Mилица Жабић као лавица до борбе за медаљу

31

Милица Жабић (преко 78 кг) трофејна српска џудисткиња и чланица Црвене звезде лавовски се борила на олимпијском турниру последњег дана такмичења у индивидуалној конкуренцији. Жабићева је ушла у српску спортску историју као прва жена која се борила за медаљу на највећем светском спортском догађају, Летњим Олимпијским играма.

Иако је Жабићевој ово био деби на Играма, показала је знање, храброст и одважност као и став правог шампиона на олимпијском татамију. Иако је одлично почела меч са прворангираном у конкуренцији преко 78 килограма, Францускињом Роман Дико, тренутак неопрезности је био довољан да домаћа џудока контрира Жабићеву и освоји бронзано одличје чиме је Милица остварила пласман на пето место.

Не могу а да не будем разочарана. Ипак свесна сам да је ово велики резултат. Последњих шест година смо радили на овоме, да нам олимпијска медаља буде награда и циљ. Добро сам се осећала данас и добро сам се борила али та медаља ми је измакла -рекла је одмах после меча за бронзано одличје Милица Жабић, репрезентативка Србије и џудисткиња Црвене звезде.

Жабићева је имала изузетно тежак жреб. Најбоље рангиране џудисткиње су се нашле у групи са Милицом Жабић. Израелка Раз Хершко другопласирана и прва на ранг листи управо домаћа такмичарка Роман Дико.

Моја група је била генерално тешка јер су противнице биле олимпијске шампионке, светске медаље у сваком случају одлично рангиране. Жреб ми што се тога тиче није био наклоњен. Ипак можда нисам била баш најбоља али сам желела ту медаљу и борила сам се – била је искрена Жабићева.

Ни до последњег места испуњена хала углавном домаћим навијачима који су бодрили Деко, није сметала мотивисаној Милици Жабић.

Нисам осећала притисак од публике иако сам мало већи тремарош. Управо смо на свим тим пољима радили годинама уназад, да би били спремни за све што нас очекује. Добро сам кренула у меч и мислила сам заиста да ћу заршити меч у своју корист. Баш ми је жао што нисам узела ту медаљу -закључила је Милица Жабић.

Одлучна, храбра и неустрашива била је Милица Жабић од првог до последњег меча на олимпијском татамију у Паризу. Боље није могла да почне први дуел на Играма, са Италијанком Асијом Тавано, са којом је експресно, за шест секунди завршила меч. Жабићева је Италијанку бацила ниски сеои- наге и зарадила вазари. Акцију је наставила у партеру и меч је завршила захватом и максималним резултатом 10:0. Одлична Кубанка Идалис Ортиз била је следећа противница Милици ка пролазу у четвртфинале олимпијског џудо турнира. Треба имати на уму да у конкуренцији преко 78 килограма у којој се Жабићева такмичи, такмичарке могу тежити и преко 100 килограма што и јесте тежина Кубанке, која је била наредни такмац Жабићевој. Милица је знатно бржа и окретнија од Идализ Ортиз и управо је на ту карту играла Звездина џудисткиња. Одлучно али паметно, српска репрезентативка није дала Кубанки да се укопа и наметне свој стил борбе. Убрзо за неактивност уследио је први шидо за Ортиз. Жабићева није спуштала гард и није попуштала са пресингом што никако није било лако имајући у виду да је противница била много тежа од ње.На минут и 50 секунди до краја меча, Кубанка добија и други шидо као и Жабићева којој је то био први. Упркос чињеници да је била у благој предности Милица Жабић није попуштала. Акције и бацања која иако нису оцењена јасно су ставили до знања да је у овом дуелу само једна радила џудо. На 49 секунди до истека регуларног дела меча Ортиз добија трећи шидо чиме Жабићева пролази у четврфинале. Израелка Раз Хершко другопласирана на светској ранг листи нашла је решење за српску трофејну џудисткињу која је бацила на два вазарија чиме је са 10:0 изборила пролаз у полуфинале. У првој борби репасажа Милици на мегдан није изашла актуелна олимпијска шампионка Јапанка Акира Соне чиме је Милица прошла у борбу за медаљу.

Милица Жабић и њен тим, упркос чињеници да није освојила медаљу у Паризу, треба да буде поносни јер су остварили резултат за понос. Милица је уједно једина жена која се у џудоу борила за одличје на Олимпијским играма. Српски џудо је још једном показао на татамију зашто је у самом врху међународне спортске сцене.

Орлове, чланове српског џудо тима у Паризу очекује учешће на екипном микс такмичењу а први противник ће им бити тим Холандије.

Претходни текстИН МЕМОРИАМ – Ивица Мавренски (1966-2024)
Следећи текстИсторијски успех српских џудиста на Играма у Паризу