Терзић: Титула је циљ, желимо шампионски јубилеј

22

Фудбалери Црвене звезде су се окупили и одрадили први тренинг у новој такмичарској години, а очекивања пред сезону која следи изнео је генерални директор нашег клуба Звездан Терзић.

За почетак, Терзић се обратио играчима.

Далсију желим добродошлицу, а сви осим њега сте много пута слушали ово. Каже оперативни директор Марко Петровић да је ово година јубилеја и у праву је, славимо 80. рођендан клуба. У марту 2025. године ћемо направити велику прославу и гледајте да то буде шампионски. Да тог 4. марта будемо први и све буде како треба. Знате ваше обавезе и шта носе дрес и грб. Обавезе су велике и није лако бити играч Звезде. За то је потребан посебан ДНК и генетика. Имате ту старе и искусне асове који ће вам помоћи да уђете у ритам. Знам да су неки од вас чак и кадети, али видите да Јамал који је ваш вршњак игра за репрезентацију Шпаније у стартној постави. Немојте да се плашите, јер ако будете имали страх, онда нисте за Звезду. Ви искусни, водите Звезду, попуњаваћемо се и слушајте шефа уз ког сте стасавали. Не сумњам да ће ово бити права година. Једини циљ је шампионска титула, и све сем тога је катастрофа. Морамо да будемо прваци. Следе припреме, прво Златибор, па Русија, а и тај двомеч 20. и 27. августа у плеј-офу Лиге шампиона нам је веома важан. И то је циљ, али о том потом. Желим вам да вас прати здравље и да будете одговорни према обавезама. Срећно – рекао је Терзић, а затим се заједно са представницима медија запутио у теретану где је одговарао на сва питања.

– Приводимо крају Медико блок, имаћемо врхунске услове за тренинг. Можете и сами да видите како све ово изгледа, завршен је и терен са вештачком травом са зеленим плутом који је најмодернији у Европи. Драго ми је што баш овде правимо ову мини конференцију. Играчима смо пожелели добродошлицу и да их здравље служи, те да приступе обавезама на прави начин. Обавезе су велике и надам се да ћемо наставити низ успеха са титула, посебно јер је ово јубиларна година за нас. Имају играчи посебну одговорност да 4. марта 2025. године буду први на табели и да прославу направимо у добром амбијенту

Прва тема био је Немања Радоњић.

– Став је да не коментаришемо играче који нису потписали. Немања нам јесте интересантан, али ми ту имамо и Олањинку. Раније сам још говорио да су Радоњићу увек отворена врата Звезде. Међутим, још увек се пита Мајорка, имају пар дана опцију да се изјасне, решавали су и питање тренера. Њему је приоритет останак у Шпанији.

Говорио је и позицијама на којима се Звезда већ појачала.

– Сачували смо тим од прошле године. Драговић је отишао и овом приликом му исказујем захвалност за све оно што је урадио у претходне три године за Звезду. Као замена је стигао Стојић од кога много очекујемо у овој сезони. Отишао је и Букари, а за дан, два ћемо објавити који то играч долази на његову позицију. Стаменић је отишао, а на његово место је као изричита жеља Милојевића стигао Далсио, од кога су такође велика очекивања. Ту је и Илић, наше дете које смо вратили. То је профил играча који нам је требао. Има изванредну леву ногу, прекид, смисао за игру и добро зна шта је Звезда. Другачији је то Лука од оног који је 2018. године отишао из Звезде. Прошао је много тога, искуснији је и мислим да је сад у најбољим годинама.

Није желео Терзић да открије име играча који би требало да замени Букарија.

– Сутра ћемо објавити његово име. Приводимо посао крају и остале су ситнице. Не желим да трчим пред руду, али мислим да смо довели баш тип играча који смо тражили и да ћемо на том десном крилу бити бољи него претходне сезоне.

Статус Хванга је следећи…

– Велика жеља свих нас је да он остане. Не морамо да га продајемо због финансијске ситуације, али имамо договор с њим, да ако се појави неки клуб из „лига петице“, и он буде задовољан, да му Звезда неће правити проблем, наравно уз прецизирано обештећење. Испоштоваћемо његову жељу везану за спортски мотив, али да, постоји вероватноћа и да остане. Ми ћемо да учинимо све што је до нас да га задржимо. Видећемо да ли потенцијално Лига шампиона може то да промени, али фоксуираћемо се на то да Хванг остане макар до 27. августа код нас. Тада ћемо знати да ли играмо Лигу шампиона.

Борјан се не враћа играчки у Звезду, али…

– Разговарали смо пре неколико дана с њим и понудили му одређене опције. Он има уговор на две године још и ми смо у обавези да га плаћамо. Понудили смо му прелазак са играчке каријере на једну другу функцију. Лично, волео бих да остане на том месту у клубу. Глазер се наметнуо као решење и Борјан нема потребе да конкурише за први тим. Борјан је свакако до 30. јуна везан уговором са Слованом, тако да има још две недеље да се види шта и како.

Звезда је за Глазера одбила неколико понуда.

– Имали смо озбиљне понуде за Глазера, али мислим да морамо у перспективи да имамо и млађег голмана који ће моћи да га замени. Морамо да доведемо тог голмана. Када је реч о одласку Глазера, није тема висина обештећења, већ то да он мора да остане. С њим имамо стабилност из последње линије и веома је добро прихваћен у свлачионици. Улива поверење читавој екипи и не може да иде, јер је веома тешко наћи замену за њега. Глазер је професионалац који је то све коректно прихватио, свестан да је Звезда много учинила за њега. Поштује то што желимо да га задржимо.

Интересовало је новинаре и докле се стигло са појачањем на позиције левог бека.

– Приводимо крају и тај посао и коначно ћемо имати левог бека по мери. Било је полемике око Родића, али је он био фантастичан ових седам година. Ипак, Родић не може сам, јер ми годишње имамо између 54 и 56 утакмица. Требају нам два добра решења на свакој позицицји и Родић је био мало разапет ту. Ипак, није лако начи левог бека, видели сте да је Енглеска синоћ играла са Трипијеом као израженим дешњаком на том месту. Надам се да ћемо ускоро потписати левог бека, сви наслућујете ко је, али нећу да говорим пре званичне промоције.

Стаменић неће појачати Ковентри, али ће дефинитивно напустити Звезду.

– Све смо уговорили са Ковентријем, али нисмо ништа потписали. Стаменић није хтео у Чемпионшип, већ искључиво у Премијер лигу. Јавио се клуб одатле, преговарали смо и мислим да ћемо већ сутра потписати тај трансфер за обештећење од 5.5 милиона евра.

Сматра Терзић да Красо може много више од оног што је показао.

– Остаје за сад, почео је припреме, али је вечита енигма. Енигма је и за вас – новинаре, и за нас. Играч који потезом одушеви и подигне читав стадион на ноге. Заиста је мајстор и видимо на тренингу како ради. Надам се да ће проћи добе припреме и да жемо од његове креативности имати много користи. Има смисла за комбинаторику, интелигентан је, техничар и мислим да није показао ништа у смислу тога колико може.

Алудирали су представници медија и на још једно потенцијално појачање, а реч је о кадетском репрезентативцу Србије.

– Желимо тог играча, знам на кога мислите. Наша жеља је да све што вреди буде у Звезди. Све смо договорили са његовим клубом око висине обештећења, тако да је преостало да постигнемо договор са играчем и његовом породицом. С те стране има неких компликација, унутар породице, али смо стрпљиви и пуни разумевања. Видећемо у наредним данима, имамо доста времена.

Пруцев и Кангва ће имати прилику да се наметну Милојевићу.

– Данас је 17. јун, а прелазни рок почиње тек 29. јуна. Видећемо како ће се ту ико наметнути и шта Милојевић ма да каже. Пруцев је имао сјајну сезону у Словенији, био један од најбољих играча и у кључним утакмицама донео титулу. Много се очекује од њега, али млади морају да схвате да је Звезда тешка. Шанса се добија на кашичицу и мора да се искористи, као што су то урадили Недељковић, Мијатовић, а ево и сад Мимовић.

Терзић сматра да је право решење за српски фудбал да се број бонуса на терену повећа на два.

– Очекујем да се то деси. Када имате два бонуса у стартној постави, морате бар још тројицу на клупи. Млади ће имати много већу минутажу него до сада и то може да храбри све којима је српски фудбал у интересу. Да нема тог прописа, питање је колико би млади играли у другим клубовима, а овако ћемо сваког викенда имати 32 бонуса на терену. Млад играч мора да се истрпи, а српска лига је дефинитивно развојна, ако жели да буде конкурентна и финансијски оправдана. Корак уназад за српски фудбал је да клубови који се финансирају из локалне самоуправе, имају играче старије од 30 година. Храбри ме предлог ФСС да се број бонуса повећа на два. Често се коментарише да ти млади играчи треба да буду бољи и да се наметну, али је јасна рачуница тренера који је оптерећен резултатом да ће пре да стави у игру неког искусног који ће му донети инстант резултат, без да се гледа шира слика и мисли о српском фудбалу.

Осврнуо се Терзић и на утакмицу између Србије и Енглеске.

– Поносан сам како смо играли. Мало смо их преценили и у првих пола сата нисмо имали ниједан пас у напред, али смо касније бивали све бољи. Гол је висио у ваздуху последних пола сата, и то је игра која може да нас храбри. Енглеска нам није створила много прилика, али мора да се победи Словенија у четвртак. То је предуслов. Против Данске је меч лопта, али ме нису одушевили са Словенијом. Србија има добре играче, јаке на лопти и ако се то упакује како треба, може да буде проблем за сваког ривала.

Спајић је нови капитен Звезде.

– То је договорено онда кад нам је Драговић саопштио да иде. Био је Спајић лидер уз Драговића и у свлачионици и на терену и није било дилеме. Вратио се из повреде, бивао све бољи и сад је заслужено добио позив на Европско првенство.

Виљареал ће послати понуду за Лековића.

– Лековић је до 30. јуна везан уговором с њима, тако да не може да тренира са нама. Виљареал до тад има времена да се изјасни, али су нам се јавили данас и рекли да ће сутра послати понуду. Имају могућност да га откупе за 4 милиона евра, и уколико га не доведу, добро дошао је да се врати. Сачекаћемо сутра, попричати и са Лековићем па видети, али чим су рекли да ће послати понуду, значи да нису прихватили да га откупе за то обештећење, већ да траже друга решења, уз неке бонусе.

Са позајмице се вратио још један талентовани штопер – Ђурић.

– Видећемо што се њега тиче. Све зависи какав утисак остави код Милојевића. Ми на штоперима имамо репрезентативни тандем – Спајић и Стојић, као и Ђигу са српским пасошем. Ту је и Лековић уколико се врати, па и Дегенек кад се опорави од повреде. То је пет одличних штопера, тако да је рано за коначне одлуке. Прелазни рок је жива ствар и ситуација се мења из дана у дан. Имају обичај људи да кажу да су Терзић, Милојевић или Марин рекли једно, а после месец, два нешто друго, али морају да разуеју да се ситуација мења из дана у дан.

За крај је рекао и да неће постоји посебан облик сарадње са ОФК Београдом.

Звезда и ОФК Београд немају никакву сарадну која је другачије од било које коју имамо са другим клубовима из Србије. Ми свакако имамо много играча на позајмицама и тако ће бити и сад. Многи нас зову јер им требају млади играчи, што и нама одговара, јер ће ту таленти моћи да се развијају, али неће постојати никаква специјална сарадња са ОФК Београдом. Они раде свој посао, а ми свој. Наравно, ако им буде требала помоћ, изаћи ћемо им у сусрет, као и свима – подвукао је Терзић.

Претходни текстЗвезда почела летње припреме
Следећи текстМилојевић: Надам се још једној трофејној сезони