Звездина статистика против ривала из Лиге шампиона

13

Сазнали су фудбалери Црвене звезде ривале када је реч о Лиги шампиона и то су: Интер (Г), Барселона (Д), Бенфика (Д), Милан (Г), Јанг Бојс (Г), ПСВ (Д), Штутгарт (Д), Монако (Г). Највише утакмица кроз историју имамо са Барселоном, најбоље смо пролазили против Јанг Бојса, а по први пут ћемо се састати са Штутгартом.

Кренућемо од првог шешира и од великог Интера са којим смо се својевремено састали у четвртини финала Купа европских шампиона. Те 1981. године, први меч је одигран у Италији, где се Звезда вратила у Београд са позитивним резултатом, с обзиром да је утакмица завршена – 1:1. Ипак, у Београду смо доживели пораз 0:1 и тако завршили европску одисеју.

Мало је европских клубова са којима је Звезда толико пута укрштала копље као са Барселоном, с обзиром да је иза нас чак девет утакмица. Прва је одиграна давне 1962. у полуфиналу Купа сајамских градова када смо на Маракани доживели пораз резултатом 0:2, а затим и 4:1 у Шпанији. Већ у наредној такмичарској години смо им вратили мило за драго, с обзиром на то да смо их елиминисали у осмини финала Купа сајамских градова. Тада смо победили 3:2 на домаћем терену, доживели пораз 1:0 у гостима, али онда у „мајсторици“ тријумфом минималним резултатом прошли даље. Елинимисала нас је Барселона у Купу победника купова, и то у осмини финала за сезону 1982/83. Тада смо доживели пораз од 2:4 на Маракани, а изгубили смо и у Шпанији 2:1. Најсвежије у сећању навијача је свакако двомеч из другог кола Купа победника купова када нас је Барселона у октобру 1996. године елиминисала након победе од 3:1 у Шпанији, и ремија 1:1 на Маракани.

С Бенфиком смо се само у два наврата састали, а реч је о двомечу шеснаестине финала Купа европских шампиона, када смо победили са 3:2 на нашем стадиону, а затим доживели пораз од 2:0 у Португалу.

Често се преплићу путеви Црвене звезде и Милана… Све је почео 1988. године када нас је Милан елиминисао после једанаестераца након што су обе утакмице завршене 1:1, и након што је реванш меч при вођству Звезде прекинут због магле. Утакмица је поновљена и завршена 1:1. У квалификацијама за Лигу шампиона, на лето 2006. године, Милан који је потом освојио елитно такмичење нас је елиминисао након што је победио 1:0 у Италији, а затим 1:2 у Београду. Најсвежије сећање датира из фебрара 2020. године када смо због правила гола у гостима испали од Милана. Тада је било 2:2 на Маракани (празној), и 1:1 у Италији, а то чувено правило више није на снази.

Иако се Јанг Бојс данас доживљава као дужник Звезде за прошлу сезону, с обзиром на то да смо прошле сезоне у групној фази поражени 1:2 од њих у Београду, да би ремизирали у Швајцарској са 2:2, иако смо били далеко бољи ривал, утисак је да смо против швајцарског тима имали највише успеха кроз Европу. Елиминисали смо их и 2004. (2:2 у Швајцарској и 3:0 у Београду), као и 2019. (2:2 у Швајцарској, 1:1 у Београду).

Када је реч о екипи ПСВ-а, с њима смо се сусрели у августу 2004. године и победили на Маракани са 3:2, да би у Ајндховену изгубили са 5:0 и завршили квалификације за Лигу шампиона.

Монако је исто веома свеже сећање, с обзиром на то да смо били у истој групи у Лиги Европе. Била је то јесен 2022. године, а доживели смо два пораза – 0:1 у Београду и 4:1 у Кнежевини.

Са Штутгартом нас тек очекује прва утакмица…

Претходни текстТерзић после жреба: Задовољан сам, припадамо друштву најбољих
Следећи текстСпајић: Желимо да представимо Звезду у правом светлу и да уживамо са навијачима