси резултатом 76-70 (15-7, 12-16, 12-14, 14-16, 10-10, 13-7) у 3. колу Ц групе Еврокупа.

Након веома чврсте и неизвесне борбе после 40 минута игре било је 53-53. У додатних пет минута и даље је било нерешено (63-63), а у другом продужетку Звезда је предвођена Иваном Катанић и Медисон Вилијамс решила питање победника.

Одлучујући моменат се десио у последњем минуту када је наш тим са две везане тројке, прво Иване Катанић, а потом и Медисон Вилијамс, преокренуо резултат у своју корист и дошао до вођства од 74-70. Тачку на меч ставила је Ивана са линије за слободна бацања за коначних 76-70.

Протекле недеље Црвена звезда је остварила тријумф који се сврстао ред других са највећом разликом у историји клуба, а ове недеље нам је пружила праву драму. Два продужетка, прегршт узбуђења и преокрета.

Сепси је имао победу у рукама, три пута, Црвена звезда једном у току меча. Теја Робинсон је мучила црвено-беле, диктирала игру Сепсија, преузимала одговорност, али је када је било најпотребније зауставила ју је Медисон Вилијамс. Након тројке Иване Катанић из претешке ситуације, из корнера на истеку напада, Робинсон је кренула у продор али Вилијамс се испречила и успела да јој засмета таман толико да не погоди полагање. Затим је Меди Вилијамс погодила одлучућују тројку преко руке Беатрикс Мерес, саиграчице Иване Катанић претходне сезоне из актуелног освајача Еврокупа, Лондон Лајонса.

Црвена звезда је одлично отворила утакмицу и пропустила прилику да се већ у раној фази резултатски одлепи и дотуче противника. Дозволила је екипи Сепсија само 5 поена до финиша, од тога један из игре, три пута је прецизна била са пенала Теја Робинсон. Управо су слободна бацања и кумовала већој разлици. Четири промашена пенала, уз 0/7 за три поена, Сепси 0/6. Анђелина Радић је имала прилику да већ у 6.минуту донесе двоцифрену разлику, фаулирана при шуту за три поена, али је погодила само једно од три бацања. На крају, половична са пенала је Ивана Катанић за 15-5, а Теја Робинсон доноси 15-7 за крај првих десет минута.

Сепси је био под морањем услед два пораза, Црвена звезда услед победе над Протеасом и прилике да се учврсти на другом месту пред битан дуел против Еускотрена. Повукла је своју екипу Ливија Геребен у серији 9-0, погодила прву тројку на мечу и Сепси стиже до изједначења, 16-16. Александра Катанић у серији 6-0 веже два продора уз асистенцију за Емили Потер, али Сепси држи прикључак, Арману погађа тројку, Мерес сигурна са дистанце. До краја полувремена је уследио период веома конфузне игре. доста грешака на обе стране, Звезда је имала 27-23 на свом конту.

Сијера Џонсон је водила велику борбу са Емили Потер, ретки су били поени у регуларном току меча, а Ивана Катанић постиже прву тројку за Црвену звезду из десетог покушаја на старту трећег квартала, (30-25). Мали број поена и чврсте одбране, уз доста грешака, виђени су и у трећем периоду. Звезда није успевала да се одлепи, Геребен и Теја Робинсон чувале Сепси у игру, 39-37.

У последњој деоници регуларног дела уследила су узбуђења. Анђелина Радић је тек другом тројком Црвене звезде у регуларном делу донела +5 (44-39), али је Сепси узвратио серијом 9-2 и преузео вођство, уз две тројке Ливије Геребен. Уследила је пенал завршница, Медисон Вилијамс је била најприсебнија, Александра Катанић најхрабрија. улаз у њеном стилу за 53-50. Међутим, тренутак деконцентрације искористила је Беатрикс Мерес, тројка из корнера за 53-53. Обе екипе су имале напад за победу. Емили Потер и Теја Робинсон, срећом, нису погодиле, а Медисон Вилијамс је само одложила победнички шут, покушај за три поена овог пута није погодила.

У оба продужетка Сепси је имао контролу резултата, Црвена звезда јурила. У првом, Беатрикс Мерес доноси +4, офанзивни скок, поени, асистенција за Сијеру Џонсон, затим погађа и Теја Робинсон. Звезда успева преко Вилијамс и Потер да ухвати прикључак, а Невена Вучковић је погодила веома ризичан флоутер за 61-62. Кључни моменти првог продужетка су 23 секунде пре истека. Непогрешива са пенала до тог момента Сијера Џонсон је половична, а Медисон Вилијамс је некако натерала лопту да уђе у кош на асистенцију Иване Катанић за 63-63.

Ни то није био крај. Теја Робинсон и Ивана Катанић погађају 2+1, Сијера Џонсон сада не греши са пенала, а Емили Потер је завршила утакмицу због петог фаула. Сепси на 2:30 пре краја има 68-70, али су пресудним моментима Геребен и Попеску грешиле и омогућиле нашем тиму да има прилику за повратак. Звезда је јурила тројку, Нађа Недељков није успела из два покушаја, а онда је Ивана Катанић преузела одговорност. У продору је покушала да пробије Робинсон, која је закачила лопту, остало је четири секунде за напад и 56 секунди до краја меча. Сестринска комбинација, Ивана за Александру, Александра за Ивану, касни Попеску у оба наврата и тројка из корнера у последњој секунди напада, из јако тешке ситуације. Теја Робинсон је заплесала и желела да реши меч, али се испречила Медисон Вилијамс, спречила сигурне поене и омогућила Звезди напад за победу. Управо је Медисон била меч винер. Није ушла тројка у регуларном делу, али јесте када је требало. Ивана је паметно икористила цео напад, чекала опцију, понудила се Меди Ивани за пас, добила лопту и хладнокрвно погодила преко Мерес за 74-70. Сепси је имао 24 секунде, греши Џонсон у пасу, Ивана Катанић чита намеру, „краде“ лопту и са пенала потврђује победу Црвене звезде.

Најефикаснија у тиму Немање Планојевића била је Медисон Вилијамс са 17 поена ( у продужецима), а пратиле су је Ивана Катанић (8 у другом продужетку) и Емили Потер са по 14 и Александра Катанић са 13 поена.

Црвено-беле су тако забележиле другу победу у Еврокупу и налазе се на добром путу да обезбеде пласман у плеј-оф. Наредне среде, 30. октобра 2024. године у 17 часова Црвена звезда у оквиру 4. кола Ц групе дочекује шпански ИДК Еускотрен. У првом мечу ове две екипе у Сан Себастијану било је 70-64 за екипу из Шпаније. Победом екипа Немање Планојевића би букирала место у плеј-офу и сасвим сигурно друго место, док би имала прилику и да са прве позиције чека противнике.

Пре Еускотрена следи пут у Шабац, на дуел 5. кола ЖКЛС са Дугом.

ККЖ Црвена звезда: Акшам (1ск 1ул), И.Катанић 14 (6ск 5ас 1ул 4ил), Ковачевић, А.Катанић 13 (8ск 9ас 1ул 4ил), Потер 14 (9ск 3ул 2бл 6ил), Недељков 5 (3ск 1ас 1ул 1ил), Радић 7 (3ск 1ул 2ил), Вилијамс 17 (7ск 1ас 1ул 2ил), Вучковић 6 (13ск 2ас 1бл 2ил), Драгичевић (1ск 1ил). Нису улазиле у игру: Тешић, Рађеновић. Тренер: Немања Планојевић.

Претходни текстПојединачне карте за Барселону од петка у продаји
Следећи текстЗвезда убедљива на гостовању против Такова