АК Црвена звезда обележио освајање купова и најавио нове изазове

104
фото: Димитрије Васиљевић/АКЦЗ

Атлетски клуб Црвена звезда организовао је конференцију за медије на атлетској стази поред главног терена на стадиону „Рајко Митић“ поводом освајања Купа Србије и у мушкој и у женској конкуренцији, као и пред почетак Европског првенства и наступа Страхиње Јованчевића и Иване Ђурић.

Поред ових лепих догађаја, руководство клуба осврнуло се и на стање стазе на стадиону „Рајко Митић“ и услове у којима тренирају наши такмичари.

Присутне медије и освајаче Купа Србије поздравио је Младен Гајић, генерални секретар АК Црвена звезда.

Окупили смо се на нашем стадиону да скромно обележимо неколико веома важних догађаја који су обележили дане иза нас. Мушка и женска екипа Атлетског клуба Црвена звезда протеклог викенда победиле су на финалу Кула Србије и тиме освојили дуплу круну у националном купу. Честитам свим такмичарима и тренерима. Морамо да нагласимо да од 230 такмичара који су прошли у финале, преко четрдесет долази из нашег клуба. Ово је 23. женска и чак 45. мушка титула у Купу државе.

У мушкој конкуренцији победу смо остварили испред другара и колега из новосадске Војводине и Топ Џампа. Код жена друго место заутео је Топ Џамп, док је трећа екипа Младости из земуна. Остаје жал што је датум купа тако изабран да поједини спортисти због међународних такмичења потребних за квалификационе норме, за велика такичења, нису могли да наступе. Они су данас са нама, Страхиња Јованчевић и Ивана Ђурић. Због повреда ослабљени смо били и за Богдана Видојковића и Тамару Вулетић, што нашу победу чини још значајнијом. Још једном честитам свим спортистима и тренерима на овом сјајном резултату.

фото: Димитрије Васиљевић/АКЦЗ

Богата је историја нашег клуба. Ускоро ће бити 80 година писања исте, јубилеја има пуно, један од највећих је ове недеље. Навршава се 35 година од највећег клупског успеха, освајања Купа европских шампиона. За већину присутних, 3. и 4. јун давне 1989. године мушка екипа је на стадиону на ком се сада налазимо освојила Европу. Поменућемо оне који су освојили прва места: Андреја Маринковић (скок у даљ), Зоран Ђурђевић (троскок), Марјан Коласа (скок мотком), Радоман Шћекић (бацање копља), штафета 4x400m (Јовковић, Поповић, Мачев, Бранковић). Савременици кажу да су пре такмичења очекивали да ће освојити 4. место, а да би треће било велики успех. На крају прваци испред клубова из Шпаније, Француске, Италије, Велике Британије, Немачке, Португалије и Норвешке.

Женска екипа је истог дана у Цириху дошла до другог места. Велики успех који је остао мало у сенци мушке титуле. Само је Бајер из Леверкузена успео да нас победи, док смо иза себе оставили СНИУ из Италије, Тоекомст Из Белгије, Бенфику… Прво место за екипу освојила је Весна Бајер (800м), а насупале су Гордана Чотрић, Корнелија Шинковић, Дијана Иштвановић, Милена Степанић. Вође екипе била је Милена Ацић.

Да не живимо од историје, већ да се њом поносимо, а и даље радимо и стварамо, најбоље говори чињеница да смо на сваком Европском првенству увек имали по неколико представника. Последњих 10 година, наши такмичари донели су нашем Клубу и држави 3 медаље са овог такмичења. Тања Јелача, Страхиња Јованчевић и Армин Синанчевић. Ове године на Европско првенство отићи ће два наша такмичара. У бацању копља Ивана Ђурић, а у скоку у даљ Страхиња Јованчевић – истакао је Гајић.

фото: Димитрије Васиљевић/АКЦЗ

Ивана Ђурић ће на Европском првенству представљати Црвену звезду и Републику Србију у бацању копља.

Пре свега желим да вам се захвалим на великој подршци коју пружате и мени и Страхињи, као и клубу на великој подршци коју нам пружа и што све време стоји иза нас. Надамо се да ћемо у најбољем светлу да представимо и клуб и државу и даћемо наш максимум. Хвала вам пуно још једном – рекла је Ђурићева.

Након тога Младен Гајић је напоменуо да наше атлетичарке и атлетичаре очекује још великих међународних такмичења.

Желим да напоменем да наш клуб има још неколико такмичара на великим међународним такмичењима. Наталија Грујић и Тара Вучковић већ су оствариле норме за Европска и Светска првенства за млађе категорије. Још неколико наших спортиста је у процесу да оствари норму, Катарини Ђурђевић је фалило само три центиметра у скоку у даљ, надамо се да ће то успети на неком од наредних такмичења. Милици Глоговац је такође јако мало фалило. Надамо се да ће сви они успети да остваре норме и да ћемо имати још представника.

Гајић је потом говорио о тешким условима у којима раде црвено-бели атлетичари.

Данас је још један јубилеј, али неславан, тачно 10 година од последњег такмичења које је одржано на нашем стадиону. Нажалост, од тада, наша стаза је неупотребљива. Када вас видим овде, колико вас је, за сваког од вас знам колико сте труда и енергије, а и средстава уложили, за сваку стотинку, за сваки центиметар… За сваког тренера знам колико се труди и са којим ентузијазмом ради како би од својих спортиста направио врхунски резултат, а на основу чега данас имамо Клуб којим можемо да се поносимо. Али исто тако знам у којим условима радимо и колико нам је свима тешко када немамо основне елементарне услове за тренинг. Наша атлетска стаза је пропала и на њој не може да се спроводи тренинг у спринтерицама. Тренирамо у атлетакој дворани у којој тренира 20 беогарадских клубова, а напољу на краткој стази која не одговара атлетским стандардима. Неретко идемо у друге градове који имају боље услове. Апелујем на све који могу да нас чују, на све државне институције, у ваше име и у име свих звездаша, да заједно пронађемо начин да реконсруишемо ову нашу атлетску стазу и да вратимо наш такмичарски погон на Звездин стадион. Можемо само да замислимо колико ће лепша слика са фудбалских утакмица ићи када би се на стадиону налазила нова лепа и квалитетна стаза какву и заслужујемо. Када се говори о изградњи националног стадиона, то ће бити велики догађај, али то је прича коју ћемо чекати неколико година, а генерације талената су овде и требају им услови у свом граду и клубу. Он је решење за такмичења, како велика међународна, тако и наша домаћа првенства, а решење за тренинг је изградња или реконструкција клупских стаза.

Када овакве резултате постижемо у овим не условима, можемо замислити шта би било када бисмо могли да радимо и стварамо овде где нам је срце, као генерације пре нас. Свакако храбро идемо даље, шта нас не сломи, ојачаће нас, храбро у нове победе – поручио је Гајић.

фото: Димитрије Васиљевић/АКЦЗ

Спортски директор клуба Стеван Грујић захвалио се свим спортистима на досадашњим успесима и резултатима.

Ми се више виђамо на такмичењима и тамо показујемо делима колико вредимо и колико радимо, али лепо је да се овако окупимо бар једном или два пута годишње и да обележимо заједничке успехе. Чекају нас у наредном периоду нови изазови, Екипно првенство за сениоре, Појединачно првенство за сениоре и ово је увертира за све оно шта долази у наредном периоду. Хвала Вам свима на досадашњим успесима и резултатима – рекао је Грујић.

Младен Гајић је потом искористио прилику да помене још неколико такмичара који су остварили изузетне резултате. Сашка Соколов је ове године на параолимпијском Светском првенству узела неколико медаља, на 100м, 200м и бацању копља. Аца Станковић је на ветеранском Првенству Европе освојио 3. место, наш најстарији такмичар који је на финалу Купа донео чак 11 бодова.

Након конференције за штампу, атлетичарке и атлетичари направили су заједничке фотографије са освојеним пехарима.

Претходни текстКако смо уопште победили у првој утакмици?
Следећи текстЧачани угостили шампионски караван