Упознајте Боде Глимт

12

Црвена звезда ће у плеј офу за Лигу шампиона по први пут снаге одмерити са Боде Глимтом, актуелним шампионом Норвешке, који је на суверен начин дошао прво до титуле шампиона, а онда и до самог плеј-офа за пласман у најквалитетније европско такмичење.

Боде Глимт наступа у формацији 4-3-3, а шеф стручног штаба Кјетил Кнутсен је од 1. јануара 2018. године на клупи представника Норвешке. Стратегу који има 55 година се приписују највеће заслуге за пробијање Боде Глимта на међународну сцену. Боде игра врло офанзивно, а претежно напада по боковима, док је рањив из прекида јер у том сегменту игре прима највише голова. Екипа игра тимски, али у ростеру Кнутсен има неколико одличних индивидуалаца. Тим је већином састављен од домаћих играча који су поникли у клубу или су већ играли у Норвешкој.

Позиција голмана припада искусном Никити Хаикину, голману који је прошао млађе категорије Челзија. Руски чувар мреже је током каријере променио доста држава, а бранио је у шампионатима Шпаније, Енглеске, Португала, Израела и Русије. У току актуелне сезоне је на 22 утакмице примио 18 голова, а у осам наврата је сачувао мрежу нетакнутом.

Десни бек је млади Фредрик Сјоволд, који је висок свега 168 центиметара, док са контра стране дејствује његов имењак Бјоркан. Обојица су изданци академије Боде Глимта. Тандем централних бекова чине Один Бјортуфт и Јостеин Гундерсен, а реч је о штоперском пару који је недавно заиграо заједно, јер се ради о појачањима из Ода и Тромса.

Главни играч на средини терена је Патрик Берг. Везиста црно-жутих је капитен тима и лидер на терену. Уз њега наступају још Сондре Фет, који је постигао два гола у реванш мечу са Јагјелонијом, као и Хакон Евјен. Реч је о играчу који се вратио у Боде из Брондбија у јануару ове године.

По десном боку ће највероватније претити талентовани левоноги дриблер Исак Мата, док ће са леве стране опасност представљати Јенс Хауге. Као најистуренији у екипи изборио се Данац – Каспер Хег, који је ово сезоне постигао осам голова рачунајући сва такмичења. Међутим, Боде је успео да ангажује новог нападача – Филипа Синкернагела. Реч је о центарфору који је био најбољи стрелац током такмичарске 2020. године, када је Боде узео прву титулу у историји. Синкернагел је стигао на позајмицу из Клуб Брижа и биће сигурно појачање за Боде.

Морамо истаћи да су кључеви игре против Јагјелоније били у рукама тројице фудбалера, на које посебно треба обратити пажњу. То су већ поменути Патрик Берг, Јенс Петер Хауге и Сондре Фет. Пре свега не би требало дозволити капитену Патрику Бергу да се разигра, јер је показао мајсторство посебно у првом делу другог меча, када је био иницијатор опасних акција. Знао је да се брзо окрене, дели употребљиве пасове на бок и проналази врло интелигентна решења.

Уз њега озбиљан квалитет је показао и бивши играч Милана – Јенс Петер Хауге, који се у Италији није најбоље снашао, али после епизода у Франкфурту и Генту, је по повратку у Боде Глимт наставио са импресивним издањима. Против Јегјелоније је забележио две асистенције, а био је покретач акције код још једног поготка.

Претходни текстЗвезда ТВ | Срце је рекло Звезда
Следећи текстМимовић: Спремни путујемо у Норвешку