Милојевић: Победа за српски народ, Маракана је невероватна

7

Какав је тренер наш Владан Милојевић… Мајстор за квалификације и мајстор да Црвену звезду уведе у Лигу шампиона.

‍- Преплавиле су ме емоције, јер неизмерно волим Звезду. Мени је Звезда дала све… Нормално је да хоћу да остварим све што је могуће овде. Лига шампиона је била тај наш циљ, а борили смо се са много проблема. Много повреда, на припремама од појачања је био само Илић. Данас, момци су оставили срце на терену и тактички испоштовали све што смо остварили. Браво за играче, али и мој стручни штаб. Српски фудбал трпи много критика, али мислим да људи нису реални. Ми смо земља која нема много ставновика, а до сад смо имали четири или пет представника у Европи. Србија има представника у Лиги шампиона. Звезда је ту, са гигантима, са елитом европског фудбала. Хвала и менаџменту на фантастичном послу и на томе што ми само треба да бринемо о терену. Све услове од њих имамо. Честитам и грађанима Србије, Републике Српске, Косова и Метохије. Знам да ће наставити да нас прате. Звезда је озбиљан бренд и драго ми је што смо обрадовали српски народ. Није то успех као онај са Олимпијаде, али сваки спортиста када оде у иностранство, представља своју земљу. Препоносан сам – почео је Милојевић.

У Београду је одиграна потпуно другачија утакмица у односу на Норвешку.

Свесно смо ми отишли тамо да „кратимо“ простор, јер смо знали да нама вештак не одговара. Људи не схватају колико је то тежак терен, а они су максимално адаптирани на све то. Температура је била ниска, нама је то баш чудно било. Ишли смо по позитиван резултат и знали да ће Боде на Маракани да одигра идентично и да они не мењају стиле игре. Хвала Николи Трајковићу и Зорану Поповићу на информацијама које смо добили о екипи Бодеа. Све су били у праву. Ми смо радили доста добар пресинг на задњу линију, нисмо им дали да развију игру. Боде има моћ, али нису нам шутнули на гол 60 минута. Честитао сам и њиховом тренеру, јер можемо много да научимо од тог система.

Почео је Милојевић излагање пред медијима анализом утакмице.

– Лепо је пласирати се по четврти пут, односно трећи кроз квалификације у Лигу шампиона. Поносан сам на моје играче и цео стручни штаб. Мислим да смо одрадили јако добар посао. Играли смо против феноменалне екипе, у то сте могли да се уверите и данас. Када смо на жребу извукли Боде није ми било свеједно, знао сам да је то једна сјајна екипа, али утисак српске јавности је био да то и није толико квалитетна екипа, као и да смо имали среће на жребу. Морамо да схватимо сви да данас нема лаких противника. То је једна феноменална екипа, од које смо доста научили. Пратио сам их свих ових година. Одиграли смо у Норвешкој на једини начин на који смо могли да одиграмо против њих, да бисмо могли да имамо добар резултат пред реванш у Београду. Међутим, опет је било критичара. Свака екипа која их је напала је настрадала. Играње на вештачкој трави је јако тешко, као и што се тиче димензија терена, јер нисмо на то навикнути. Међутим, после тог резултата смо се спремали свих ових дана да одиграмо једну добру утакмицу. Знали смо да ће нас наши навијачи бодрити. Имали смо и доста играчких проблема. Желим само да нагласим да је изузетно тешко проћи Боде, они су већ одиграли 22 утакмице у првенству и у пику су сезоне, најбољем моментуму. Не могу да играју лоше, а са друге стране ми имамо доста играча који се нису адаптирали, долазе из повреда или нису прошли припреме. Мењали смо системе игре, доста ствари смо пробали. Имали смо проблема пред ову утакмицу, са Глазером, Ендиајом, Милсоном. Свима од срца честитам, они и даље не схватају све, али мислим да су им остали играчи објаснили. Никада нису играли пред овако великим бројем навијача, овако једну велику и значајну утакмицу у својој каријери. Направили смо велики успех, вероватно ће се и ово “поништавати”. Слободно напишите Милоје “бункер” је још једном прошао на срећу. Мени је то јако симпатично, не смета ми. Драго ми је због наших навијача, грађана Републике Српске и са простора Косова и Метохије, као и целе дијаспоре, подарили смо им велику ствар, а то је Црвена звезда. Српски фудбал пролази кроз “медијско блато”, о томе може да се разговара да ли је оправдано или неоправдано. Драго ми је да ћемо успети да представљамо Србију на најбољи могући начин. Играмо у новом формату Лиге шампиона, то нам је био велики циљ. Честитам мојим играчима, свим искреним звездашима и свим људима на овој победи. Видели сте и по мојој реакцији колико ми је све значило на велики православни празник – Велику Госпојину. Много сам позива добио и данас разговарао са игуманом Хиландара, кога изузетно волим. Велики поздрав за све вернике, могу да кажем да ми је овај пролаз најдражи јер смо прошли на велики хришћански празник. Идемо даље, окрећемо се жребу и домаћем првенству.

Осврнуо се Милојевић на учешће у новом формату Лиге шампиона и на предстојећу репрезентативну паузу.

– Можемо још много да напредујемо. Имамо доста играча, још није крај прелазног рока, сигурно ће бити одлазака и долазака. Играли смо са екипом која од 2017. године у свом систему. Имају могућност да доводе играче истог типа. Надам се да ће бити још боље, али нас очекује већ сада репрезентативна пауза и нећемо имати пун фонд играча на тренингу. Имамо пуно репрезетативаца, то нам је задавало потешкоће на летњим припремама, јер нису билу са нама. На утакмицама у Русији смо уводили те момке. Када је реч о првенству играмо такмичарске утакмице као да су припремне. Још упознајем играче, они такође морају да се упознају, како бисмо могли да извучемо максимум из њих. На крају завршило се најбоље по клуб, онако како је и требало. Црвена звезда је ово заслужила, ово је велики успех за српски фудбал. Идемо даље, надам се да ћемо из утакмице у утакмицу бити бољи. Већ у старту говорим да смо аутсајдери, желимо да будемо аутсајдери који су најбољи, најхрабрији и најлепши. Волео бих да доведемо најбоље клубове у Београд, да играмо против њих и да уживамо у Лиги шампиона. То је нешто за шта живиш, највећи ствари које можеш да оставариш јесте да играш за репрезентацију и у Лиги шампиона. То је нешто најлепше што можете да доживите. Што се мене тиче као тренера имаћу прилику још много да учим, јер ће преко пута мене бити колеге које воде велике европске клубове. Очекује нас и нови формат, видећемо како ће све то изгледати, али сигурно нас очекује доста утакмица и биће занимљиво. Желимо да представљамо на најбољи могући начин наш клуб, град и земљу, надам се да ће све бити како треба.

Није желео шеф струке да издваја најбоље појединце вечерашње утакмице.

– Немојте да ми постављате таква питања. То је као да ме питате које дете највише волим. Ја све њих волим на свој начин. Сви дају увек све од себе. Не чини један играч тим. Екипа увек издвоји појединца, то је есенција фудбала и то је лепо.

Милојевић је одговорио и на питање о прелазном року, који и даље траје.

– Фокусиран сам на моје играче. Прелазни рок је у јеку и могу да се очекују одласци и доласци, што не значи да ће их сигурно бити. То ја не знам. Тржиште је “живо” сигурно да се ствари мењају брзо, али у овом тренутку не могу ништа конкретно о том питању да вам кажем.

Изнео је Владан Милојевић анализу игре дефанзивца Јунг Ву Сеола.

– Сеол је играч који је одиграо пар утакмица. Он три месеца није тренирао са екипом, а почо је од меча против Текстилца. Он је један феноменалан играч, који може да игра на обе стране, зато смо га и довели. То је привилегија. Једнако може да одигра са јако добрим моторичким способностима. Велики је професионалац. Од њега очекујемо још много. Имао је интервенцију на рамену и три месеца ништа није радио. Он је један од играча који није у ритму, односно такмичарској форми. Играче покушавам да обучавам да играју на што више позиција, неки пут ће морати да игра и на некој другој позицији, али се за сада добро сналази на обе бековске.

Истакао је искусни стратег о чему је размишљао у финишу утакмице.

– Помислио сам на мој клуб, на све што се дешава. Много смо оспоравани. Направила се атмосфера да смо државни пројекат, то ми много смета, те приче да нама предсеник нешто даје. На крају можете да видите да смо ми ти који ваде “кестење из ватре”. Дошли смо до тога да имамо четири или пет екипа које играју у Европи. Не знам да ли је неко свестан тога. Од тих екипа две или три играју групне фазе. То је био такав тренутак, јер сам силно желео да прођемо. Да данас нисмо прошли опет бисмо имали групну фазу, али ЛИга шампиона је нешто посебно, то је био наш циљ. Видео сам у очима мојих играча, да су много желели. Имам феноменални стручни штаб, тренирамо по два пута дневно, ја не излазим са стадиона по цео дан. Пласман доживљавам као награду и сатисфакцију за даљи рад. Мислим да је Црвена звезда бренд и не кажем да неко ко нас не воли треба да нас подржава, то је код нас сасвим нормално. Овде има душебрижника и лицемера колико год хоћете. Са друге стране када посматрате наше олимпијце од Новака Ђоковића, па преко ватерполиста, кошаркаша, стрелаца који доносе толико радости овој земљи. Не кажем да смо ми на том нивоу, али ћемо представљати Србију, Београд, наше људе у тешким временима. Кад направимо овако велики резултат много нам је драже. Много волим Црвену звезду, што се мене тиче ја могу сутра да одем и да не будем овде. Они сви то знају да “Милоје” може да остане колико год хоће уколико клуб буде желео, на крају крајева и кад будем отишао увек ће знати да могу да ме позову, ја ћу доћи. То је нешто најлепше за мене, играти ЛИгу шампиона је нешто фантастично. Можда још нисмо срећни, али бићемо врло брзо.

Говорио је Милојевић и о томе како је желео да његов тим изгледа на реванш утакмици против Боде Глимта.

– Овде је улог пролаз даље. Рекли су људи да је фудбал једини спорт који се повезује резултат са добром игром. Ни у једном другом спорту то не постоји. У кошарци не постоји да си играо добро, а изгубио си утакмицу. Кад погледате ватерполисте победили су игром одбране. Ми смо играли против екипе која има невероватан систем, идеја нам је била само да им не дозволимо да играју њихову игру. По нашој процени хтели смо да притискамо последњу линију ривала, да их натерамо да изађу из њихове зоне комфора. У другом полувремену нам је нестало снаге, противник је почео да ризикује, али не можемо 90 минута да доминирамо. Тако ће бити у Лиги шампиона кад дођу “аждаје” да играју против нас. Ми бисмо волели да притискамо, али кад не може онда буде оно познато “Милоје бункер” затворио. Пошто је “Милоје” тежак бункераш, некад играчи сами крену горе.

Представнике медије је интересовало са ким би Владан Милојевић желео да одмери смаге у Лиги шампиона.

– Волео бих то ми је жеља била и пре ове утакмице да доведемо галактикосе у Београд и само храбро.

Истакао је за крај стратег нашег клуба да је Звезда новим уласком у Лигу шампиона добила могућност да клуб порасте још више на свим пољима.

– Знамо колико значи улазак у Лигу шампиона и играчки, организационо и за клуб и финансијски на крају. Клуб живи од новца од УЕФА и мислим да треба похвалити у овом тренутку и клуб, јер сам био и тренер у Омладинској школи знам како је било на тим теренима, знам где сам тренирао, знам шта сам радио са тим момцима и знам како то данас изгледа после толико година. У овом тренутку сам веома поносан, јер ћемо ускоро имати феноменалан Медико блок, који ће нам убрзо бити на располагању. То је врхунски. Очекујемо пуно улагања у инфраструктуру. Играћемо и Омладинску Лигу шампиона, што је изузетно битно за клуб. Наши омладинци ће играти групну фазу, то су деца која су суперталентована, у које клуб улаже велики новац. Они ће имати прилику да се такмиче са најбољом децом у Европи, то је велика привилегија. Са друге стране кад играте квалификације за Лигу шампиона кад прођете један круг знате да можете у Лигу Европе или Лигу конференција. Ми смо знали да шта год да се деси имамо групну фазу Лиге Европе и то је једно јако лепо такмичење. Хвала Богу па смо се на данашњи хришћански празник пласирали у Лигу шампиона – тиме је Милојевић завршио излагање пред медијима.

Претходни текстХванг: Хвала навијачима, можемо боље него прошле године у Лиги шампиона
Следећи текстЗвезда у трећем шеширу, жреб у четвртак у 18