Звездина сезона бонуса

17

ФК Црвена звезда је у минулој такмичарског години 2023/24 освојио 35. титулу шампиона Србије, а нашу екипу је представљало чак 15 младих играча који испуњавају правило бонус фудбалера.

По пропозицијама Суперлиге Србије сваки тим на терену од првог минута мора да има барем једног играча млађег од 21 године. У претходној сезони 2023/24 бонус играче су представљали фудбалери рођени најкасније 2002. године и млађи.

За наш тим је наступало чак 15 младих момака рачунајући комплетну такмичарску годину. Највећи број бонуса су представљали играчи рођени 2002. године међу којима су Иван Гутеша, Насер Ђига, Марко Стаменић, Владимир Лучић и Стефан Митровић. Млади Гутеша је дебитовао у Суперлиги на самом крају сезоне против Напретка оставивши сјајан утисак. Репрезентативац Буркине Фасо је у другом делу сезоне добио српски пасош, па је самим тим фактички постао бонус, иако је Ђига пре тога изборио своје место у тиму. Стаменић је одиграо 35 мечева у сезони, а чак 29 у Суперлиги Србије. Повреда је омела Владимира Лучића да заигра на више мечева у пролећном делу сезоне па смо га тако гледали на 24 дуела, док је клуб на зимској паузи напустио Стефан Митровић после девет наступа у домаћем првенству и једног датог гола.

Из класе играча рођених 2003. године, које је кроз нашу Омладинску школу дриловао млади перспективни тренер Марко Неђић, гледали смо Николу Кнежевић и браћу Митуљикић – Николу и Јована. Кнежевић је на три меча у националном првенству уписао један гол, а поред тога дао је још два у Купу Србије.
Никола је уписао два наступа, док је брат близанац Јован одиграо један дуел у националном првенству.

Виктор Радојевић, Огњен Мимовић и Урош Кабић су били представници црвено-белих бонуса из генерације 2004. Тандем бекова је прекомандован са позајмица у први тим на почетку пролећног дела лиге. Радојевић је остварио девет наступа, а Мимовић 13 уз забележену једну асистенцију. Млади Кабић, који је послат зимус на каљење у Торино, је одиграо три меча у Суперлиги Србије.

Такође, три велика талента која су поникла у нашој фудбалској академији су представљали бонус играче. У првом делу сезоне за место стартера су се изборили својим квалитетом Коста Недељковић и Јован Мијатовић, који су у међувремену напустили стадион “Рајко Митић”. Недељковић је у првенству уписао два прогиравања за гол на 14 мечева, док је Мијатовић постигао чак осам голова у шампионату на истом броју утакмица као и његов другар из Смедерева, уз две асистенције. Вундеркинд Јован Шљивић је стандардно “плесао” током читаве сезоне, па је тако одиграо 18 утакмица рачунајући само Суперлигу, а забележио је и један погодак.

Најмлађи од свих бонуса је био центарфор Урош Сремчевић. Стигавши на адресу Љутице Богдана са епитетом најбољег младог нападача националног шампионата, популарни “Сремац” је одиграо девет дуела на којима је постигао два гола.

Требало би истаћи још Александра Кахвића (генерација 2004), који је целу сезону провео на позајмици, а играо је на припремним утакмицама. Такође, Звездине дебитанте у сениорском фудбалу Вељка Милосављевића (генерација 2007), Андрију Максимовића (генерација 2007) и Вељка Вукојевића (2006), који су заиграли у Купу Србије, где не важи правило такозваног бонуса.

Претходни текстЗлато и сребро за црвено-беле у Нишкој бањи
Следећи текстОдржана редовна седница Скупштине СД Црвена звезда