Јелић: Звезда има будућност, спремамо играче за први тим

25

Директор Омладинске школе Црвене звезде – Никола Јелић је сумирао сезону за нама, са којом је видно задовољан, те сматра да је наш клуб на правом путу.

Веома успешна сезона иза нас. Кључни део је била та јесен што се омладинаца тиче, где смо играли на два фронта и изгубили бодове у условно речено „мањим“ утакмицама. Распоред „среда – недеља“ нас је коштао, као и млађа екипа, пошто за Звезду традиционално играју играчи једну, две, па чак и три године млађи од излазне генерације, су нас коштали бодова. Међутим, презадовољни смо такмичарском годином, јер смо у последњих 18 утакмица имали 15 победа и три ремија, тако да су се омладинци развили на прави начин уз победнички менталитет, што нам и јесте примарни циљ. Пре свега мислим на млађе фудбалере, попут Вељка Милосављевића иза којег је сјајна сезона. Са друге стране, кадети су имали неуобичајен старт сезоне, јер смо кренули без шест, седам играча, који су били стубови претходних година. Започели смо такмичарску годину са осцилацијама, док смо се касније стабилизовали, те је све дошло на своје место и са убедљивом предношћу смо завршили првенство као шампиони. Овом приликом желим да честитам Ненаду Милијашу и Слађану Николићу, као и њиховим стручним штабовима на одличној сезони, односно омладинцима на другом месту у шампионату у ком су се чак четири екипе бориле за врх и кадетима на титули. Гледаћемо да у наредној сезони другачије конципирамо екипу омладинаца и да будемо конкурентни у оба такмичења, јер верујемо да ће нас први тим одвести у Лигу шампиона за младе. Кључни моменат у најелитнијем омладинском такмичењу ове сезоне се догодио у трећем колу, када смо остали без Недељковића и Мијатовића, који су били носиоци игре и нажалост су саиграчи навикли на њих, те нису успели да изнесу такмичење до проласка групне фазе. Примаран циљ нам и јесте развој играча, као што сам поменуо, те су Коста и Јован прави примери за будућност, јер су се прво истакли у првом тиму Звезде, а онда су за рекордне суме новца отишли у иностранство – започео је Никола Јелић.

Поред омладинаца и кадета Црвене звезде, директор наше Омладинске школе се дотакао и учинка осталих категорија, што Звезде, што нашег развојног тима – Графичара.

Када причамо о осталим категоријама, пре свега морам да истакнем кадете Графичара са тренером Миланом Миленковићем и његовим стручним штабом. Мислим да је пун погодак био што смо у зимској паузи пребацили Штулића, Петровића, Ћопића и Зарића да играју за старије. Једноставно су одиграли сјајну полусезону, поготово последњих седам, осам утакмица. Исто тако и омладинци Графичара, који су имали много успона и падова, али код Александра Јевтића је било мало теже, јер је велики број играча конкурисао и за први тим Марка Неђића, па неуиграност екипе утиче некад на резултат. Када погледамо само развој деце у свим селекцијама, али поготово у кадетима Графичара, можемо констатовати да смо на правом путу. Честитам Владимиру Сандуловићу на првом месту са млађим омладинцима Звезде, такође и Немања Јокић је урадио одличан посао, који је првак са млађим кадетима, без седам, осам главних играча, који су прекомандовани у кадете Црвене звезде или Графичара. Пионири Звезде су завршили сезону на другом месту, али се екипа на прави начин развила и све заслуге за то припадају Милану Савковића, за ког бих нагласио да смо веома задовољни начином на који ради. Генерацији 2010 под командом Славише Шуше, недостаје још једна победа да обезбеде прво место, као и петлићима, које предводи Дејан Шиљковић. Момци рођени 2012. године су играли против годину дана старијих од себе за Графичар. Без обзира што смо од седам селекција у пет били шампиони, нама је најбитније да се деца правилно развијају и да имамо велики број репрезентативаца, тако да све иде својим током и веома смо задовољни.

Никола Јелић је презадовољан сарадњом са сениорским тимом Графичара, који на прави пут изводи младе таленте нашег клуба.

Сарадња са сениорским тимом Графичара је феноменална, као и што смо навикли до сада. Свака сезона је све боља. Председник Говедарица и директори – Ристановић и Анђелковић доприносе томе да се наши млади играчи осећају сваким даном све боље. Тренер Неђић је веома заслужан за то, јер успева да укомпонује све играче, који му долазе из млађих селекција Звезде и Графичара. Млади момци су успели да изборе плеј-оф, а подсећам да је то екипа која је састављена углавном од бонуса, те је јако тешко стручном штабу да сваке полусезоне са промењеним тимом остварује резултате и развија играче на прави начин. Неки од фудбалера ће вероватно отићи пут Суперлиге, неки у иностранство, те је сарадња са Графичаром пун погодак и даје ноту Црвеној звезди, која је недостајала у неким прошлим временима. Веома смо задовољни што сада имамо лакши начин да развијамо младе таленте, стога сам захвалан свима у нашем развојном тиму.

Дотакао се Јелић и великог броја изданака наше школе у првом тиму, а сматра да ће још више младих играча у скоријој будућности добити шансу.

– Велика сатисфакција свим играчима у нашој академији, јесте велики број изданака наше школе у првом тиму. Очекујемо у наредним сезонама још више младих фудбалера на главном терену стадиона „Рајко Митић“, јер наша деца заиста имају квалитет, што показује и Европско првенство до 17 година, где смо играли на високом нивоу и дошли до полуфинала, али нисмо имали среће у дуелу са Португалом. Звезда је поменутој селекцији дала чак 10 играча уз једног из Графичара, а то и јесте главни циљ, те очекујемо много од тих момака и надам се да ћемо их видети у првом тиму Црвене звезде.

Најавио је директор Омладинске школе Црвене звезде и планове за наредну сезону.

Захвалио бих се комплетном руководству на челу са генералним директором – Звезданом Терзићем, такође и председнику Светозару Мијаиловићу, директорима – Марку Марину, Митру Мркели и Марку Петровићу, као и свима осталима у клубу на сјајној сарадњи, на улагању у Омладинску школу. Управо сада се раде два нова терена, која ће бити најмодернија у овом делу Европе, на којима ће наши бисери тренирати и играти. Циљеви су нам увек највиши, па ћемо наставити са развојем играча и са оним што смо започели пре осам, девет година. Имамо јасан циљ и визију да кроз убрзани развој, спремимо играче за први тим уз помоћ Графичара, док ће неки вероватно и прескочити ту станицу. Надамо се да ћемо и следеће сезоне играти Лигу шампиона за младе, што је велико искуство за наше играче и да ћемо имати још већи број репрезентативаца. Селекције су поприлично попуњене, али нас очекује и прелазни рок. Убеђен сам да је Звезда на добром путу и да ћемо и у наредним сезонама бити доминантни, како у Србији, тако и у региону и Европи. Очекујем да ћемо се подићи и организационо, радићемо на едукацији наших тренера и едукатора. Сигуран сам да ће све то заједно донети једну лепу будућност Црвеној звезди и српском фудбалу – закључио је Никола Јелић.

Претходни текстРокас Гиедраитис Звездин до 2026!
Следећи текстКако смо уопште победили у првој утакмици?