Звезда и Зенит – Пријатељство које траје

24

Црвена звезда и Зенит већ годинама негују пријатељске односе на бројним пољима, од турнира намењених млађим селекцијама, размена тренера и играча из омладинског погона, па све до пријатељских дуела првих екипа. Још један показатељ тога је и утакмица која нас очекује у суботу од 19 часова када ће улаз на Маракану бити бесплатан.

Сада већ пре више од једне деценије, тачније 2011. године црвено-бели су угостили Зенит на Маракани, а резултат који је био у другом плану је гласио 1:1. Тада је другом полувремену пријатељског меча у Београду присуствовао и некадашњи премијер, а у овом моменту председник Русије – Владимир Путин.

Гостопримство на стадиону “Рајко Митић” је узвраћено са наредних пет пријатељских дуела, који су одиграни у Санкт Петербургу. У фебруару 2018. године Зенит је дочекао изабранике Владана Милојевића, који су се са великим задовољством одазвали позиву и одиграли меч на гостујућем терену, а тријумф је однео домаћи тим минималним резулататом.

До следећег сусрета се није много чекало, те су црвено-бели кренули пут Русије већ након годину дана, а и тада је виђен само један погодак домаћина.

Уследила је пандемија корона вируса, те је наредни пријатељски сусрет организован 2022. године у новембру месецу, услед ранијег завршетка полусезоне због Светског првенства у Катару. Зенит је славио са 2:1, а потом је уследио “Пари куп”, у организацији управо клуба из Санкт Петербурга.

Фудбалери Звезде су у склопу летњих припрема, током јула 2023. године учествовали на турниру, заједно са Зенитом, Нефчијем и Фенербахчеом. Првотимци нашег клуба су били бољи од домаћина (1:2), као и преостала два учесника, те смо припремни период завршили са тријумфом на “Пари купу”, а новчана награда од освајања турнира је преусмерена Народним кухињама на Косову и Метохији.

Претходни текстЈаго Дос Сантос успешно оперисан
Следећи текстЗвезда оаза репрезентативаца – 34!