Тодоров: Инклузивна секција Звездина хумана мисија

67

У новој спортској Хали Џудо клуба Црвена звезда у Љутице Богдана добро позната слика. На полагању за виша ученичка звања наше секције за инклузивни џудо одлична атмосфера и осмеси који не силазе са дечјих лица.

Испит за виша ученичка звања почео је према правилу, уз обавезну смотру џудиста у врсти и Реи, спортски поздрав. Млади џудисти са тренерима Давором Колунџићем, Бојаном Милићевић, Миланом Николићем и Мирком Познановићем пред родитељима али и припадницима седме силе који су испратили још једну акцију трофејног клуба, приказали су шта су то научили у претходном периоду.

Иван Тодоров председник ЏС Србије и почасни председник нашег Клуба истакао је да је Црвена звезда један од пионира када је у питању рад а подручју инклузивног џудоа у нашој земљи.

Светска и Европска Џудо федерација пре четири године је покренула пројекат инклузивног џудоа. Наш спорт је један од ретких, који се деци са посебним потребама у развоју, може прилагодити, без обзира на стање ометености или инвалидитет. Зато јер се све вежбе које се изводе прилагођавају појединцу уз поштовање његових психофизичких способности. Драго ми је да је Црвена звезда као и клубови из Сомбора и Петровца спадају у пионире инклузивног џудоа код нас – рекао је Иван Тодоров.

Тодоров није крио одушевљење оним што су млади Звездини чланови приказали на полагању за виша ученичка звања.

Ззаиста ја сам пресрећан јер сам данас био присутан на полагању за појасеве где сте имали прилику да видите њихово знање. У сваком случају ово је тек почетак развоја инклузивног џудоа у Србији и у будућности ћемо дати свој скромни допринос који ће бити усмерен на децу која ће се бавити инклузивним џудом. Мислим да све оно што су приказали, њихова насмејана лица и одлична атмосфера су најбољи показатељ. Све што су научили и приказали данас је најбољи доказ нашег рада и њиховог напретка. Ми смо успели у нашој намери самим тим што смо окупили наше младе џудисте овде у Звезди а свако дете које је почело да се бави џудоом, оно је већ победник -рекао је Иван Тодоров.

Константна едукација и усавршавање Звездиних тренера је нешто на чему се инсистира у трофејном клубу из Љутице Богдана.

Сви наши тренери су већ прошли бројне семинаре које организује Европска џудо унија и на томе ћемо инсистирати и у периоду који је пред нама. Када су у питању резултати ми ове године имамо шест олимпијских норми док је Џудо клуб Црвена звезда најбољи клуб у Европи, први на Европској ранг листи клубова. С поносом можемо рећи да спадамо међу првих дванаест земаља света када су у питању спортски резултати. Инклузивни џудо је наша хумана мисија и ми ћемо наставити даље да радимо -закључио је Иван Тодоров.

О раду секције говорила је и Бојана Милићевић, председник секције за инклузивни џудо нашег Клуба.

Пре годину дана нашег почасног председника господина Ивана Тодоровог, и председника управног одбора Стојана Вујка уз подршку председника Скупштине Ивана Бошњака наш клуб је започео један велики пројекат, чиме смо заокружили комплетан рад нашег клуба. Основали смо секцију за инклузивни џудо. Инклузија је у нашем друштву веома важна и спорт је заиста прави начин како би сва деца, па и деца са сметњама у развоју и инвалидитетом добила своје право место у друштву, постали видљиви и чиме би се остварила једнакост. Данас наша секција постоји пуних годину дана. Зашто смо ми јединствени у нашој земљи, зато што наша тренирају са децом типичне популације сваког уторка и сваке суботе. Веома често се нашој секцији придружи и сениорска селекција, где већина наших сениора чланови су репрезентације, и чиме ми у пуном смислу спроводимо инклузију у нашем друштву. Уз значајну подршку Моцарт фондације наша секција је добила на видљивости и значају нашег рада. Искористићу прилику да се захвалим управи нашег клуба и свим нашим донаторима који заједничким снагама омогућавају да ми функционишемо и да наша деца буду срећна, и задовољна, и да заједно долазимо до среће и радости– рекла је Бојана Милићевић, ген. секретар и председник секције за инклузивни џудо нашег Клуба.

Осмеси младих Звездиних џудиста и дипломе за жуте појасеве који ће ускоро бити око везани око струка, најбоље говоре да се на тренинзима секције за инклузивни џудо вредно радило и тренирало.

Волим џудо зато што су сви тренери добри. Добро се слажем са другарима, лепо радимо. Највише волим кад радим пад уназад. То ми је омиљени део тренинга –рекао је Вук Јокић, Звездин џудиста и поносни носилац жутог појаса.

Млади Александар Мишовић одушевио је приказаним на полагању на татамију, показао је да је одлично савладао технике уз помоћ својих тренера.

Није било тешко, вежбали смо. Заиста сам био одличан. Највише волим осотогари технику. Добро се дружимо. Волим када радимо вежбе и када се загревамо -рекао је Александар Мишовић.

У комисији која је оцењивала младе џудисте био је и Бојан Дошен трофејни српски џудиста и првотимац Црвене звезде.

Било је сјајно, време је пролетело, нисмо ни осетили. Част ми је да сам позван да учесвујем као члан Комисије на полагању наших младих чланова секције за инклузивни џудо. Истакао бих да ми добро познајемо све младе џудисте, управо зато јер долазимо на њихове тренинге и заједно са њима вежбамо. Хтео бих да нагласим чињеницу коју је рекао и наш почасни председник клуба Иван Тодоров, да смо сви ми овде једна породица и увек смо ту на располагању нашем Клубу– рекао је Бојан Дошен.

Давор Колунџић директор Омладинске школе Џудо клуба Црвена звезда, слободно можемо рећи једна је од легенди нашег Клуба и може се похвалити врхунским резултатима још из времена када је бранио боје ЕКС ЈУ репрезентације. Ипак, истиче да је рад са децом у секцији за инклузивни џудо посебна врста привилегије и изазова.

Као што је господин Тодоров рекао, већ сам скоро педесет година у џудоу. Радио сам са бројним селекцијама од пионирских до сениорских, али задовољство које имамо сви ми који радимо са децом у овој групи за инклузивни џудо је немерљиво. То је добро и за њих али је добро и за нас као тренере и као људе– истакао је Давор Колунџић.

Директор Омладинске џудо школе истакао је одличну сарадњу коју имају са првотимцима Звезде али и свим осталим узрастним групама нашег Клуба.

На полагању су били наши сениори Бојан Дошен и Јован Нишкановић, полетарац Василије Шекуларац, сви су схватили значај рада са овом децом. То је добро како за децу која су, а ми не користимо израз ометена у развоју, већ, истичем да су то деца са посебним могућностима. Ми имамо то задовољство у Клубу да наши медији нас изузето прате, према томе на нашим сајтовима, на нашим форумима, на нашим групама постоје термини када вежбамо. И сва деца и њихови родитељи који осећају потребу да се упознају са оним шта ми радимо увек су добродошли – истакао је Давор Колунџић.

Претходни текстЂуровић: Звезда је на европском нивоу
Следећи текстНедељко Матић више није тренер Црвене звезде