Цвјетићанин: Звездина база је рудник играча и тренера

27

Координатор базних селекција Омладинске школе Црвене звезде – Владимир Цвјетићанин је сумирао рад најмлађих фудбалера у црвено-белој фудбалској академији током минулих шест месеци.

У јесењем делу првенства или тренажног процеса, Црвена звезда је са базним селекцијама учестовала у неколико такмичења, а то су Лига фудбалског савеза Београда, Фер-плеј лига и Мини Мaкси лига. Одиграли смо поред тога велики број турнира, на којима смо освајали највећа одличја. Претходну календарску годину у главном делу базе је обележио предселективни процес, односно моменат када би требало да се одлучимо који ће играчи бити регистровани наредне сезоне у Лиги петлића. Селективни процес је као и увек на високом нивоу – истакао је Цвјетићанин.

Пауза увек доноси промене, а бројне су обележиле почетак сезоне 2023/24 у Звездиној бази.

На почетку сезоне смо имали неколико промена на тренерским позицијама. У селекцији играча рођених 2013. године Милош Јеремић је имао задатак да упозна дечаке, те да се увери у њихове могућности и потенцијал. Током зимске паузе ће моћи да изврши доселекцију фудбалера. Идентичан задатак попут њега је имао тренер Огњен Пурић, који је наследио Марка Милића на позицији шефа струке у генерацији 2014. То је била првобитна мисија тренера који су променили тимове, док су преостали задржали своје генерације.

Новине су стигле почетком такмичарске године и на руководећим позицијама.

– Највећа новина је постављање Дејана Шиљковића на позицију првог тренера Звездине базе. Поред тога он је и тренер генерације 2011, али и велика помоћ свима, па и мени лично, како бисмо направили озбиљан тим на високом нивоу. Са друге стране, Иван Гајић је главни скаут за базна годишта. Изузетно велики број тренера из базе је напредовао и данас раде у нашој Омладинској школи. Многи од њих су се отиснули у иностранство. Наша база је постала рудник, не само у играчком, већ и у тренерском сегменту.

Истиче коодинатор за базна годишта да су тренери подигли ниво, те да је рад са децом у раном периоду живота изузетно битан.

– Велике заслуге иду тренерима. Сам процес рада са младим играча је одличан, јер је тренажни процес или обука најбитнија карика. Главни акценат је стављен на едукацију младих стручњака, стварање детаљнијих програма рада, јер на основу анализа које смо недавно обавили смо уочили да је рана идентификација кључна. То је процес који се практикује широм Европе, а у разговору са бројним тимовима, које смо имали могућност да посетимо током јесењег дела сезоне, сазнали смо да посвећују пажњу управо раној идентификацији фудбалера. Сви желе да одређене недостатке деце исправе у сензитивним фазама фудбалског развоја, када можемо да утичемо путем тренинга. Током претходне, али и наредне полусезоне истински фокус ће бити на усавршавању тренажног процеса.

Циљеви у наредном периоду су јасни.

Пролећни део сезоне ће ићи у идентичном смеру, као што је то било у претходних шест месеци. Усавршавање тренажног процеса ће бити наш главни циљ. Чека нас много турнира током другог дела такмичарске године. Почињемо у конкуренцији 2011 и 2012, већ у јануару када ћемо путовати у Немачку и Швајцарску. Надам се да ћемо као и до сада обавештавати јавност о оствареним позитивним резултатима. Са поносом и задовољством уз директора Омладинске школе Николе Јелића, могу да истакнем да без добре сарадње, одлично хармонизованих односа, виспрених доношења одлука и унапређења система не би могли да напредујемо. Наравно ту су и челници клуба који су стално уз нашу фудбалску академију – закључио је Цвјетићанин.

Претходни текстНедовић 4 недеље ван терена, Теодосић лакше повређен, Тоби на прегледима
Следећи текстЗвезда донирала пакетиће Друштву за церебралну и дечију парализу у Пожеги