Најсјајније „Црвене звезде“ 2023. године

23

Атлетски клуб Црвена звезда прогласио је најбоље атлетичаре за претходу годину. Колико је било тешко извршити селекцију по категоријама говори податак да су у две узрасне категорије проглашене по две атлетичарке. Наступи од европског, преко балканског до националног нивоа били су пуни медаља, државних и личних рекорда.

Најбоља сениорка Звезде је Милана Тирнанић. Првакиња Србије била је у дисциплинама 60 и 100 метара. Учествовала је на шампионату старог континента у дворани на 60 метара, док је на 100 метара освојила бронзану медаљу на Балканијади у Краљеву. Тим репрезентације Србије управо пред домаћом публиком поставио је национални рекорд у штафети 4×100 метара у којој је Милана трчала последњу измену.

Специјално признање за изузетне успехе у параолимпијским дисциплинама уручено је Сашки Соколов, која је актулена двострука вицешампионка света. Сребрне медаље освојила је на Светском првенству у параатлетици у дисциплинама бацање копља и 200 метара.

Страхиња Јованчевић најуспешнији је сениор клуба. Такође учесник Европског дворанског првенства у скоку удаљ иза себе је имао феноменалну летњу сезону. Златним медаљама окитио се на првенствима Србије и Балкана. Пријао је стадион у Краљеву нашем асу, пред домаћом публиком скочио је 7.89 метара.

Две млађе сениорке, обе учеснице Европског првенства у тој категорији, проглашене су за најбоље у претходној години.

Ивана Ђурић, деветопласирана бацачица копља Европе, претходне године бацила је лични рекорд од 55.64 метара. Већ победом на КУП-у Србије у бацањима најавила је одличну сезону. Вицешампионка Србије показала је карактер и потенцијал за велике даљине.

Марија Буквић била је надомак финала Европског првенства за малђе сениорке у скоку удаљ. Буквићева је још једном показала атлетски мулти-таленат такмичивши се у две дисциплине подједнако успешно прошле године. Победина је Екипног првенства у дисциплини скок удаљ, док је на 60 метара препоне у јакој конкуренцији освојила бронзу на државном.

Трећи представник у Есопу на Европском био је Богдан Видојковић, који је проглашен за најбољег млађег сениора. Полуфиналиста Европског био је и представник Србије на Екипном првенству Европе у Силесији где је заузео високо четврто место. Државни првак Србије истрчао је лични рекорд претходног лета од 13.85 секунди на митингу у Мађарској.

Једини атлетичари Црвене звезде који су наступили на јуниорском првенству Европе прогашени су и за најбоље јуниоре клуба.

Милица Томашевић, представница Србије на Екипном првенству Европе, првакиња је државе на 3000 метара. Успехе на стази, Милица је пренела и ван ње, учествујући на кросевима Балкана и Европе.

Стефан Јованов, првак Србије у бацању кугле имао је пех у квалификацијама на Европском, али верујемо да је ово само почетни низ његових великих такмичења.

Још један тежак избор био је у конкуренцији млађих јуниорки.

Лена Милинковић, млада препонашица и учесница Европског олимпијског фестивала младих била је шампионка Србије на 60 и вицешампионка на 100 метара препоне. На Балканском првенству била је четврта.

Средњепругашица Наталија Грујић је прошле године поставила два државна рекрода у дворани на 800 и 1000 метара. Да су средње пруге њена специјалност показала је освајањем среброг одличја на 1.500 метара на Балканијади. Грујићева је била и учесница европског и балканског првенства у кросу.

Шампион државе за млађе јуноре на 200 метара, Михајло Киш, најбољи је и млађи јуниор клуба. Репрезентативац Србије поред злата на 100, освојио је и сребра на 200 и 4×100 метара.

Још једна неприкосновена владарка средњих пруга, али у пионирској категорији била је Тара Вучковић. Државне рекорде у дворани поставила је на 800 и 1000 метара. Трострука првакиња Србије била је у дисцплинама 800, 1.500 и шведској штафети.

Млади спринтер Звезде побеђивао је све пред собом. Петар Тихојевић најбољи је пионир клуба. Победник Србије на 100 метара био је трећепласирани на међународном митингу у Мајану.

Најбољи резулат свих времена на 60 метара препоне истрчала је најбоља млађа пионирка Звезде, Дуња Спасић. Нови државни рекорд у овој дисциплини износи 9.64 секунди.

Вук Војводић најбољи је млађи пионир. Вицешампион Екипног првенства освојио је и бронзану медаљу на Првенству Србије у скоку увис.

Честитамо свим атлетичарима на сјајним остварењима у претходној години и желимо им да оправдају епитет најбољих.

Претходни текстМилојевић: Имамо за чим да жалимо, нисмо искористили шансе
Следећи текстДуња Садику пета на Европском купу за јуниоре у Подгорици