Звездаши на каљењу – Кангва покорио Андерлехт

19

Укупно једанаест фудбалера Црвене звезде, који се налазе на позајмицама су у недељи за нама одиграли своје мечеве. Дефинитивно је најуспешнији био Кингс Кангва, који је играо свих 90 минута у победи Кортрајка над Андерлехтом на гостовању, док је Никола Митуљикић прекинуо серију без постигнутог гола и затресао мрежу Колубаре.

За нама је 26. коло Суперлиге Србије, а једини од тројице играча Звезде на позајмицама, је са својим тимом – ИМТ-ом, остварио победу Милош Гордић против Радника у Сурдулици минималним резултатом 0:1. Чувар мреже рођен 2000. године је кренуо меч са клупе, али пошто је његов колега – Горан Вуклиш доживео повреду, морао је да му уступи место од 18. минута. Гордић је до краја утакмице био на висини задатка, на терену је провео нешто више од 73 минута и истакао се са неколико добрих интервенција, те сачувао мрежу своје екипе, која се овом веома битном победом издигла четири бода изнад опасне зоне. Са друге стране, минималне поразе су у недељи за нама доживели Едмунд Адо који брани боје Радничког из Ниша, као и Александар Кахвић у редовима Железничара из Панчева. У поразу „Мераклија“ од Напретка резултатом 1:0, Адо је на терену провео 85 минута, али од њега нисмо видели запаженију партију, те је пред њим и целом екипом тежак задатак, с обзиром да се налазе на 14. месту са 23 освојена бода. Александар Кахвић је у поразу Железничара од Јавора провео у игри свега 17 минута. Успео је снажни центарфор да упути један ударац ка голу противника, али то није било довољно за поравнање резултата.

Ове сезоне смо сведоци можда и никад занимљивије борбе за плеј оф у Првој лиги Србије, где су све екипе осим ОФК Београда на „танком леду“, стога се и дешавају бројна изненађења у другој по рангу лиги наше земље. Четворица Звездиних играча су забележила минуте у недељи за нама, а само је Иван Гутеша, који чува мрежу Графичара, поражен од Радничког из Сремске Митровице резултатом 0:1, док су браћа Митуљикић са ОФК Београдом остварили прву пролећну победу и то против Колубаре (4:1), а Кенеди Икпоро је у редовима Радничког са Новог Београда такође дошао до сва три бода у дуелу против ОФК Вршца (1:0). Дефинитивно најзапаженији је од Звездиних фудбалера у Првој лиги Србије био Никола Митуљикић, који је постигао леп погодак за 3:0 у победи ОФК Београда над Колубаром. Избацио је из игре свог чувара и са ивице петерца искоса опалио десном ногом, те „пробушио“ мрежу противника. Поред гола видели смо га у неколико добрих прилика, а погодио је и стативу у првом делу игре. На терену је провео 69 минута, док је његов брат – Јован скупио осам минута више као битан шраф лидера на табели, иако на овом мечу није имао запаженију улогу. Кенеди Икпоро је у победи над ОФК Вршцем на терену за екипу Радничког са Новог Београда провео 31 минут. Нигеријски интернационалац је у игру ушао заменивши Лазара Хрњаза, а одмах по његовом уласку Раднички је дошао до гола преко Лазара Стојановића, који је испоставиће се био кључан за победу. Иван Гутеша је провео свих 90 минута у поразу Графичара од Радничког из Сремске Митровице, имао је неколико сјајних одбрана, али то није било довољно да се дође барем до бода, с обзиром да су гости љубоморно чували предност стечену у првом полувремену.

Дефинитивно најзапаженији од четворица фудбалера Црвене звезде који су играли своје мечеве у европским лигама, био је Кингс Кангва, односно његов Кортрајк, који је био бољи од Андерлехта на гостовању резултатом 0:1. Репрезентативац Замбије је одиграо цео меч, био један од најбољих у везном реду своје екипе, поготово што се тиче дефанзивних задатака, а издвајао се и као креатор, те је према „Софаскору“ заслужио не тако малу оцену, која износи 7,2. У Првој лиги Словеније, у победи Цеља на Радомљем од 2:1,важну улогу у тиму имао је Јегор Пруцев. Руски интернационалац је на терену провео 73 минута, а у првом полувремену, тачније у 20. минуту смо видели његову асистенцију за први гол на мечу. Био је један од најрасположенијих у редовима лидера на табели, те је неколико пута и сам припретио, а оцена коју је добио је за длаку већа него Кангвина – 7,3. Победу је остварио и Спартак из Трнаве против Слована из Братиславе резултатом 0:2. Андреј Ђурић је у једној од најзначајнијих утакмица словачког фудбала одиграо седам минута. Ушао је да очврсне последњу линију гостујуће екипе, у чему му је успело, с обзиром да од његовог уласка није било веће опасности по гол Спартака. Једини пораз од Звездиних играча у иностранству доживео је Стефан Лековић са Виљареалном Б од Еибара, док је резултат био 0:2. Навикли смо на сјајне партије младог штопера у Шпанији, али овог викенда је подбацио цео тим. Дан након пораза од Еибара, Лековић је био на клупи за резерве на утакмици између Виљареала и Валенсије, а „Жута подморница“ је уписала минималну победу – 1:0.

Милош Гордић (ИМТ) – 73 минута у победи над Радником (0:1)
Иван Гутеша (Графичар) – 90 минута у празу од Радничког СМ (0:1)
Андреј Ђурић (Спартак Трнава) – 7 минута у победи нас Слованом из Братиславе (0:2)
Стефан Лековић (Виљареал) – 80 минута у поразу од Еибара (2:0)
Едмунд Адо (Раднички Ниш) – 85 минута у поразу од Напретка (1:0)
Кингс Кангва (Кортрајк) – 90 минута у победи над Андерлехтом (0:1)
Јегор Пруцев (Цеље) – 73 минут у победи над Радомљем (2:1)
Никола Митуљикић (ОФК Београд) – 69 минута у победи над Колубаром (4:1)
Јован Митуљикић (ОФК Београд) – 77 минута у победи над Колубаром (4:1)
Кенеди Икпоро (Раднички НБГ) – 31 минут у победи над ОФК Вршцем (1:0)
Александар Кахвић (Железничар) – 17 минута у поразу од Јавора (0:1)

Претходни текстЗвезда оаза репрезентативаца – 34!
Следећи текстЦрвена звезда поражена од Панатинаикоса