Расписан јавни конкурс за јубиларни логотип 80 година СД Црвена звезда

846

Спортско друштво Црвена звезда наредне године обележава 80 година од свог оснивања. Припреме за обележавање јубилеја су већ почеле, а један од првих задатака је избор јединственог и оригиналног идејног решења визуелног идентитета.

Из тог разлога Спортско друштво Црвена звезда расписује јавни конкурс за обликовање идејног решења визуелног идентитета јубиларног логотипа.

У Звездином прес центру одржана је конференција за медије на којој је јавност упозната са детаљима овог конкурса. Представницима медија обратили су се Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда, Миша Лукић, оснивач и CEO „New Startegy“ и Борис Виденов, арт директор ФК Црвена звезда.

На седници Управног одбора СД Црвена звезда која је одржана 31. маја ове године, којом је председавао Звездан Терзић, председник Управног одбора, донели смо неколико одлука и једна од тачака Дневног реда била је како и на који начин организовати обележавање 80. рођендана СД Црвена звезда. Једна од првих ствари у свету комуникације и доброг бизниса је креирање и обликовање идејног решења визуелног идентитета јубилеја. Ово је за нас велики јубилеј, јер је пре 80 година Црвена звезда рођена. Начин на који се радило у Црвеној звезди је начин победа и обележавали смо сваки од тих рођендана. Као што можете видети на нашој позадинској сценографији, тако су изгледали јубиларни логотипи за 20, 30, 40, 50, 60. и 70. рођендан. У сваком од тих знакова покушавали смо да ту нашу традицију подигнемо на виши ниво и направимо да буде нешто препознатљиво. Ове године за 80. рођендан, годишњицу која заслужује да буде јединствена и надамо се још квалитетније обележена. Један од првих потеза је расписивање јавног конкурса за израду визуелног идентитета и чини нам се да је то добра провокација не само за људе из Србије и не само звездаше, већ за све оне који осећају у срцу, да се јаве, дају нам предлог како би требало да изгледа тај визуелни идентитет, како ћемо ми ући у комплетну комуникацију за све оно што смо наумили да урадимо за 80. рођендан Црвене звезде. Осамдесети рођендан Звезде је само један добар показатељ да будућност која је почела 4. марта 1945. године још увек траје. Како је рекао Меша Селимовић: „За срећу и љубав треба израсти, помучити се и потрудити“. Звезда расте и ми данас дајемо добар пројектни задатак свима који осећају, који имају емоције, знања и искуства у овом времену дигиталних медија да произведу нешто лепо. Традиција је добра, не да се од ње живи, већ да се ствара и да јој се стално нешто додаје. Данас смо направили тај први корак како ћемо и на који начин обележити наш 80. рођендан. Детаљи о свему се налазе на сајту СД Црвена звезда и на сајтовима свих клубова Црвене звезде. Надамо се да ћемо успети, када се све ово заврши у септембру, да се појавимо пред вама да вам покажемо нешто занимљиво и добро, нешто што ће остати забележено у историји наше Црвене звезде – рекао је Зоран Аврамовић.

Један од најистакнутијих пословних стручњака из области бренд и бизнис дизајна у Централној и Источној Европи Миша Лукић истакао је да би јубиларни логотип требао да обележи прошлост, садашњост и будућност Црвене звезде.

Звезда је један од највећих српских брендова. Велика је част бити на било који начин повезан са таквим брендом, нарочито са људима који се баве маркетингом. Ово је једна велика инспирација. Ја сам изузетно поносан што се налазим у жирију. Од малена сам ватрени навијач Црвене звезде и сећам се да је моја мајка хтела да ми сашије џемпер, а ја сам је молио да ми направи Звездину заставу и тако сам ја имао највећу заставу у мом крају. Када ме је наставница срела у аутобусу није могла да ме препозна пошто сам сав био у црвено-белом. То ме је емотивно повезало са овим конкурсом. Звезда нас је научила да славимо. Звезда нас је научила да прослављамо најлепше тренутке. Мислим да је јубилеј 80 година Црвене звезде један задатак за све бренд експерте и арт директоре да у њему обележе и прошлост и садашњост и будућност. Звезда има и прошлост, има и садашњост, а још више ће имати будућност. То је једна лепа ствар за целу земљу, за све навијаче, а и за све друге који воле Србију. Изузетно сам почаствован што сам део оваквог јубилеја и даћемо све од себе да изаберемо најбоље решење – истакао је Лукић.

Арт директор ФК Црвена звезда Борис Виденов позвао је све љубитеље спорта, креативце и дизајнере да учествују у овом конкурсу.

Велико је задовољство бити члан овог жирија исто као што је задовољство бити и део наше звездашке породице. Сам повод за конкурс је фантастичан из разлога што нешто што траје 80 година у овако турбулентном окружењу значи да има јако велику подршку међу навијачима и младима. Самим тим желим да позовем све љубитеље спорта, креативце, дизајнере да учествују у овом конкурсу, јер је Звезда увек припадала народу, припадала је најмлађима и припадала је прогресивнима – закључио је Виденов.

Одабир пристиглих идејних решења извршиће Стручни жири – Комисија у саставу:

– Миша Лукић, оснивач и CEO New Startegy
– Драган Стојков, академски сликар
– Горан Еди Тадић, професор графичког дизајна
– Борис Виденов, арт директор Фудбалског клуба Црвена звезда
– Предраг Симић, креативни директор Фудбалског клуба Црвена звезда
– Никола Цвејић, арт директор Кошаркашког клуба Црвена звезда
– Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда

Конкурс је објављен данас на сајту Спортског друштва Црвена звезда (www.sdcrvenazvezda.rs) и клубова Црвене звезде, а рок за предају радова је 5. септембар 2024. године до 12:00 сати.

Објава резултата прве фазе конкурса биће најкасније до 12. септембра 2024. године, а објава финалних резултата најкасније до 20. септембра 2024. године.

Претходни текстТрка Звездиних шпицева
Следећи текстХрабри Страхиња био на корак до олимпијске бронзе