Петар Божовић: Бог је увек уз Звезду, а успех у Барију је био лек за народ

31

Фудбалери Црвене звезде су пре 33 године постали шамиони Европе у Барију, а пут до трофеја је сликовито описао наш прослављени глумац – Петар Божовић.

Одлазак навијачке војске за Бари је био из неколико праваца. Путовало се авионима, бродовима и аутомобилима. Ја сам дошао са једним пријатељем, наравно много пре него што ће кренути утакмица. Онда кад је почело, било је страшно до краја. Битка у којој је по мом мишљењу тренер Олимпика изгубио утакмицу, јер је Пиксија убацио тек у другом делу продужетака. Сматрам да је то одлучило јер је он познавао нашу одбрану и радио им је шта је хтео. Онда су дошли једанестерци и Дарко Панчев… Тај успех је оставио утисак на цео народ, фудбал је био много важна ствар у том тренутку за читаву нацију – започео је причу славни глумац.

Испричао је чувени глумац како је почео да навија за Црвену звезду.

– Живео сам у једном селу поред Колашина, ту сам одрастао. Једног дана сам читао „Политику“, а стално су се спомињала два имена – Црвена звезда и Партизан. Стигао сам у Београд, мој отац се вратио са Голог Отока и из немачког логора, а цео живот је навијао за Партизан и Хајдук. Гледајући утакмице, стекао сам утисак да бих радије почео да навијам за Црвену звезду. Био сам добар са многим генерацијама. Сећам се, од покојне Даре Зец, сам некада добијао молбе да не водим играче по кафанама, позориштима јер за три дана имају дерби. Највише сам се дружио са Сушићем, Јеликићем, Пижоном, она репрезенрација која је наступала у Италији и што ју је победио чувени швајцарски судија Динст. Ми смо имали јаке тимове, али сви су некако били против нас, као и сад. Али, Бог је уз нас и уз Црвену звезду.

Од фудбалера је највише волео да гледа партије Владимира Петровића – Пижона.

Волео сам Пижона много. Био је један коментатор из Загреба, преносио је Динамо Загреб – Звезда, и најављивао је екипе. И када дође до њега, увек га је представљао као Звездину виолину – завршио је Божовић.

Претходни текстГудељ потписао победу омладинаца
Следећи текстКараван у Бару обележио годишњицу Барија