Шериф најбољи странац стрелац у историји вечитих дербија

10

Нема сумње да је уз талентованог Максимовића који је одушевио читаву фудбалску јавност, главну ролу у 174. вечитом дербију имао Шериф Ендиаје са оствареним хет-триком. Тиме је сенегалски нападач успео да на четири вечита дербија постигне шест голова и постане најбољи странац стрелац у историји највеће утакмице српског фудбал.

‍До синоћ, био је Шериф Ендиаје изједначен са Хугом Вијеиром, Сегундом Кастиљом и Ричмондом Боаћијем, који су против вечитог ривала успевали три пута да погоде. Боаћи је то учинио на осам утакмица, а Вијеира и Кастиљо на четири. Успешнији је Ендиаје од свих, с обзиром на то да је снажни нападач на сваком дербију на ком је заиграо успео и да погоди.

Све је почело још у 171. вечитом дербију када је Звезда доживела пораз од 2:1, а Ендиаје у 71. минуту искористио убацивање Букарија у петерац, и савладао голмана ривала. Наставио је Ендиаје серију која и даље траје на следећем дербију, само је овог пута погодио главом на центаршут Хванга из корнера, а резултат је упркос бројним шансама Звезде гласио 2:2. Најлепши гол када је реч о дербијима, Ендиаје је уписао на 173. када је на маестралан начин „боцнуо“ голмана вечитог ривала после додавања Букарија (3:2). Синоћ, потпуна доминација Ендиајеа – прво пенал, затим рутинска завршница на додавање Елшника и сјајна реакција на центаршут Пруцева, за хет-трик и улазак у Звездину историју (0:4).

Уједно, од Ендиајеа су рачунајући укупну статистику Звездиних стрелаца у дербијима ефикаснији само Зоран Филиповић са седам, односно Коста Томашевић са осам и на послетку Бора Костић и Драган Џајић са девет погодака. Изједначио се са Иваном Топлаком који је такође на коти од шест голова.

Претходни текстИлић и Максимовић на ширем списку репрезентације Србије
Следећи текстПанчев: Награда за победу у дербију? Пуна Маракана против Железничара