У сусрет 172. вечитом дербију

26

Утакмица 24. кола Суперлиге Србије за сезону 2023/24 је уједно и 172. сусрет црвено-белих са вечитим ривалом.

МЕЂУСОБНИ СУСРЕТИ

Најубедљивију победу у историји Црвена звезда је остварила против Партизана 17. новембра 1968. године, био је то 43. вечити дерби, а славили смо са 6:1. Погађали су Остојић, који је забележио хет-трик, док су Павловић, Антонијевић и Џајић по једном затресли мрежу црно-белих.

Од укупно 171 првенствене утакмице између црвено-белих и црно-белих наш клуб има бољу статистику. Славили смо на 67 мечева, уз 56 ремија и 48 пораза, а гол разлика износи 235:201.

Последњи вечити дерби одигран је 20. децембра 2023. године на гостујућем терену у оквиру заосталог деветог кола домаћег првенства.

БУДИТЕ УЗ ЗВЕЗДУ

Сви навијачи нашег клуба који неће бити у прилици да уживо прате 172. вечити дерби, моћи ће директан пренос меча да испрате на каналу Звезда ТВ, преко нашег студијског програма. Такође, утакмица је доступна и на каналу Аренаспорт Премиум 1 са почетком од 17 часова.

Уколико нисте у прилици да пратите видео пренос уживо, можете бити уз наше првотимце и на Звездиној апликацији, путем текстуалног преноса на нашем Меч центру, који је активан на свакој утакмици, из минута у минут, као и на званичном Твитер налогу нашег клуба.

ФОРМА ЕКИПА

Звезда се налази на другој позицији са освојених 58 бодова и тренутно има низ од четири везане победе у лиги. Од старта такмичарске године смо славили на 19 дуела, једном резмизирали и доживели три пораза, уз гол разлику 58:20. Пролећни део сезоне смо отворили са победом (2:1) над Вождовцем на стадиону “Рајко Митић”, а затим је уследило гостовање Новом Пазару, где смо рутински тријумфовали над домаћом екипом са 0:3. У оквиру 22. кола националног првенства угостили смо градског ривала – Чукарички, те остварили још један важан тријумф, са постигнута три гола, а уз то и беспрекорном одбраном. Последњи меч црвено-бели су одиграли у Бачкој Тополи против екипе ТСЦ, где су славили са 1:3, головима Канге, Букарија и Хванга, те у изузетно доброј форми дочекују 172. дуел са црно-белима.

Вечити ривал тренутно заузима прву позицију са само бодом више од нашег тима – 59. Опонент црвено-белих је у досадашњем делу сезоне остварио 19 победа, два пута играо нерешено и исто толико пута је поражен у мечевима националног првенства. Гол разлика износи 55:26. У претходном колу изабраници Игора Дуљаја су на домаћем терену савладали Железничар са 3:1, а у листу стрелаца су се уписали Баждар и Натхо, који је два пута погодио.

ПРОТИВНИЧКИ ИГРАЧИ

Вечити ривал Црвене звезде наступа у систему игре 4-2-3-1. На голу је прва опција Александар Јовановић, некадашњи голман Радничког из Ниша, док је његова замена новајлија Милош Крунић. На месту десног бека дејствује Аранђел Стојковић, који је највише познат из периода док је носио дрес Војводине, а са контра стране крај леве аут линије делује Никола Антић, док се на обе позиције ротира Александар Филиповић. Штоперски тандем чине капитен Светозар Марковић и појачање из Чукаричког – Бојан Ковачевић. Тројком у везном реду командује десетка тима – Бибарс Натхо најбољи асистент тима са седам проигравања за погодак, а поред њега је за креацију задужен Норвежанин – Гајас Захид, док је Леонард Овусу претежно задужен за дефанзивне задатке на средини терена. Као десни бочни нападач поверење од првог минута добија Ксандер Северина, док је на другој страни Алдо Калулу, премда минутажу добија и репрезентативац Јужне Кореје – Гох. Место класичног центарфора је резервисано за Бразилца и најбољег стрелца домаћег шампионата са 15 голова – Матеуса Салдању. Опције са клупе су Белгијанац – Нејтан де Медина, Александар Шћекић, Матеја Стјепановић, Франк Кануте, Денил Кастиљо, Самед Баждар, Алекса Јанковић, Немања Николић…

СУДИЈЕ МЕЧА

Главни судија: Павле Илић.

Први помоћник: Урош Стојковић.

Други помоћник: Никола Ђоровић

Четврти судија: Милан Стефановић.

ВАР: Милош Милановић.

АВАР: Момчило Марковић.

ОСТАЛЕ УТАКМИЦЕ

Четвртак

– 14:00 ИМТ – Јавор

– 16:00 Напредак – ТСЦ

Петак

– 16:30 Радник – Раднички 1923

– 16:30 Спартак – Нови Пазар

– 18:30 Младост – Чукарички

– 18:30 Војводина – Вождовац

Субота

– 19:00 Железничар – Раднички Ниш

Претходни текстДесетковани црвено-бели после велике борбе поражени од Монака
Следећи текстЗвезда и Моцарт фондација у посети Сигурној кући