Дуле Савић: Понесите дрес, испуните Маракану и одведите Звезду у Лигу шампиона

19

Један од највећих преокрета у сторији Црвене звезде се одиграо у сезони 1978/79, када је на Маракану стигао Динамо из Берлина. Немци су на наш стадион дошли са три гола предности (5:2), али су црвено-бели успели на несвакидашњи начин, вођени хуком са трибина да постигну четири поготка и пласирају се даље, а самог сусрета се присетио легендарни фудбалер Црвене звезде – Дуле Савић.

‍- Сваки пут кад се сетим ове утакмице и даље ми је невероватно шта смо постигли. Након пораза у Немачкој, Динамо је повео у првом полувремену, те су они након првих 45 минута у Београду водили укупним резултатом 6:2. Ипак, нисмо одустајали, веровали смо да би нас два брза гола вратила у игру. На крају смо постигли четири и заслужено прошли даље, а та утакмица нам је била одскочна даска која нас је водила све до финала са Борусијом из Менхенгладбаха – присетио се Дуле Савић.

Црвено-бели су тада бележили највећу посету, а дотакао се анегдоте везаног за навијача који није веровао у Звезду и напустио је терен после првих 45 минута.

– Друга су времена у питању. Тада нас је после тешког пораза у Берлину, на Маракани сачекало више од 70 хиљада људи, што је био просек те сезоне када су у питању европске утакмице. Знали су да су они наша највећа снага, што се на крају показало као тачним. Знам да је пар људи отишло са запада на полувремену, а један од навијача који је напустио стадион и дан данас жали што није присуствовао историјском преокрету Црвене звезде.

Публика је један од главних факотра за тријумф против Боде Глимта, те се нада да ће Маракана бити пуна у среду.

Што би рекао Миљан Миљанић – резултат је активан. Нема више правила гола у гостима, те нема неће бити довољно да постигнемо само један. Међутим, уверен сам да ако Маракана буде испуњена до последњег места и навијачи пруже подршку какву само они могу на свету, можемо сви заједно после да славимо пролаз наше Звезде у Лигу шампиона. Чуо сам и за акцију да сви на утакмицу дођу у дресовима, тако да ће то бити прави црвено-бели спектакл – закључио је легендарни фудбалер.

Претходни текстМоћ Маракане – Реал Мадрид 1975
Следећи текстНајава преноса – Гостовања у Крушевцу и Лесковцу