„Црвено-бела крв“ 30. пут на Маракани

230

Хуманитарна акција „Црвено-бела крв“ одржаће се по 30. јубиларни пут 27. и 28. јуна 2024. године у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону „Рајко Митић“. Тим поводом данас је одржана конференција за медије у присуству представника свих клубова СД Црвена звезда на којој су позвани сви људи добре воље да донирају своју крв и тако помогну да се спасе нечији живот.

На конференцији за медије говорили су др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије, др Зорана Андрић, руководилац службе за лабораторијску и другу дијагностику Института за трансфузију крви Србије, Марко Петровић, оперативни директор ФК Црвена звезда, Милан Дозет, спортски директор КК Црвена звезда и Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда.

Присутне представнике клубова СД Црвена звезда и представнике медије поздравио је др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије.

Желим неизмерно да се захвалим целој породици Црвене звезде и свим Делијама и свим онима који подржавају Звезду и који су учествовали у овој акцији јер не постоји ништа хуманије да се уради, да се да крв и да се помогне некоме, да директно некоме спасите живот. Хвала вам на томе што сте дошли на ову идеју и хвала вам што је оволико дуго спроводите, а ја ћу вам тачно рећи, ако нисте знали, колико је до сада дато крви, колико је људи учествовало у свему овоме. У досадашњих 29 акција дато је 12.648 звездаша се пријавило да да крв. Од тог броја њих 11.493 је дало крв. Један део њих није могао да да крв из медицинских разлога, али ми те људе који су дошли и који су се пријавили рачунамо као да су дали, јер су они дошли са том намером. Просек по акцији је био 396 давалаца. Ви знате да редовни даваоци крви имају неки свој континуитет и у неко одређено време дају крв. Овде се појавило скоро 26% давалаца који су први пут дали крв, који су се одазвали вашем позиву и то је око 3.000 нових давалаца крви. С обзиром да једна јединица крви може да спаси три живота, звездаши су својом акцијом спасили више од 30.000 живота у Србији. Још једном, неизмерно хвала. Све друге речи, осим ових података, нису довољне. Оно што је битно је да ви организујете акције у периодима када пада број давалаца крви, а то су летњи период и периоди празника. Ви будете ти који омогућите нашем Заводу за трансфузију, а онда и свим нашим болницама да се не прекидају оперативни програми, да има довољно крви за операције и наравно да онима којима је неопходно да је добију. Ви се нисте зауставили на томе и организујете своје акције не само у Београду, већ и у Косовској Митровици, у Требињу, Добоју, Приједору, Прокупљу, Бањалуци… и то су само нека од места у којима организујете ову акцију. Још једном неизмерно хвала и наставите тако, ви сте прави пример хуманости и нечега што је осећај да помогнете људима којима је та помоћ неопходна – рекао је др Златибор Лончар, министар здравља у Влади Републике Србије.

У име Института за трансфузију крви Србије говорила је др Зорана Андрић, руководилац службе за лабораторијску и другу дијагностику.

Институт за тансфузију крви Србије и Спортско друштво Црвена звезда су вршњаци. Ми у октобру славимо 80 година Института, а Црвена звезда следеће године у марту. Институт за тансфузију крви Србије и Спортско друштво Црвена звезда, заједно са Удружењем грађана Делије Север од 2012. године организују хуманитарну акцију „Црвено-бела крв“ и током 29 акција колико је до сада организовано прикупљено је готово 12.000 јединица крви. То су најмасовније акције које се организују и најдуговечније, мимо плана и програма које спроводи Институт за трансфузију крви. Институт за тансфузију крви Србије јесте највећа трансфузиолошка институција у земљи и снабдева крвљу 8 болница у Србији и готово све здравствене установе у Београду и да би систем могао да функционише на недељном нивоу неопходно је да прикупи између 1.500 и 3.000 јединица крви. Сада улазимо у летњи период који је већ почео и када је очекивано да број давалаца на дневном нивоу буде мањи, Спортско друштво Црвена звезда је увек на правом месту и у право време организује своје акције управо у периодима када је број давалаца мањи. Због тога је ова акција драгоцена и у то име испред Института се захваљујемо и СД Црвена звезда и Удружењу грађана Делије Север за организацију ове акције, захваљујемо се министру Лончару на подршци и што сви заједно учествујемо у промоцији и ширењу културе давања крви. Надамо се да ће и ова јубиларна 30. акција бити успешна. Свакако значајна подршка здравственом систему у предстојећим летњим данима, а пре свега даје сигурност за све оне којима је крв неопходна – истакла је Зорана Андрић.

Велику захвалност за све доборовољне даваоце крви исказао је Марко Петровић, оперативни директор ФК Црвена звезда.

Посебно ми је драго што ову сезону почињемо са оваквом једном утакмицом, рекао бих утакмицом живота. Наш Фудбалски клуб је више од самог спорта и ми смо посвећени, као највећи бренд Србије вредностима доброчинства, вредностима хуманости и ја верјуем да ће ова сезона која је јубиларна, када Црвена звезда слави 80. рођендан почети на најбољи могући начина, са једном оваквом утакмицом живота и верујем да ће Црвена звезда бити победник. Оно што бих хтео да нагласим је да шаљемо једну јаку поруку јавности и целој нашој звездашкој заједници, а та порука је да је Звезда наша породица. Ми смо једна јака и сложна породица која је посвећена једним ширим друштвеним вредностима од самог спорта који нас је окупио. Свесни смо да је крв неопходна, посебно у овом периоду сезоне. Позвао бих све наше навијаче, целокупну звездашку јавност, да подржимо ову нашу прву утакмицу. Јако сам поносан што Фудбалски клуб Црвена звезда на овај начин утиче и као највећи српски бренд можемо на овај начин да подстакнемо велики број наших навијача да допринесемо нашем друштву. Волео бих да се број давалаца повећа. Сви ми и наши ближњи можемо да се нађемо у позицији да нам је потребна крв. Морамо бити свесни тога и ми морамо да дамо данас, да би неко сутра за нас исто тако поступио. Позивам све звездаше да будемо сложни, да будемо јаки као што је Црвена звезда. Желим да се захвалим, јер ми не би могли све ово да остваримо без свесрдне помоћи Фондације Делије, без наших навијача који деле све ове вредности које има Црвена звезда – рекао је Петровић.

Милан Дозет, спортски директор КК Црвена звезда и сам је добровољан давалац крви и позвао је све људе добре воље да се одазову нашем хуманом позиву.

Јако ми је драго што смо сви окупљени око овакве једне велике и хумане акције. Улога Црвене звезде је да буде лидер у свим пољима, а друштвена одговорност и помоћ нашим суграђанима је негде у врху наших приоритета. Због тога смо јако поносни на наше навијаче и Фондацију Делије која организује ову хуманитарну акцију 30. пут. Људи из Кошаркашког клуба Црвена звезда и овај пут као много пута до сада желе да личним примером подстакну друге да дођу и учине исто. Ту смо заједно да подржимо наше навијаче у давању крви. Следи период, као што је речено, када је јако битно да имамо довољн број резерве крви и због тога позивам још једном да у четвртак и петак све људе који су у могућности дођу и дају крв – казао је Дозет.

На крају се обратио Зоран Аврамовић, генерални секретар СД Црвена звезда.

Част и привилегија и заиста јако велико задовољство је да данашњи дан учинимо лепим и значајним датумом. Сутра и прекосутра ће, као што се од 2012. године одвија акција доборовољног давања крви, звездаши и Делије и сви они који нађу времена и препознају поруку коју смо на овој конференцији упутили, доћи и дати крв. Учинити добро дело без икаквог очекивања и награде је универзални језик доброте. У Црвеној звезди се већ 80 година труде, заједно са Делијама, да направимо један велики искорак у томе шта значи бити спортска институција. Спортска институција је много више од спорта. Хвала свим представницима клубова који су данас дошли, одвојили време и свима који су препознали нашу акцију и дошли на један једини позив без питања. И веома се радујем и желим и верујем да ће сутра да ће сутра и прекосутра на овом месту бити тако овде. Као што кажу да у животу не постоје само победе и порази, да вас подсетим да је Црвена звезда ове године имала историјске успехе, седам дуплих круна, две трипле круне, да смо победили у много спортова. Ова наша акција је управо нешто због чега је спорт тако велики. Не постоје само победе и порази, постоји и гледање, причање, љубав, реч, навијање, али постоји и обичан живот који зависи само од нас. Е тај један живот који смо ми спасили, као што је министар рекао, израчунало се тачно колико смо живота спасили и ја сам један од оних који је у време короне имао огромне проблеме и преживео сам захваљујући добровољним даваоцима крви. Због тога сам и емотиван, срећан и испуњен што је Црвена звезда још једном показала колико је велика и колико је једна дивна и лепа стварност Србије – закључио је Аврамовић.

Акција „Црвено-бела крв“ се одржава по 30. јубиларни пут, а сви звездаши који желе да покажу хуманост на делу, то ће моћи да учине у четвртак (27. јуна) и петак (28.јуна) од 10 до 18 часова у Медија центру ФК Црвена звезда на стадиону „Рајко Митић“.

Буди звездаш и донирај крв!

Претходни текстСнага за добро јутро
Следећи текстВукојевић: Сањам гол у дербију и Лигу шампиона са Звездом